Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Podrška Savjeta Evrope i EU u ispunjavanju reformi

Tema sastanka, kako je saopšteno, je bila nastavak sprovođenja zajedničkog programa EU i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“.

Rezultati u poglavljima 23 i 24 su za nas više od obaveza na putu ka članstvu u EU. Oni su okosnica demokratije i pokretač ekonomskog i ukupnog društvenog napretka Crne Gore, kazala je ministarka evropskih poslova (MEP) Maida Gorčević tokom današnjeg susreta sa direktorom Direktorata za koordinaciju programa Savjeta Evrope Klausa Nojkirha.

Tema sastanka, kako je saopšteno, je bila nastavak sprovođenja zajedničkog programa EU i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“.

“Cilj Programa je podrška državama Zapadnog Balkana i Turske u ispunjavanju reformi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i u usklađivanju sa evropskim standardima, što je prioritet i u procesu proširenja Evropske unije”, kazao je Nojkrih.

On je predstavio rezultate prethodne dvije faze Programa ostvarene od 2016. godine istakavši da će treća faza, koja je počela u januaru 2023. godine trajati tri godine i biti vrijedna 41 milion eura.

Navodi se da Gorčević je zahvalila na podršci Savjeta Evrope reformskim naporima Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Istakla je da su oblasti obuhvaćene Programom, osnaživanje pravde, suzbijanje korupcije, borba protiv diskriminacije i zaštita ranjivih grupa, kao i promocija i zaštita slobode izražavanja i slobode medija u srži pregovaračkog procesa, ali i osnov demokratkog razvoja svakog društva.

„Reforme u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade. Rezultati u poglavljima 23 i 24 su za nas više od obaveza na putu ka članstvu u EU. Oni su okosnica demokratije i pokretač ekonomskog i ukupnog društvenog napretka Crne Gore. Upravo zbog toga smo odlučni da na najbolji način iskoristimo svu raspoloživu ekspertsku i finansijsku podršku EU i međunarodnih institucija i partnera kako bismo do kraja mandata ove Vlade imali zdravo i uređeno društvo spremno da se pridruži porodici najrazvijenijih evropskih država“, kazala je Gorčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve