Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Politički portreti: Ivan Brajović, Preśednik Skupštine Crne Gore

Socijaldemokratija kao politička ideja i pokret nastala je u drugoj polovini XIX vijeka. Izvorna socijaldemokratija je razvijala antikapilastički program sa što manjim klasnim i socijalnim razlikama.

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Socijaldemokratija kao politička ideja i pokret nastala je u drugoj polovini XIX vijeka. Izvorna socijaldemokratija je razvijala antikapitalistički program sa što manjim klasnim i socijalnim razlikama. Savremena socijaldemokratija predstavlja politički pragmatizam (spoj teorije i prakse). Obilježja savremene ideje socijaldemokratije su bazirana na društvu bez rasne, polne, etničke diskrimancije, sa velikim poštovanjem prema manjinskim narodima i jakom antifašističkom tradicijom. Pored toga borba za bolji ekonomski, naučni, tehnološki, obrazovi socijalni, zdravstveni, sistem su samo neki od prioriteta.

Ivan Brajović je rođen 1962. godine u tadašnjem Titogradu. Osnovnu i srednju školu je završio u Danilovgradu, a potom diplomirao na saobraćajnom smjeru Građevinskog fakulteta Univerziteta u Titogradu. Na kraju osnovne i srednje škole nagrađen je diplomama „Luča I“ koje se dodjeljuju najboljim učenicima. Osim toga, kao najbolji student Građevinskog fakulteta nagrađen je priznanjem „9. decembar“ povodom dana oslobođenja Danilovgrada i studentske nagrade „19. decembar“ povodom dana oslobođenja Podgorice.

Crna Gora kao mlada demokratska država na svom putu i borbi za očuvanje vlastitog identiteta i suvereniteta imala je uvjek uz sebe i socijaldemokrate. No takve borbe nisu nikada bile lake i Crna Gora je na svom putu uvjek imala prepreke. Početak 90-tih prošlog vijeka donio je brojne reforme i naročito u političkom životu. Urušavanje tadašnje države ,,Južnih slovena” sa ratnim ishodom, prelazak iz društvenog na kapitalistički sistem upravljanja donio je podjelu na ex-Yu prostorima ali i u Crnoj Gori na crnogorske independiste i srpske nacionaliste.

Do prvih višestranačkih izbora u Crnoj Gori Ivan Brajović je bio delegat u Skupštini opštine Danilovgrad, član Predśedništva Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, sekretar omladine Crne Gore i potpredsjednik Skupštine SR Crne Gore. Prepoznavši brzi rast srpskog nacionalizma (kao potencijalne opasnosti) a sa željom da da svoj lični i politički doprinos savremenoj Crnoj Gori postao je jedan od prvih osnivača Socijalističke partije Crne Gore, Saveza reformskih snaga Jugoslavije za Crnu Goru i Socijaldemokratske partije Crne Gore. U tadašnjem SDP Crne Gore obavljao je funkcije sekretara Izvršnog odbora, odbornika i potpredśednika u opštini Danilovgrad. Bio je poslanik u Skupštini Republike Crne Gore, te član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Preśednik Crnogorskog parlamaneta Ivan Brajović je od samih početaka nesebično predat ideji socijaldemokratije na kojoj počivaju mnoge države savremene Evrope. No u Crnoj Gori ova ideja sa podrškom manjinskih naroda, antifašističkih tradicija, i pravednijeg ekonomskog i socijalnog društva, nije laka i uvjek je bila na ispitu među crnogorskim građanima. No na svom političkom putu želeći sprovesti zanačajnije reforme i ideje razišao sa konceptualnim stavovima pojedinaca i viđenja ideje uloge i značaja SDP-a. Nakon toga Brajović je osnovao stranku sa nazivom Socijaldemokrate Crne Gore. Partija je formirana polovinom 2015. godine, a za njenog prvog predsjednika izabran je Brajović. Kao mlada zapravo (nova) stranka ali sa istaknutim pojedincima, intelektualcima, na parlamentarnim izborima 2016. godine se hrabro pojavljuju samostalno što je bio i svojevrsni politički rizik. Ipak se pokazalo da je to bio i pun pogodak. Političku borbu su vodili pod sloganom „Dosljedno!“. Osvojili su 12.472 glasa i dva mjesta u državnom Parlamentu. Jedan od ta dva mjesta pripao je Brajoviću. Ipak, dogovoreno je da on preuzme poziciju sedmog predśednika crnogorskog Parlamenta od uvođenja višestranačkih izbora.

No pocizija predśednika crnogorskog Parlamenta zahtijevala je od njega maksimalni doprinos svim demokratskim kapacitetima kako u parlamentu tako i na međunarodnom planu sprovođena crnogorske politike čemu je Ivan Brajović dao svoj puni doprinos. Njegova prva zvanična posjeta kao Preśednika Crnogorskog parlamenta bila je u Hrvatskoj u Hrvatskom saboru je organizovana svečana ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO savezu. Tom prilikom se Brajović sastao sa tadašnjim predśednikom Sabora Božom Petrovim, koji je izjavio da Hrvatska u potpunosti podržava Crnu Goru na njenom putu u evroatlantske integracije. Hrvatska je time postala 14. država koja je ratifikovala Protokol, a Brajović je kazao da „NATO ne predstavlja samo sigurnosno-odbrambeni štit, nego i štit civilizacijskih vrijednosti na kojima će njegova zemlja nastaviti da ustrajava“.

Doprinos i stalna težnja da Crna Gora bude dio Evropske unije takođe je jedan od prioriteta Socijaldemokratije, razvoj demokratskih kapaciteta, u često ,,uzavrelom“ crnogorskom parlamentu nije nimalo laka. Ivan Brajović je kao predśednik istog uspio da pokaže punu političku mudrost i vještinu. No sigurno da u političkom smislu i pored svih podmetačina, iskonstuisanih optužbi, (kancer opozicije) kojima ništa nije sveto a po najmanje svoja država, Ivan Brajović dostojanstveno vodi crnogorski parlament. No Crna Gora kao država (sa dubokim balkanskim menatlitetom) ne prašta lične i političke uspjehe. Ipak savremena i dovoljno svjesna moderna Evropa uvažava i poštuje Preśednika Crnogorskog parlamenta i političkog lidera SD-a Crne Gore Ivana Brajovića.

Parlamentarni izbori raspisani za 30. avgust nisu samo izbori u kojima će se pokazati politička snaga ili slabost partija već i izbori da li će Crna Gora biti i dalje savremena demokrataska država Evrope ili će se ,,utopiti“ u mračnjaštvo i teokratizam koji propagira određeni dio crnogorske opozicije. Socijaldemokrate će i ovaj put biti uz one ideje i principe koje od njenog osnivanja poštuju i na čijim temeljima počiva moderna Evropska Crna Gora. Čuveni italijanski pjesnik Dante Alegijeri jedne prilike je izjavio : ,,Najmračnija mjesta pakla su rezervisana za one koji zadrže svoju neutralnost u kriznim vremenima“. Ne smijemo dozvoliti sebi da se naš glas razuma ne čuje za bolje i pravednije društvo koje neće biti u lancima ostrašćenih nacionalista kojima je jedina želja dolazak na vlast (bez ideje, bez principa i bez vizije)!!!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve