Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Pič i Sarazin: Razmotriti kakva bi se poruka poslala ako se premijer i vlada izaberu na osnovu sumnjivog zakona

''Snažno preporučujemo donosiocima političkih odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i, nakon toga, formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom veoma sumnjiva i za koji je Venecijanska komisija savjetovala da se ne primjenjuje''

Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka nastavljaju da snažno podržavaju evroatlantsku orijentaciju Crne Gore i njeno nastojanje da se pridruži Evropskoj uniji. Istovremeno, zabrinuti smo zbog dugotrajne političke krize, blokiranih institucija, sve veće polarizacije društva u Crnoj Gori i vidljive nemoći donosilaca političkih odluka da pronađu izlaz iz ove krize, naveli su u zajedničkoj izjavi specijalni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Lord Stjuart Pič i specijalni predstavnik njemačke savezne vlade za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarazin koji danas borave u Crnoj Gori.

“U ovim geopolitički i ekonomski izazovnim vremenima, Crnoj Gori, kao našem NATO partneru, potrebne su funkcionalna vlada i jake institucije. Smatramo da je Skupština odgovorna za hitno obnavljanje funkcionalnosti Ustavnog suda izborom nedostajućih sudija, ne samo u mjeri potrebnoj da bi se postigao kvorum, već i da bi se obezbijedilo efikasno odlučivanje. Ovo će zahtijevati proces potpunih i transparentnih konsultacija, i fokus na stavljanje nacionalnog interesa iznad partijske politike”, poručuju Pič i Sarazin.

Takođe, ističu da vjeruju da bi najbolje sredstvo da se “prevaziđe trenutni politički ćorsokak i da se budućnost Crne Gore ponovo stavi u ruke njenog naroda bili parlamentarni izbori, koje bi trebalo održati što je prije moguće, a nakon što Ustavni sud ponovo počne sa radom”.

“Venecijanska komisija izrazila je jasno mišljenje o nacrtu zakona o izmjeni ustavnih ovlašćenja predsjednika, uz preporuku da se on ne usvaja. Uzimajući u obzir da Vlada Crne Gore pristupanje EU i implementaciju vladavine prava smatra pitanjem visokog prioriteta, veoma je zabrinjavajuće što je zakon usvojen bez dužnog razmatranja tog savjeta. Snažno preporučujemo donosiocima političkih odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i, nakon toga, formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom veoma sumnjiva i za koji je Venecijanska komisija savjetovala da se ne primjenjuje”, naveli su u saopštenju.

Odluke donijete u Skupštini 12. decembra dodatno su, kažu, pogoršale krizu.

“Ovo je veoma zabrinjavajuće i štetno za Crnu Goru i za njene građane. Pozivamo sve zainteresovane da ostave po strani partijsku politiku i lični interes i da se uključe u smislen dijalog, po potrebi u četiri oka, kako bi se pronašao neophodan kompromis i prevazišla politička kriza i polarizacija u društvu koja je paralisala zemlju poslednjih mjeseci. Građani Crne Gore i dalje velikom većinom podržavaju pristupanje svoje zemlje EU i zaslužuju vladu koja djeluje u njihovim interesima, ispunjava njihova očekivanja i fokusira se na neophodnu politiku i korake za reformu”, zaključuju oni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Safet
15.12.2022-11:18 11:18

Kakav je to Ustav i zakon da Partija sa najmanjom podrskom DOBIJE VLADU valjda se zna ka u cijelom svijetu -partija koja najvise dobije glasova na izborima sastavlja VLADU ka u CIJELOM SVIJETU !

BMX
15.12.2022-13:08 13:08

Gospodo izaslanici,putinovska anti EU i anti NATO vlada i skupstinska vecina vam je tu poruku vec poslala a ona glasi – ne zelimo EU & NATO i zapadni svijet. Zelimo Rusiju, Srbiju, klerofasizam i nacionalizam, svadje, rusenje drzave CG i njen nestanak, sukobe, nemire i haos. Sve ostalo vas samo lazu i zele da kupe vrijeme i dovedu vas pred svrsen cin formiranjem putinovske DF vlade.