Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici različito o inicijativi za usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Podsjećamo, Kongres Sjedinjenih Američkih država usvojio je Rezoluciju povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici u julu 1995. godine izvršen genocid

Inicijativu za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je Bošnjačka stranka uputila Skupštini, političke partije različito komentarišu. Dok u Socijaldemokratskoj partiji smatraju da društvo treba da prihvati činjenicu da je bio genocid, u Demokratskom frontu pitaju da li je to potrebno crnogorskom društvu u ovom momentu.

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Crna Gora bi napravila snažan iskorak u očuvanju trajnog mira u regionu, kažu u Bošnjačkoj stranci, koja je predložila Rezoluciju. U Socijaldemokratskoj partiji razumiju namjeru predlagača i smatraju da je dobro za čitavo crnogorsko društvo da prihvati da se genocid desio. Podsjećaju da su poslanici te partije bili među predlagačima Deklaracije 2009. godine.

”Ono što smatramo da bi bio elementarni dokaz normalnosti naše države i naše zajednice da oko ovih bazičnih pitanja nemamo politička prepucavanja. Shvatamo namjeru predlagača ove rezolucije potrebu da se ovo pitanje stavi u fokus pažnje Skupštine Crne Gore zbog toga što su se nažalost ponovo javili glasovi koji negiraju genocid u Srebrenici”, kaže za TVCG Mirko Stanić (SDP).

S druge strane, u Demokratskom frontu smatraju da Rezolucija ne treba da se nađe na dnevnom redu sjednice Skupštine. Ukoliko se, pak, bude raspravljalo o tome, onda, poručuju, treba govoriti i o svim drugim stradanjima naroda sa prostora bivše Jugoslavije.

”Postavlja se pitanje da li je to nešto što je potrebno našem drustvu u ovom momentu, mi koji smo politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori ne možemo na takvu vrstu pitanja odgovarati drugačije od naših sunarodnika u Republici Srpskoj i to je ono što vjerovatno druga strana očekuje. Mislimo da to ne treba da se nađe na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, a ukoliko bi se našlo, onda ne treba tretirati samo jedan slučaj stradanja”, kazao je Marko Kovačević (DF).

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ne dovodi u pitanje presudu Haškog suda o genocidu u Srebrenici. Smatra i da se crnogorski Parlament već izjasnio o tome 2009. kad je usvojena Deklaracija.

”Međunarodni sud pravde je utvrdio da se dogodio genocid i za mene nema tu ništa sporno i kao predsjednik parlamenta stojim i afirmišem deklaraciju o usvajanju rezolucije iz 2009. godine koja jasno u tački C kaže i govori o genocidu”, navodi Bečić.

Iz Demokratske partije socijalista nijesu komentarisali predlog Rezolucije. U Građanskom pokretu URA, kazali su da je i njihov koalicioni partner, Stranka pravde i pomirenja, namjeravala da podnese sličnu inicijativu i da su na istom fonu. No, o predlogu Bosnjačke stranke će se, kažu odrediti kad bude u proceduri.

Podsjećamo, Kongres Sjedinjenih Američkih država usvojio je Rezoluciju povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici u julu 1995. godine izvršen genocid.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milan
23.12.2020-21:42 21:42

Vi iz DFa ne morate odgovarat drugacije od vasih sunarodnika. Odgovorite istinito, ne bojte se. Posto se predstavljate junacima, ne vidim u cemu je problem. U stvari vidim, samo vas palim malo.