Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Zvicer: Nezavisnost Sudskog savjeta da poštuju druge grane vlasti

Razmatran izvještaj o radu Sudskog savjeta i o stanju u sudstvu za prošlu godinu

Poslanici su danas razmatrali izvještaj o radu Sudskog savjeta i o stanju u sudstvu za prošlu godinu. Taj izvještaj prethodno nije dobio podršku matičnog skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Predsjednica savjeta Vesna Simović Zvicer saopštila je ključne podatke iz izvještaja.

”Rad sudstva prošle godine bio je ograničen zbog pandemije, ali i zbog višemjesečnog štrajka advokata”, kazala je Zvicer Simović. Navela je i da je teškoće izazvao i odlazak jednog broja sudija u penziju.

”Problem velikog priliva je prevaziđen, a u aprilu ove godine izabran je veći broj sudija”, kazala je Somović Zvicer.

”Akteri političkog života mediji, javnost moraju raditi na unaprjeđenju nezavisnost. Potrebno je da nezavisnost sudstva poštuju i druge grane vlasti u državi”, poručila je predsjendica Sudskog savjeta.

”Potreban reizbor sudija ili makar članova Sudskog savjeta”

Dragan Bojović iz DF-a je podsjetio na hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

”17 godina je ona bila ”bog i batina” u crnogorskom sudstvu”, dodao je Bojović. Takođe je podsjetio i na hapšenje predsjednika Privrednog suda Blažo Jovanić.

”Jedna od najpogubnijih stvari je to da je sudija Osnovnog suda u Herceg Novom priznao da je Medenica na njega vršila pritisak. Na nekoga je upalio pritisak, a to potvrđeuje i odluka Višeg suda da se Medenica brani sa slobode”, dodao je Bojović.

On smatra da bi popravljanju stanja pomogao opšti reizbor sudija, ili makar članova Sudskog savjeta.

”Hrabra odluka o ukidanju pritvora Medenici, uprkos opasnosti od bjekstva”

Milosava Paunović iz SNP-a je ocijenila da bi po ovim pdoacima neko pomislio da se radi o sjajnom sudstvu.

”Suština međutim nije takva. Ne znam da li je igdje se desila da su predsjednici Vrhovnog i Upravnog suda u jednom trenutku bili u zatvoru. Poštujem prezumpciju nevinosti, ali čak je i najmanja sumnja bruka za državu. I niko u sudstvu za to nije znao, a ta osoba se bira treći put, dakle nezakonito, za predsjednicu Vrhovnog suda. Što se tiče odluke o ukidanju pritvora, mogu samo čestitati sudiji na hrabroj odluci, jer je Medenica već pokušala bjekstvo. Ne znam ni u kojoj mjeri možemo računati na nepristrasnost sudija u tom predmetu”, kazala je Paunović.

Ona je kazala i da treba izabrati Sudski savjet, kao i da je među ranije prijavljenim kandidatima bilo onih koji su zaslužili podršku za izbor.

”Međutim mi smo odlučili da u igri ”naših i vaših” kandidata ne učestvujemo”, dodala je Paunović.

I Paunović je, kao i Bojović, prigovorila Vesni Simović-Zvicer na promjeni prebivališta u Šavniku, sa pozicije koju pokriva.

”Imamo politički ostrašćeno pravosuđe”

Boris Bogdanović iz Demokrata je ocijenio da je aktuelni Sudski savjet produkt trulih političkih kompromisa jednog opozicionog subjekta sa vladajućim strankama prije osam godina.

”Po jednom šibicarskom modelu, pa je to obilježilo izbor Sudskog savjeta. Zato imamo politički ostrašćeno pravosuđe”, dodao je Bogdanović.

On je kao rezultate tog savjeta naveo izbore Medenice i Jovanića na čelne funkcije Vrhovnog i Privrednog suda.

”Medenica je zapravo bila nalogadavac ovom Sudskom savjetu”, poručio je Bogdanović.

”Podnesite ostavke i oslobodite sudstvo”

Branko Radulović iz PzP-a je rekao da je sudstvo posljednja odbrana 30-godišnjeg režima.

”Sudstvo ”mrtvijem snom spava”. Vesna Medenica i Blažo Jovanić nijesu izuzetak nego pravilo”, dodao je Radulović. On je rekao da Medenica nije mogla ništa da uradi bez makar prećutne saglasnosti Sudskog savjeta na čelu sa Simović-Zvicer.

”Neka razmisle u tužilaštvu da li je bolje da ne pokreću istrage protiv klriminalaca, jer će ih ovakvo sudstvo osloboditi. Treba da date ostavke i oslobodite tu instituciju i sudstvo”, rekao je Radulović obraćajući se Simović-Zvicer. Radulović je rekao da bi trebalo osnovati specijalni sud za borbu protiv organizovanog kriminala.

Radulović je tokom rapsrave ocijenio i da je Venecijanska komisija korumpirana.

Andrija Popović iz LP-a je prigovorio na, kako kaže, užasan ton prema predsjednici Sudskog savjeta.

”Čojstvo i sojstvo će mjeriti drugi”, na to rekao Radulović, nakon čega je predsjednica parlamenta Danijela Đurović ocijenila da smatra da ton Radulovića tokom rapsrave nije bio primjeren.

Suljo Mustafić iz BS-a je rekao da za njega ovaj, kao ni prethodnih godina nije prihvatljiv.

”Jer i dalje nema presuda za ratne zločine, od Štbaca, Kaluđerskog laza, Morinja do deportacije”, naveo je Mustafić.

”Mi smo svjesni da je ”trulih dasaka” u sudstvu bilo ranije, ima ih i sada, a vjerovatno će ih biti i u budućnosti”, dodao je Mustafić.

On kaže da i dalje nemamo adekvatan broj pripadnika manjinskih naroda u sudstvu, a odnos društva i parlamenta prema tom problemu se vidio i prilikom izbora kandidata za Ustavni sud. Pipadnici manjinskih naroda ne može imati povjerenje ni u sudstvo, ni u tužilaštvo”, rekao je Mustafić.

Aleksić ponovio poziv Crnogorcima da formiraju nacionalni savjet, Popović to nazvao ponižavajućim

I Budimir Aleksić iz DF-a je govoreći o zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda rekao da ”do sada u sudovima nije bilo pripadnika srpskog naroda”.

”Vidmo da se tamo i te kako broje krvna zrnca. Ovo je višenacionalna država, ovdje ne postoji većinski narod, pa ne postoji ni manjinski narod. Shodno tome svako može da formira savjet. Nemojmo da crnogorsku nacionalnu hegemoniju pokrivamo pričom o građanskoj državi”, dodao je Aleksić i podsjetio da i Crnogorci imaju pravo na formiranje nacionalni savjet.

Andrija Popović iz LP-a je reagovao na izjavu Aleksića.

”Ova tvrdnja govori sve o njemu. Bilo bi ponižavajuće da Crnogorci učestvuju u radu manjinskih savjeta, kao Francuzi u Frnacuskoj, Englezi u Britaniji. I Srbi u Crnoj Gori su konstitutivni narod i ne vjerujem da ima bilo kakve diskriminacije, ali taj narod, odnosno neki od njih su ušli u manjinske savjete. Uzimaju oko 700.000 eura na nivou godine. Uzeli su i jare i pare”, rekao je Popović i naveo da u prilog tvrdnje da nema diskriminacije govori to što su njegove kćerke uprkos vrhunskom obrazovanju nezaposlene.

Aleksić je na to rekao da nigdje u ustavu ne piše da su Srbi i Crnogorci konstitutivni narodi.

”Samo Crnogorci i Egipćani nijesu iskoristili pravo na nacionalni savjet, a vaše kćerke bi mogle da rade tamo”, kazao je Aleksić poslaniku LP-a.

”Slijedi nam borba u parlamentu, ali i ispred njega”

Andrija Popović iz LP-a je zakulisne političke igre naveo kao razlog za blokadu pravosuđa.

”Dogovora o tome nema, vjerovatno ga neće ni biti. Imamo pravi institucionalni haos i državu u v.d.stanju. Radi li se o planiranom nestanku države? Zato ću pozvati sve da pokažemo da nas ima, na protest ispred parlamenta. Slijedi borba u Skupštini ali i ispred skupštine, da nas bude 40.000, da se naš glas čuje do Brisela. Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može”, rekao je Popović.

Branka Bošnjak iz PzP-a je tokom rasprave kazala da je prilikom izbora članova Sudskog savjeta glasala za Nebojšu Vučinića, koji kako navodi nikada nije struku stavio ispod politike, a nije glasala za profesora Koraća, jer je ćutao, kao ni za Šoća jer je nije uvjerio da je za reforme u sudstvu. I ona je za formiranje posebnog suda za organizovani kriminal i korupciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve