Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović sa Neđešijem: Vidljivi iskoraci koji su napravljeni u procesima pristupanja EU

Amabasador Neđeši je istakao da Mađarska prepoznaje zalaganje Crne Gore u pristupnim procesima, te ocijenio da su iskoraci koji su napravljeni u prethodnom periodu vidljivi, značajni i mjerljivi

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović sastao se danas sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori,Jožefom Neđešijem. 

“Potpredsjednik je istakao da je Mađarska prepoznata kao značajan saveznik i važan bilateralni partner, te zahvalio na kontinuiranoj podršci koju pruža Crnoj Gori u integracionim procesima”, saopšteno je iz Skupštine.

U tom kontekstu, uz ocjenu da postoji prostor za dodatno jačanje saradnje, tokom sastanka je apostrofirana neophodnost snaženja parlamentarne diplomatije u cilju povezivanja i razmjene dobrih praksi među parlamentarcima dvije države.

“Potpredsjednik je konstatujući da u vezi sa pristupnim procesima postoji jasan društveni konsenzus, kao i da je EU opredjeljenje političkog vrha Crne Gore, naglasio da je već sada apsulutno jasno da je aktuelni skupštinski saziv usmjeren na isporučivanje konkretnih rezultata, što bi vodilo zatvaranju pregovaračkih poglavlja i zaokruživanju procesa integracija”, navodi se u saopštenju.

Takvo opredjeljenje, kako je naveo, potvrđjuju vidljivi rezultati i rješenja do kojih se došlo u rekordnom roku, u prethodnih nekoliko mjeseci, napominjući da su priritet bila imenovanja u sferi pravosuđa, što je primarno bilo u interesu građana, a čime su stvoreni uslovi za funkcionisanje sistema i institucija.

Uz uvjerenje da postoji snažno raspoloženje za dalje unaprjeđenje reformskih procesa na putu punopravnog članstva, potpredsjednik je ocijenio i da je odavanje priznanja za postignute rezultate važan signal za Crnu Goru, ali i za sve zemlje kandidate.

,,Izuzetno smo zadovoljni što su sa najvažnijih adresa prepoznati rezultati koji su ostvareni u minulom periodu. To je važan podsticaj za dalji napredak, ne zanemarujući ni jednog trenutka činjenicu da smo svjesni važnosti trenutka i prilike koja nam se pružila, a koju ćemo nastojati da iskoristimo”, kazao je potpredsjednik Skupštine.

Amabasador Neđeši je istakao da Mađarska prepoznaje zalaganje Crne Gore u pristupnim procesima, te ocijenio da su iskoraci koji su napravljeni u prethodnom periodu vidljivi, značajni i mjerljivi.

U tom kontekstu naglasio je da će Mađarska i u narednom periodu nastaviti da snažno podržava proširenje EU i pruža neupitnu podršku aspiracijama Crne Gore u tom pravcu, konstatujući da je proširenje i prijem novih članica garant stabilnosti na evropskom tlu.

On je istakao da je Mađarska spremna da u svakom trenutku Crnoj Gori kao prijateljskoj zemlji sa kojom gaji dugogodišnje dobre bilateralne odnose pruži ekspertsku i svaku drugu vrstu podrške u daljim reformskim procesima u skladu sa zahtjevima evropske agende.

“Tokom sastanka je konstatovano i da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, obrazovanja i kulture u kojima dvije zemlje u kontinuitetu ostvaruju kvalitetne i obostrano važne partnerske odnose, te zaključeno da je postojeća politička stabilnost neophodna pretpostavka takvih procesa, uz poruku da ,,uspješna Vlada, znači i uspješnu Crnu Goru”, zaključuje se u saoštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve