Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Popa: Od januara se mnogo toga desilo na evropskom putu Crne Gore, Gorčević: Namjera da budemo dio EU 2028. nije pamflet za dnevnu upotrebu već jasno pripreman cilj

Kazao je da je prisustvo EU u regionu veoma značajno za Balkan i poruččio da se nalazimo u važđnom trenutku istorije.

Crna Gora ubrzano radi na ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 i očekuje dobijanje pozitivnog IBAR-a koji bi nanovo pokrenuo proces integracija, kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović na otvaranju Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije (COSAP).

 

“Zadovoljstvo mi je što imam priliku da otvorim ovu konferenciju koja je okupila parlamentarne Odbore za evropske poslove. Proširenje je najjača geopolotička alatka EU, zaokruživanje naše unije je istorijski poziv i to je prirodni horizont EU. Vaša želja da se pridružite EU pokazuje vašu duboku posvećenost principima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava a to su sve osnove samo Unije”, istakla je Popa.

Zahvalni su partnerskim zemljama Zapadnog Balkana i iz Istočnog partnerstva.

“Zahvalni smo jer smatrate članstvo u Uniji svojim glavnim strateškim ciljevima. Nacionalni Parlamenti kao i multilateralne forme saradnje su sve veći akteri u međunarodnoj saradnji, u ovom smislu COSAP je takođe alatkla koja se služi za sprovođenje reformi”, rekla je Popa.

Ona se osvrnula i na sami proces pristupanja Crne Gore u EU.

“Od sredine januara ove godine mnogo toga se desilo. Ključni politički akteri koriste istorijsku priliku da napreduju kada je u pitanju proces integracija, u ovom smislu pohvaljujem rad ove Skupštine, takođe naše zemlje članice snažno podržavaju perspektivu EU kada je u pitanju proces Crne Gore. Evropska unija trenutno priprema IBAR kojim će se procijeniti da li je Crna Gora ispunila 83 privremena mjerila, takođe narednih dana Crna Gora će biti domaćin Samita lidera kada je u pitanju plan rasta tako da je Crna Gora vrlo aktivna i na regionalnom nivou, a u narednih nekoliko nedjelja Skupština će imati priliku da pokaže rezultate, što uključuje izgradenju konsenzusa i podršku od strane opozicije”, poručila je Popa.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević rekla je da ovaj događaj cijeni kao značajnu priliku.

“Nakon pristupanja 44. Vlade pristupili smo sagledavanju objektivnog i realnog stanja na polju evropskih integracija. Kao najznačajnijih izvora koristili smo izvještaj EK za 2023. godinu. Lako smo spoznali da je stanje alarmantnije nego što smo mislili i želim da to promijenimo i u rekordno kratkom roku smo ustanovili pregovaračku strukturu”, rekla je Gorčević.

Kako navodi započet je dijalog između paralamentarne većine i opozicije koji je rezultirao popisom stanovništva, te usvajanjem ključnih zakona kao i imanovanja u pravosuđu.

“Pripremili smo interni plan za pregovaračka poglavlja 23. i 24 sa ciljem izvršavanja svih preostalih obaveza iz pomenutih poglavlja. Dakle, pored IBAR-a naše ministarstvo je kordiniralo pripremanjem procesne agende sa ciljem pospješivanja još kvalitenije prekogranične saradnje sa zemljama regiona”, navela je Gorčević.

Ističući da cilj da budemo dio EU 2028. godine nije pamflet za dnevnu upotrebu već jasno pripreman cilj.

“Naša misija je članstvo u EU”, kazala je Gorčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Caramdjordje
13.05.2024-12:07 12:07

Popa je avatinja,a ova Maida ima dobre sise,toliko o nkihovojvpolitici