Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Veleizdajnički Temeljni ugovor sa SPC neće proći

Prema njegovim riječima, falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom

Odlazeća Vlada čiji Premijer je i sam priznao da neće dočekati polovinu februara na tom mjestu, prema našim saznanjima, pokušaće da obavi svoje prljave zadatke što hitnije. Krivokapić namjerava da u ovih par dana potpiše Temeljni ugovor sa SPC, iza očiju javnosti i bez ikakvog legitmiteta i podrške kako u svojoj Vladi tako i u Skupštini. Smatraćemo takav čin veleizdajom nacionalnih interesa Crne Gore sa teškim krivičnim posljedicama za koji će njegovi vinovnici morati da odgovaraju. Naročito nakon skorog gubitka funkcinalnog imuniteta koji odlazeći Premijer i njegovi saradnici uživaju, moraće da odgovaraju pred zakonom i institucijama po svim osnovama urušavanja državno-pravnog poretka, kazao je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović. 

Prema njegovim riječima, falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom.

“U samom Ugovoru, dostupnom javnosti bar 7 članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito doživotno davanje imuniteta svještenicima kao poslanicima I ministrima, koji ga doduše imaju samo tokom mandata, ali i izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija”, naveo je Popović.

Iz Liberalne partije upozoravaju premijera Krivokapića, da on lično i ono što je ostalo od njegove Vlade, nemaju nikakav legitimitet da potpišu bilo šta u ime države Crne Gore, naročito ne ovakav akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama.

“Samo Temeljni Ugovori Srpske pravoslavne crkve ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Imuniteti državnih funkcionera nijesu vječni, a krivična dijela ne zastarijevaju tako brzo, naročito kada je u pitanju izdaja nacionalnih interesa”, zaključio je Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve