Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu na dnevnom redu parlamenta krajem juna

Grupa poslanika vlasti predala je 17. maja u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je na današnjoj sjednici kolegijuma da će Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu biti na dnevnom redu parlamenta krajem juna, javljaju mediji.

Prema nezvaničnim informacijama iz crnogorskog parlamenta, sljedeće sedmice trebalo bi da bude održana sjednica na kojoj će biti razmatran set zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), koji su tema današnje sjednice Vlade.

Grupa poslanika vlasti predala je 17. maja u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Od partija vlasti, nisu ga jedino potpisali poslanici dvije albanske koalicije – Albanskog foruma i Albanske alijanse. Većina za usvajanje rezolucije postoji i bez njihova tri glasa.

U predlogu piše da su u Jasenovcu, u periodu od 1941. do 1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi. Navodi se da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

Zahtjev da se podnese predlog rezolucije ispostavio je prošle sedmice Milan Knežević, poručujući da to treba da učini Spajić. Zahtjev je uslijedio nakon što je premijer najavio da će Crna Gora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržati predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rezolutno
29.05.2024-15:57 15:57

Da li će Crna Gora donijeti rezoluciju o 110.000 ubijenih patriota, antifašista, komunista i drugih koji su pobijeni od 1941. do 42. za vrijeme tzv. vlade Milana Nedića. Uključujući i žrtve besumnje genocida iz redova Jevreja i Cigana (Roma). Ta “vlada” je između ostalog donijela Uredbu kojom se zabranjuje Crnogorcima rad u državnim službama.