Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Nakon pritiska opozicije povučen Zakon o biračkom spisku: Usvojeni propisi o ANB, CBCG…

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je rekao prije glasanja da je grubo prekršen dogovor kako sa Kolegijuma predsjednika parlamenta, tako i oko formniranja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva

Poslanici Skupštine Crne Gore večeras su izglasali više zakona. Usvojene su izmjene Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, dopunu Zakona o koncesijama, izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću i porezu na dobit, kao i dopune Zakona o Investiciono-razvojnom fondu. Nakon pritiska opozicije povučen je Predlog zakona o dopunama Zakona o biračkom spisku koji je naknadno uvršten u dnevni red zasijedanja.

Skupština Crne Gore podržala je dopune Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost kojima je predviđeno da za funkciju generalnog inspektora Agencije uslov bude i pet godina iskustva u sektoru bezbjednosti.

Polemika oko Zakona o biračkom spisku

Pod pritiskom parlamentarne opozicije predlagač je povukao Prijedlog zakona o biračkom spisku, pa se Skupština večeras nije izjašnjavala o njemu.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je saopštio da će u januaru sazvati vanrednu sjednicu na kojoj bi promijenili odluku, upodobili je sa odlukom Ustavnog suda da Zakon o biračkom spisku ne pripada korpusu izbornog zakonodavstva i ukloniće ga iz tog dijela.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je rekao prije glasanja da je grubo prekršen dogovor kako sa Kolegijuma predsjednika parlamenta, tako i oko formniranja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

“Zakon o biračkom spisku je izborni zakon koji potpada pod nadležnost Odbora za reformu izbornog zakonodavstva kojeg, gle čuda, treba izglasati večeras. Neko se dosjetio da bi se to trebalo uraditi bez puno reflektora i pažnje kako domaće, tako i inostrane javnosti. Ukoliko je Vaša ideja da prekršite dogovor, preuzećete odgovornost za obesmišljavanje formiranje Odbora. Druga stvar, postavlja se smisao postojanja Kolegijuma predsjednika parlamenta”, poručio je Nikolić predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću.

On je kazao da su jutros saznali za dopunu dnevnog reda sa tačkom o osnivanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

“Jasno nam je šta je ideja, predlagan je kazao da je ideja da se pregleda birački spisak u Šavniku. Svi znamo da se u biračkom spisku ne smije intervenisati dok se ne završi izborni proces, to je azbuka Zakona”, naglasio je Nikolić.

On je rekao da su razmatrali povlačenje svojih članova ukoliko Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu bude formiran večeras.

Mandić je rekao da Zakon o biračkom spisku ne pripada spisku izbornih zakona, te da se kao takav ne donosi kvalifikovanom većinom.

“Odbor se bavi zakonima koji tretiraju izborno zakonodavstvo, ali se ne bavi biračkim spiskom jer je Ustavni sud jasno donio odluku da to ne potpada pod njegovu nadležnost”, rekao je Mandić.

Nikolić je odgovorio da su se dogovorili da to bude u nadležnosti Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Neka rušite dogovor, Vi ćete odgovarati za to. Možda će u nekom trenutku biti postavljeno pitanje zašto opozicija učestvuje, ili ne u radu ovog Odbora”, odgovorio je Nikolić.

On je ponovio da onog trenutka kad se zaključi birački spisak da u njemu nema više intervencija dok se ne zavši izborni proces.

Nikolić je upitao šta će raditi MUP kad se usvoji Zakon i biračkom spisku.

“Šta treba da radi MUP, da obavještava biračke odbore da neki ljudi nisu u spisku i da ih na licu mjesta obavještavaju da ne glasaju tu, nego negdje drugo. Vaša namjera je jasna kao dan”, poručio je Nikolić.

Poslanik BS-a Amar Smailović pozvao je Mandića da povuče ovaj Prijedlog zakona jer je izostao dogovor sa opozicijom.

Poslanik GP URA Miloš Konatar upitao je Mandića što je bio problem da se sjednica sa ovom tačkom dnevnog reda održi 15. januara

“Ako se odlučite da se večeras glasa o ovome, onda je funkcionisanje funkcionisanje Kolegijuma predsjednika Skupštine besmisleno”, poručio je Konatar.

Mandić je odgovorio da će upodobimo odluku sa odlukom ustavnog suda da ne pripada korpusu izbornog zakonodavstva i ukloniće iz tog dijela Zakon o biračkom spisku.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve