Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Poslanici BS razgovarali sa ambasadorkom Turske: Parlamentarna diplomatija važna za odnose dvije države

Na sastanku, koji je održan u Skupštini Crne Gore, razgovarano je o radu parlamenta, predstojećim obavezama koje se nalaze pred poslanicima, ali i o bilateralnim odnosima između dvije države, saopšteno je iz BS

Parlamentarna diplomatija važna je za odnose između Crne Gore i Turske, koji su prijateljski i na najvišem nivou, ocijenjeno je na sastanku poslanika Bošnjačke stranke i ambasadorke Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Na sastanku, koji je održan u Skupštini Crne Gore, razgovarano je o radu parlamenta, predstojećim obavezama koje se nalaze pred poslanicima, ali i o bilateralnim odnosima između dvije države, saopšteno je iz BS.

Šefica kluba poslanika BS Kenana Strujić-Harbić, kazala je da poslanike očekuje dosta posla na planu donošenja zakona, kao i u dijelu izbora čelnih ljudi u pravosuđu.

“Naš cilj je deblokada institucija, posebno u pravosuđu. Parlament tu ima ključnu ulogu. Vjerujem da ćemo doći do konsenzusa kada su u pitanju izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika. Važno je da imamo izbore u jednom danu i na tome ćemo predano raditi, kako bi došli do zakonskog rješenja koje je opšte prihvatljivo i koje je u najboljem interesu za demokratske procese u Crnoj Gori. Vjerujem da ćemo postići kompromis i oko izbora članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca”, kazala je Strujić-Harbić.

Poslanik Suljo Mustafić, govoreći o odnosima između Crne Gore i Turske, istakao je da su oni partnerski i prijateljski.

“Kao neko ko je dugogodišnji poslanik i bivši predsjednik grupe prijateljstva dva parlamenta, ističem dobru saradnju sa parlamentom Turske. Upravo je Velika narodna skupština Turske bila među prvima koja je ratifikovala Protokol o članstvu Crne Gore u NATO i to u vremenu neposredno nakon pokušaja državnog puča u ovoj zemlji. To je nešto što je jako bitno za nas kao društvo. Turska se pokazala kao iskren partner Crne Gore u svakom momentu”, rekao je Mustafić.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, poslanik Amer Smailović je kazao da je Crna Gora dobila Vladu koja za razliku od prethodne, uvažava položaj manjinskih naroda. Smailović je naveo da prethodna Vlada nije imala među ministrima nikoga iz redova manjinskih naroda, dok je aktuelna Vlada u tom dijelu napravila iskorak. On je kazao da je fokus nove parlamentarne većine ubrzanje evropskih integracija i bolji životni standard građana.

Ambasadorka Songul Ozan, zahvalivši se na prijemu, kazala je da je parlamentarna demokratija važna za odnose između Crne Gore i Turske. Poručila je da su odnosi između dvije države veoma dobri, a da su poslanici, preko grupe prijateljstva, tome dali veliki doprinos.

Sastanku je prisustvovao i portparol BS Adel Omeragić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve