Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Prava stvar DPS-SDP-LP: Opština Bar pomaže sugrađanima da se ostvare kao roditelji, vlast u Podgorici nezainteresovano odbila takvu mogućnost

Naglašavaju da se značajna sredstva sa nivoa lokalne uprave ulažu u ove svrhe, pa je Budžetom Opštine za 2023. godinu opredijeljeno 30.000 eura, uz jasnu namjeru da se i narednoj godini nastavi sa ovom praksom pružanja podrške

Lokalna uprava u Baru, koju dominantno čini koalicija Prava stvar Zajedno Bar (DPS-SDP-LP), prepoznaje značaj jačanja natalitetnih politika te u kontinuitetu pomaže bračnim, vanbračnim parovima i pojedincima koji se žele ostvariti u ulozi roditelja, saopšteno je iz koalicije Prava stvar DPS-SDP-LP Bar.

“Podsjećamo da je Opština Bar sprovela javni poziv za raspodjelu sredstava za medicinski potpomognutu oplodnju kojim je definisana dodjela finansijskih sredstava bračnim odnosno vanbračnim supružnicima, odnosno ženi koja ne živi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, kako onima koji su iskoristili pravo na liječenje neplodonosti na teret troškova obaveznog zdravstvenog osiguranja, tako i onima koji započinju ili su već započeli liječenje primjenom postupka MPO”, navode u saopštenju.

Naglašavaju da se značajna sredstva sa nivoa lokalne uprave ulažu u ove svrhe, pa je Budžetom Opštine za 2023. godinu opredijeljeno 30.000 eura, uz jasnu namjeru da se i narednoj godini nastavi sa ovom praksom pružanja podrške.

“Istovremeno, u Glavnom gradu koji bi, kao centar države, morao da slijedi ovakve primjere dobre prakse, svjedočimo sramotnom ophođenju nove podgoričke vlasti prema građanima, odnosno, porodicama i pojedincima kojima je potrebna pomoć pri medicinski potpomognutoj oplodnji. Naime, odbornici vladajuće većine na sjednici Skupštine Glavnog grada, bez ikakve argumentacije, odbili su prijedlog Odluke o naknadi troškova postupka medicinski potpomognute oplodnje, te na taj način onemogućili brojnim porodicama, parovima i pojedincima koji godinama čekaju na ovakvu vrstu pomoći, da se konačno ostvare kao roditelji”, kaže se u saopštenju.

Napominju da bi se u nekim srećnijim okolnostima, od Glavnog grada očekivalo da trasira put uspješnim modelima javnih politika, a u ovim za Crnu Goru po svemu pogubnim vremenima, Glavni grad je mogao pokazati makar toliko skrupuloznosti i slijediti primjer lokalnih uprava koje već sprovode odgovorne socijalne politike.

“Sa druge strane, Opština Bar, kao odgovorna i građanima posvećena lokalna uprava nastavlja da sprovodi i jača aktivnosti iz domena socijalnih i natalitetnih politika, koje će umnogome poboljšati kvalitet života, ne samo onima koji žele da se ostvare kao roditelji, već i svim kategorijama društva, đacima, penzionerima, socijalno ugroženim porodicama, osobama sa invaliditetom i drugima, potvrđujući imidž koji Bar ima kao mjesto kvalitetnog života”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve