Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Planirani popis tipična podvala građanskom društvu i mehanizam za lažirano smanjenje većinskog naroda u matičnoj državi

Kako su ocijenili, režiseri i izvršioci sumnjivog popisa su upravo oni koji optužuju kritičku javnost zbog bojkota koji je preostao kao posljednje sredstvo zaštite od njihove statističke podvale.

Slušamo ovih dana od čelnika Uprave za statistiku, ministara i predsjednika Milatovića da su pozivi na bojkot popisa politikantstvo i kršenje zakona. Pošto se radi o neutemeljenim izjavama pomoći ćemo im da bolje razumiju prazninu svojih riječi, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

“Prvo, politikantstvo znači da želite nekome nešto da podvalite ili intrigašite. U konkretnom slučaju, planirani popis je tipična podvala građanskom društvu i mehanizam za lažirano smanjenje većinskog naroda u njegovoj matičnoj državi”, navodi se u saopštenju.

Kako su ocijenili, režiseri i izvršioci sumnjivog popisa su upravo oni koji optužuju kritičku javnost zbog bojkota koji je preostao kao posljednje sredstvo zaštite od njihove statističke podvale.

“Drugo, bojkot je neotuđivo prirodno pravo građana da odbace primjenu zakona kojim se narušava duh građanskog ustava Crne Gore i kojim se ujedno želi jednostrano i nelegitimno od strane vlasti preoblikovati individualni ili kolektivni identitet”, dodaje se u saopštenju.

Kako ocjenjuju, da bi razumjeli bojkot morate razumjeti i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima koja je i dio crnogorskog pravnog poretka.

“Ili, da budemo još jasniji, bojkot je nenasilna pobuna protiv vlasti koja je svojim postupcima i radnjama izazvala osjećanje ugroženosti, potčinjenosti i nepoštenog prekrajanja individualnog i kolektivnog identiteta građana, kao i njihove privrženosti građanskoj političkoj zajednici”, dodaju iz Građanski inicijative 21. maj.

Zato je, ističu, bojkot popisa mnogo više od kolektivnog otpora zakulisnoj i sumnjiivoj statističkoj akciji.

“Riječ je o načelu međunarodnog prava i nadređenom ljudskom pravu pred kojim blijede sve besmislene tvrdnje o tzv. protivzakonitom djelovanju”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve