Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Pavićević: Ako Rudović glasa bez naše saglasnosti, ugroziće opstanak Kluba poslanika

Upitana da li nezavisni poslanik Neđeljko Rudović ima mandat da samostalno glasa na Odboru ili mora imati saglasnost članova kluba koji ga je delegirao, Pavićević je odgovorila da ne vjeruje da će se Rudović oglušiti o stav i mišljenje ostalih članova kluba

Uslov podrške izmijenjenom izbornom zakonodavstvu za Socijalističku narodnu partiju je depolitizacija ključnih institucija koji se bave izbornim procesom, kazala je za Antenu M poslanica te partije Danijela Pavićević.

foto Antenam

Dodala je da će SNP uskoro Odboru za reformu izbornog zakonodavstva dostaviti prijedloge koji se tiču revizije biračkog spiska.

Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, kako je kazala, predložiće i “revitalizaciju” amandmana SNP-a na ustavne promjene iz 2013.

“Ti zahtjevi su se odnosili na oblast pravosuđa. Da su tada amandmani usvojeni danas ne bismo imali ovakve probleme u pravosuđu. Zahtjevi su poznati javnosti i nalaze se u skupštinskoj arhivi”, pojasnila je Pavićević.

“Što se tiče Fonda za medije imaju našu podršku, sa tim što bi precizirali način finansiranja, jednim dijelom bi se morao finansirati iz Međunarodne zajednice i EU. Posebno bi insistirali na kontrolnoj i nadzornoj funkciji upotrebe tih sredstava, da se ne bi dovodio u sumnju način trošenja tog novca, da se ne bi trošio na način koji nije predviđen”, kazala je Pavićević.

Upitana da li nezavisni poslanik Neđeljko Rudović ima mandat da samostalno glasa na Odboru ili mora imati saglasnost članova kluba koji ga je delegirao, Pavićević je odgovorila da ne vjeruje da će se Rudović oglušiti o stav i mišljenje ostalih članova kluba.

“Rudović je mojim potpisom i ovlašćenjem član Odbora i nije bio dogovor da se glasa o bilo kakvim rješenjima bez prethodne saglasnosti članova kluba. Ukoliko bi se to desilo, takav postupak bi doveo u pitanje potrebu opstanka kluba”, navela je Pavićević.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudovic, koji predstavlja i poslanike SNP, kaže da, do sada, Srđan Milić i Danijela Pavićević nijesu pokazivali naročito interesovanje za to što se dešava u Odboru ali i da ne sumnja u vrlo slična stanovišta povodom ključnih zahtjeva opozicije u vezi sa izbornim  uslovima.

U Odboru, kaže Rudović, glasa kao svi ostali članovi.

“Ja obavljam konsultacije oko svih važnih pitanja sa Miodragom Lekićem sa kojim imam tijesnu saradnju, a što se SNP-a tiče oni nijesu pokazivali naročito interesovanje za to što se dešava u Odboru ali ne sumnjam da oko svega imamo vrlo slična stanovišta kada su u pitanju ključni zahtjevi opozicije oko izbornih uslova”, kaže za Antenu M Rudović.

Upitan koji su uslovi potrebni za podršku izbornim zakonima u parlamentu, Rudović ističe da su to zakonska rješenja sa sadržajem koji će obezbijediti prihvatljive izborne uslove.

“Ukoliko budemo imali dogovor o izbornim uslovima, onda moramo imati dogovor po kom modelu će se sprovoditi. Znate da je zahtjev opozicije da to sprovodi zajednička prelazna Vlada za pripremu izbora, a ne postojeća Vlada. Sve drugo iz mog ugla i ugla svih ostalih predstavnika opozicije koji učestvuju u parlamentalnom dijalogu, ne može imati našu podršku”, naglašava Rudović.

Podsjetimo, sva zakonska rješenja kojima se bave skupštinski odbori, trebalo bi da budu gotova do kraja prve sedmice decembra, kada će biti razmatrana na sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve