Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

Pavićević: U manjinskoj vladi nema mjesta za one koji nose hipoteku podjela

Što se tiče podrške manjinskoj vladi, tu stvari stoje malo drugačije. Njihovo (DPS-ovo) lično i političko iskustvo im sigurno kaže da ova manjinska vlada neće biti ni nalik na one koje su oni pravili kao vlast

Između Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta može da stoji sve, ali ne i znak jednakosti, poručio je u intervjuu Pobjedi predsjednik CIVIS-a Srđan Pavićević, navodeći da u manjinskoj vladi ne može da ima mjesta za one strukture koje nose hipoteku podjela. Govoreći o eventualnoj podršci DPS-a manjinskoj vladi, Pavićević je kazao da je očekivano da ta partija podrži smjenu aktuelne, a da su stvari drugačije kada je riječ o podršci koncepta koalicije „Crno na bijelo“.

“Što se tiče podrške manjinskoj vladi, tu stvari stoje malo drugačije. Njihovo (DPS-ovo) lično i političko iskustvo im sigurno kaže da ova manjinska vlada neće biti ni nalik na one koje su oni pravili kao vlast” naveo je Pavićević.

Nakon što ste predložili koncept manjinske vlade i uputili parlamentu prijedlog za izglasavanje nepovjerenja postojećoj, Vlada je predložila skraćenje mandata parlamentu i smjenu potpredsjednika Abazovića. Kako to komentarišete i da li ćete Vi i Klub poslanika „Crno na bijelo“ doći na sjednice kada se bude raspravljalo o te dvije tačke?

Pavićević: Mi jesmo bili predlagači ideje Vlade eksperata i sa tom tezom veliki broj naših oponenata vješto i nedobronamjerno manipuliše, u želji da nas diskredituje. Bezbroj puta smo javno rekli, upozorili i napisali da je realizacija naše ideje bila krajnje neuspješna, improvizatorska, promašena i pogrešna od strane onog ko je želio da je interpretira po svojoj mjeri i volji i da je on isti u pojedinim elementima doveo do potpune karikature. Sa najboljom namjerom ideju smo ‘ustupili’ mandataru u nadi da će nas bar jednom konsultovati o tome kako da je sprovede u djelo.

Međutim, to se ama baš nikad nije desilo i dobili smo, na žalost, to što smo dobili. Ovo je samo nauk za ubuduće, da svoje ideje ne ustupate nikom na korišćenje, jer u Crnoj Gori je prosto nemoguće naći nekog ko ne zna i ne umije bolje od vas samih, bez obzira koliko je pojmovno i intelektualno udaljen od problema. Odavno je poznato da prepotencija nije ćerka pameti nego njene ružne drugarice.

Što se tiče skraćenja mandata parlamentu i potpredsjedniku Vlade Abazoviću, znamo da su to dvije iznuđene i afektivne reakcije, nastale kao odgovor na suštinsku inicijativu skraćenja mandata i povjerenja Vladi. Ove dvije reakcije od Vlade, pored toga što oslikavaju afektivnost i nepromišljenost, nose i ustavno-pravnu dubiozu u sebi. U svakom slučaju, količina političke površnosti i nezrelosti, koje nose sa sobom, dobro će nas zamisliti da li o tome i tome treba pridavati očekivanu važnost. Tako da još uvijek ne znam da li ćemo u tome učestvovati.

Za sada su koncept manjinske vlade podržale partije manjinskih naroda, dok se podrška SNP-a i dalje čeka. Saopštili ste da u toj vladi nema mjesta ni za DPS ni za DF, a da li, prema Vašem mišljenju, u njoj ima mjesta za SDP i SD?

Pavićević: Koncept ‘manjinske vlade’ je staza izlaska iz postojeće opšte političke krize. Ovo je, za nas jedini proaktivni model političkog djelovanja, kojim se mogu ostvariti teški, ali neophodni koraci prema zacrtanim ciljevima. Svaki drugi izbor, tipa tehničke, prelazne vlade, novih parlamentarnih izbora, stavlja nas u pasivnu ulogu, stagnaciju, gubitak vremena ili čak i nazadovanja. Vremena se nema, a mi ne možemo ‘fingirati’ život i demokratiju brojivši dane i pričajući isprazne i ispričane priče. Pobjeda od 30. avgusta 2020. godine je, do dana današnjeg, još uvijek samo deklarativna, jer u supstancijalnom i kvalitativnom smislu nije, de facto, urađeno ništa.

Mi još uvijek nijesmo postigli ništa, jer funkcionišemo u političkom koordinantnom sistemu DPS-a, bez suštinskih koraka koji nas izvode iz tog kontaminiranog konteksta. Društvo je duboko podijeljeno i opasno polarizovano, a institucije sistema ‘zamrznute’. Umjesto da je prava ‘Vlada eksperata’ potrošila ovih 15 mjeseci na otvaranju i uspostavljanju dijaloga, koji bi posljedično za cilj imao oslobađanje i profesionalizaciju institucija, a one pokrenule pravosudno-sudsko-tužilački sistem i mi konačno, kao društvo krenuli u demontažu ‘učaurene’ hibridne države, oni, a i mi, bavili smo se trivijalnostima najveći dio vremena.

U frapirajućem paradoksu dobili smo Vladu, koju podržava od 81 poslanika od jednog do njih petnaest u zavisnosti od prilika, partijskih interesa i raspoloženja. Dok u samoj Vladi od 12 ministarstava četiri su ‘van igre’, a potpredsjedniku Vlade je postalo isuviše ‘tijesno’. O kakvoj Vladi i izvršnoj vlasti u tom slučaju može da se priča? Kakvu aktivnost i budućnost može takva vlada da ostvari?

Da, rekli smo da je nova ponuda prvenstveno upućena umjerenim građanskim političkim strukturama, sa ciljem narastanja i osnaživanja građanskog, uravnoteženog i savremenog političkog centra, koji je komplementaran sa vodećim i modernim evropskim politikama. Uspjeh na samom startu je odziv predstavnika manjina, koji su u prethodnom periodu bili vidno uzdržani i distancirani. U toj novoj vladi, normalno, ne bi trebalo da ima mjesta za sve one koji nose političku hipoteku podjela, ostrašćen nacionalistički i šovinistički narativ i potrebu za nacionalnom dominacijom i supremacijom drugih nacija. To što predstavnici manjinskih naroda u imenu svojih partija nose ime svoje nacije je normalni i u svijetu prihvatljivi znak prepoznavanja, koji u građanskom konceptu ne može da im obezbijedi uporednu prednost u odnosu na građane druge etničke grupe, ali ih obavezuje da sa većom pažnjom prate i štite međunarodno priznata građanska prava manjina koje predstavljaju.

Što se DPS-a i DF-a tiče, to su dva politička entiteta između kojih može da stoji sve, ali ne i znak jednakosti, kako neki žele da predstave. Za ovih 30 godina jedni su bili predatori, a drugi žrtve i bilo bi više nego nemoralno izjednačiti ih. Količina njihove suprotstavljenosti i dubina konflikta je toliko opsežna i duboka, da bi bez kontrole cijelo društvo u ovom trenutku mogla da povuče u sunovrat. Ozbiljni ljudi to moraju imati u vidu i raditi sve da do tog ne dođe. I na jednoj i na drugoj strani su iskusni politički znalci, kojima je jasno šta treba raditi za dobrobit i njihovih politika, grupacija i društva uopšte. Građanska vlada centra može biti, bude li sreće i pameti, idealan medijator u njihovim budućim odnosima i mogućnostima stvaranja širokog društvenog konsenzusa i nacionalnog pomirenja. Bez toga Crna Gora, kao država i društvo, nema perspektivu!

Dok se čeka podrška za manjinsku vladu počeli su razgovori lidera Vaše koalicije sa predstavnicima Fronta. Da li vjerujete da je dogovor o izlasku iz krize i dalje moguće postići u okviru vladajuće većine?

Pavićević: Pa već sam dosta ovoga rekao u prethodnom odgovoru, ali dodaću da smatram da sa svima treba razgovarati. Što se DF-a tiče, već sam to pomenuo u jednom intervjuu, ja prema njihovoj političkoj istrajnosti, snazi, žrtvama i svemu što su prošli imam jasan i veliki ljudski respekt i poštovanje. Ono što bih im ja lično savjetovao je da ogromnu energiju koju imaju više usmjere na ‘relaksiranje’ svoje rigidnosti koja ponekad ima elemente ‘inata’… Isuviše su oni vješti i iskusni da znaju da je dijalog i prihvatljiva komunikacija preduslov njihovog značajnijeg prisustva na političkoj sceni CG, koji zasigurno zaslužuju. A tako će i međunarodna percepcija njih i njihove politike dobiti mnogo brže nego što misle drugačije okvire.

Iz DPS-a su saopštili da podržavaju smjenu aktuelne vlade, a da će se o konceptu manjinske naknadno izjasniti. Očekujete li da će ta stranka podržati formiranje te vlade i kako komentarišete optužbe za izdaju narodne volje kao i pravljenje sajtova kojim se targetirate vi i poslanici SNP-a?

Pavićević: Što se DPS-a tiče, oni su o sebi rekli sve što su imali da kažu za ovih 30 godina. Ja tu lično nemam što da kažem i dodam. Očekivano je da će iz principijelnih političkih razloga tražiti i podržati smjenu Vlade. Što se tiče podrške manjinskoj vladi, tu stvari stoje malo drugačije. Njihovo lično i političko iskustvo im sigurno kaže da ova manjinska vlada neće biti ni nalik na one koje su oni pravili kao vlast, mislim dva puta. Samim tim što su sad opozicija, to suštinski mijenja koncept. Još važnija je i činjenica da su vjerovatno svjesni da mi, pak, znamo sve što treba da znamo. Tako da teško da mogu da računaju na politikantske blefove, trikove i ‘šibicarenja’.

Podrška je jedan pojam, partnerstvo drugi, a koalicija treći. E pa mi smo na nivou podrške… Ono što je, po meni, za njih značajno je splet političkih okolnosti, koji im je dao mogućnost da nogom stupe na ‘prvi stepenik’ velikog i dugog stepeništa njihove političke restitucije i opravka.

Na tom putu će se, bezmalo, sretati sa velikim brojem izazova, koji će ih bezuslovno dovesti u situaciju delikatnih, ali neophodnih odluka i postupanja. Sa pravilnim stavom i odlukama, možda u nekoj drugoj, trećoj iteraciji postanu i kredibilan sagovornik na političkom polju. Za sve to će trebati vrijeme, koje poneki mogu smatrati i dugim, ali ruku na srce, duge su bile i ovih 30 godina.

Premijer Zdravko Krivokapić ocijenio je Vaše inicijative kao sprovođenje državnog udara. Kako komentarišete te ocjene kao i smjene koje je Krivokapić sproveo u Vladi usmjerene prema ministrima koji nijesu željeli da podrže njegovu inicijativu za skraćenje mandata parlamentu? 

Pavićević: Što se gospodina Krivokapića tiče, ne bih ga odveć komentarisao… Iskustvo u međunarodnoj politici i diplomatiji kaže da obično onaj koji optužuje druge za sprovođenje državnog udara, da obično upravo on sprovodi državni udar. Ovo je međunarodno političko iskustvo… Gospodin Krivokapić je u građanskom smislu jedan drag i lično mislim dobar čovjek, koji jednostavno nije za ovaj posao. I to nije ništa strašno, jer je sigurno dobar za neki drugi posao i relacije i tome treba da se posveti. Mislim, kad sve ovo prođe i stišaju se strasti, da će i sam Krivokapić shvatiti da je umnogome bio žrtva mladalačkih ambicija iz njegovog najbližeg okruženja i da to nije smio dozvoliti.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
31.01.2022-08:44 08:44

Ova persona ,,kobajagi centra” oće da izjednači one koji su sa svim, svačim i svakim udarali na državu Crnu Goru i one koji su je branili i sad bi da mu branioci duvaju u krila ili leđa ili čak i niže dok on trči ka svijetloj budućnosti. Neka doktore ima nas koji pamtimo i vaše rane radove i interesovanje tužioca za njih. Pruži se koliko ti je jorgan dugačak inače ozeboše nogice ili nosić doktore,