Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Politički Mapet šou

Krivokapića SPC nije pustila niz vodu, za razliku od DF-a. Ni jedan potez ova vlada ne može povući niti riješiti bez dogovora sa SPC. Oni će ići sa pravljenjem demohrišćanske partije gdje će se kroz političku partiju ozvaničiti religijski interesi, smatra Vukadinović

Piše: Vesna Šofranac

Građani Crne Gore će još trpjeti ovu vlast, kao što će i koalicioni partneri u vlasti i dalje trpjeti jedni druge. Do vanrednih izbora, koji ipak neće biti tako skoro, gledaćemo i slušati montipajtonovsku vladu, koja svakog dana priređuje cirkuse. Na sceni imamo pravi politički Mapet šou, kaže za Dnevne novine politički analitičar Srđan Vukadinović komentarišući aktuelnu situaciju u Crnoj Gori.

OSTRAŠĆENOST I REVANŠIZAM

Novu vlast, ističe on, držala je na okupu i dalje drži mržnja prema DPS-u i njenom lideru, a u takvoj situaciji, politika se gradi “na ostrašćenosti i revanšizmu”.

“Kada je to glavni motiv “zajedništva” tu nema mjesta za glasače, za poštovanje izborne volje, a najmanje za kvalitet života građana Crne Gore. Tako da se građani mogu slobodno pozdraviti sa boljitkom i rješavanjem njihovih egzistencijalnih problema, dok je ovakva montipajtonovska Vlada na djelu”, poručuje Vukadinović.

Podsjeća da je nekoliko puta ukazivao da je Krivokapićeva vlada formirana mimo izbornih rezultata i kapaciteta, te da je samim tim nedemokratska.

“Ta se vlada, u naletu ostrašćenosti i revanšizma, kitila kako je “prva demokratska vlada” jer je, poslije 30 godina, došlo do smjene vlasti. Demokratska vlada je, međutim, ona koja poštuje izborni kapacitet i rezultate na izborima, što ova vlada ne radi. U njoj nemamo nikog iz političkih koalicija osim jednog predstavnika GP URA. Ovako skrpljena, vlada ne odgovora nikome. Zna se da predstavnici političkih stranaka u vlasti odgovaraju onima koji su ih delegirali i koje mogu da zamijene kad god hoće ako ne ispunjavaju programske ciljeve subjekata koji su ih predložili. Ovdje nema nikakve odgovornosti ni prema kome ni prema partijama, ni prema građanima. Ta priča o vladi eksperata je smiješna. Postoje samo četiri vrste eksperata u svijetu: UN, Savjeta Evrope, Svjetske banke i MMF-a. To što je neko doktor nauka ili profesor univerziteta uopšte ne znači da je on ekspert.

Dakle, što mi imamo imamo Vladu koja je nedemokratska, neodgovorna, kvaziekspertska, nestručna i neprofesionalna, a pri tome duboko ogrezla u kleronacionalizam. Osim toga, danas pričaju jedno, sjutra drugo. To je jedna nezrela politika koja priča o čudesima i nebesima, a ne obraća pažnju na društveni, ekonomski, politički ambijent u kojem se nalazi Crna Gora”, smatra Vukadinović.

Srđan Vukadinović

MISLE DA SU GRAĐANI “KRATKE PAMETI”

Sagovornik Dnevnih novina kaže da je priča o korupciji i kriminalu bacanje prašine u oči građanima. Ako se ozbiljno želi ući u tu priču, kako kaže, onda se mora početi od potpredsjednika Vlade da se ispita ko mu je nudio 21 milion, kao i od premijera koji tvrdi da je trebalo da bude uhapšen nakon potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC.

“Ako nijesu slagali, treba da kažu ko je nudio 21 milion i ko je trebalo da hapsi. Ako ne kažu, onda su saučesnici. Sve ovo govori da oni svoje glasače doživljavaju kao građane “kratke pameti” koje je lako prevariti…Sad je muka što će sa onima koje su izveli na litije, kojima su obećali štošta. Ti građani svakodnevno imaju priliku da vide kako je vlast zaposlila sve svoje, a oni su izvisili. I što se sad dešava. Srpska pravoslavna crkva je smijenila glavne pokretače litija Gojka Perovića, Džomića, mitropolit Amfilohije je mrtav i nema ko da glasačima, onima koji su učestvovali na litijama, ispuni obećanja. Jednostavno rečeno građani su zloupotrijebljeni. Pitanje je kako će sve da se završi i može li se dogoditi da se litije vrate kao bumerang. Sklon sam mišljenju da je to vrlo realno”, ističe Vukadinović.

CRNOJ GORI TREBA STABILNA VEĆINA

Komentarišući pitanje o vanrednim izborima, Vukadinović smatra da to nije za očekivati barem ne u skorije vrijeme, jer oni nikome ne odgovaraju.

“Ovo političko mučenje mogu jedino da riješe izbori, ali od njih sad nema ništa. Ne odgovaraju DF-u, ne odgovaraju DPS-u, praktično niko nije siguran kako bi prošao. DF nikad više ne može imati ovakvu poziciju kakvu sada ima, da po dubuni ostvaruje sve što želi. Oni nemaju ministara, ali pritiscima po dubini dobijaju sve što hoće. Raspoređuju svoje kadrove, prave infrastrukturu i kadrovsku mrežu, a kad to završe napravi će dodatni politički pritisak na Vladu. Tek tada može biti ucjenjivanja. Sa druge strane, DPS nije sigurna šta bi dobila sada sa izborima. Očigledno da je konsolidovala svoje članstvo, ali ne u mjeri u kojoj je potrebno”, kaže Vukadinović.

Prema njegovim riječima osim toga, problem je što imaju loš koalicioni kapacitet.

“Izuzev manjina, koalicioni partneri su veoma nestabilni, ni jedan od njih teško da bi prošao cenzus, a pojedini su nesigurni partneri. Osim toga, nevladine organizacije koje se javljaju kao podrška suverenističkom biračkom tijelu su nastavak Pozitivne, URE, i to je oduzimanje glasova DPS-u. Zbog svega toga, građanima ostaje da još trpe ovu montipajtonovsku vladu koja se zasniva na lažima i obmanama, koja upada u sve veće probleme. Sve ovo vide i stranci, oni isti koji su je projektovali. Zato vjerujem da će pokušati da formiraju neku koaliciju koja će biti stabilna makar godinu ili godinu i po do vanrednih izbora. A to su, prije svega, Demokrate i DPS, koliko god se Demokrate opirale. DPS se ne može pouzdati ni u koga osim u manjine, a to nije dovoljno. Crnoj Gori treba većina kakva je bila prilikom izglasavanje Rezolucije o Srebrenicia to su DPS, manjine, URA, Demokrate, to je broj od 54 – 55 poslanika, i to je potrebno Crnoj Gori da izađe iz vanrednog stanja”, ocjenjuje Vukadinović.

Ogrezli u nepotizmu, još jedino kućne ljubimce da zaposle

Vukadinović ističe i daje aktuelna vlast ogrezla u nepotizmu.

“Partijski funkcioneri zaposliše sve članove porodica u državnom sektoru. Po Podgorici kruži priča za jednog funkcionera DF-a da mu je jedino pašče koje drži kao kućnog ljubimca, ostalo bez funkcije. Dakle, dotle ide taj nepotizam”, kaže Vukadinović.

Kako ocjenjuje, niko u vladajućoj koaliciji nema pravi program, jer da imaju ne bi GP URA nikako mogla ući u koialiciju sa DF-om, koji se zalaže za potpuno suprotne vrijednosti od onih koje Crna Gora baštini.

“Ne može demokratska, građanska partija biti u koaliciji sa kleoronacionalistima. I oni govore o pomirenju? Po kom modelu četničkom? Nema pomirenja između fašizma i antifašizma. Antifašizam i fašizam su dva suprotna civilizacijska sistema vrijednosti, to nijesu politike i ideologije, nego sistemi vrijednosti i ne mogu se nikako pomiriti. Kod nas se dogodilo da su se te vrijednosti spojile u vladajućoj koaliciji i naravno da tu nema sreće i da će se politika graditi na prevarama, lažima, obmanama”, kaže Vukadinović.

Krivokapićeva partija može sjutra da priđe bilo kome

Vukadinović smatra da najave da Krivokapić osniva neku demohrišćansku partiju mogu biti sasvim realne.

“Krivokapića SPC nije pustila niz vodu, za razliku od DF-a. Ni jedan potez ova vlada ne može povući niti riješiti bez dogovora sa SPC. Oni će ići sa pravljenjem demohrišćanske partije gdje će se kroz političku partiju ozvaničiti religijski interesi. Ta partija koja će biti politički predstavnik SPC u Crnoj Gori može biti koalicioni bilo kome i desnici i ljevici i centru. Krivokapić je general bez vojske i na toj poziciji danas ga isključivo drži pokornost DF-a, Demokrata, dijelom i URE prema SPC”, ocjenjuje Vukadinović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Politički Mapet šou – CG Vijesti
06.08.2021-09:17 09:17

[…] Aktuelno […]