Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Podgorica Forum okupio gradonačelnike/ce regiona: Istaknuta važnost saradnje gradova u izazovnim vremenima

Gradonačelnik Ivan Vuković, ujedno i domaćin ovog važnog događaja, pozdravio je prisutne i istakao da se ranije uspostavljena praksa čestih susreta i okupljanja pokazala kao “izuzetno korisna” što je posebno posebno vidljivo u periodu pandemije koronavirusa.

Glavni grad organizovao je „Podgorica Forum“ koji je okupio gradonačelnike/ce gradova regiona, predstavnike diplomatskog kora, brojne zainteresovane ljude iz javnog života Crne Gore i medije. To je bila prilika da se ukaže na važnost saradnje gradova regiona kao odgovor na savremene izazove i problem današnjice.

Gradonačelnik Ivan Vuković, ujedno i domaćin ovog važnog događaja, pozdravio je prisutne i istakao da se ranije uspostavljena praksa čestih susreta i okupljanja pokazala kao “izuzetno korisna” što je posebno posebno vidljivo u periodu pandemije koronavirusa.

Vuković je kazao da ima posebno zadovoljstvo da danas ugosti kolege i prijatelje, gradonačelnicu Sofije Jordanku Fandakovu, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i zamjenika gradonačelnika Prištine Aljban Zogaja, te da mu je žao što predstavnici Grada Jerevana nijesu bili u mogućnosti da uzmu učešće u današđnjem panelu.

„Ovo je izuzetna prilika za razmjenu iskustva i mišljenja o tome kako da nastavimo da kvalitetno upravljamo našim gradovima, da adekvatno odogovaramo na ono što su potrebe i očekivanja naših sugrađana u vrlo teškim vremenima, bremenitim izazovima u jednom globalnom kontekstu koji je vrlo nepovoljan zbog stvari koje, vjerujem, ne treba pojašnjavati. Veoma mi je drago zbog toga što su se naši dokazani prijatelji odazvali našem pozivu i vrlo sam ponosan na to kako se na Podgoricu gleda, ne samo u regionu nego i na širim prostorima“, poručio je Vuković i dodao da je današnji Forum dao značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa, razmijeni mišljenja i iskustava u pronalaženju odgovora na aktuelne izazove.

Vuković je kazao da je izuzetno ponosan na odlične odnose sa gradovima regiona, te da posebno raduje neupitna volja svih strana za konstantnim unapređenjem saradnje.

Prvi čovjek Ljubljane, Zoran Janković kazao je da se gotovo svi gradovi suočavaju sa istim problemima, te da je svaka razmjena mišljenja i iskustava drgocjena.

„U principu svi pričamo istu priču, a priča je jednostavna – gradonačelnik i tim koji želi biti uspješan mora čuti svoje ljude, mora imati viziju i tu viziju sprovoditi. Poslije tri godine sam opet u Podgorici, doputovao sam u sunčan, čist i zelen grad. Ovaj film o Podgorici koji je prikazan danas na Forumu pokazuje koliko je ona postala zelenija, koliko je igrališta izgrađeno za djecu, novih puteva i vodovoda kojih nije bilo“, kazao je Janković i istakao da je “apsolutno vidljivo da se razvoj Podgorice odvija u pravom smjeru, te da vjeruje da će se to nastaviti i u narednom periodu”.

Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova zahvalila se na pozivu i podsjetila na važnost ovakvih događaja posebno u izazovnim vremenima.

„Gradovi danas imaju zajedničke izazove i kada radimo zajedno i razmjenjujemo ideje, lakše se nosimo s ozbiljnim izazovima. Danas smo razmijenili mišljenja i čulo se mnogo dobrih ideja koje su korisne za sve nas“, kazala je gradonačelnica i dodala da Podgoricu vidi kao “prijateljski grad koji njeguje poseban odnos prema svim ljudima, a naročito djeci”.

Zamjenik gradonačelnika Prištine Alban Zogaj iskazao je zadovoljstvo zbog učešća na Podgorica forumu i dodao da je evidentan razvoj glavnog grada.

„Veliko je zadovoljstvo bilo biti na forumu sa gradonačelnicima Ljubljane, Sofije i naravno sa mojim prijateljem, gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem. Zadovoljstvo je bilo razgovarati o važnim pitanjima koji se tiču naših gradova. Šaljem pozdrave građanima Podgorice, od građana Prištine. Posle par godina dolazim u Podgoricu i vidne su promjene u gradu. Grad je postao lijep, zelen i veoma živ. „ kazao je Rama i dodao da čestita gradskoj upravi na odličnim rezultatima koje su postigli.

Iz Glavnog grada napominju da je u okviru Podgorica forum-a prikazan i kratak film o razvoju Podgorice u protekle četiri godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve