Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Omeragić: U Crnoj Gori kreiran nepovoljan ambijent za građane

''Poslednjih godinu u Crnoj Gori kreiran nepovoljan ambijent za građane kako iz političkog, bezbjednosnog tako i ekonomskog aspekta''

Poslednji Izvještaj EK predstavlja realan pogled na stanje u Crnoj Gori i potvrda je da je naš integracioni proces skoro zaustavljen, kazao je portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić u jutarnjem programu Gradske televizije.

Na njega se, kaže, oslanja i jučerašnje istraživanje Centra za građansko obrazovanje i Damara koje pokazuje da je poslednjih godinu u Crnoj Gori kreiran nepovoljan ambijent za građane kako iz političkog, bezbjednosnog tako i ekonomskog aspekta.

“Nužno je što prije uspostaviti politički dijalog, ali i krenuti u što brži oporavak ekonomije i životnog standarda građana”, poručio je Omeragić istakavši da sigurno nisu dobri podaci i poruka ako više od pola ispitanika smatra da Crna Gora ne ide u dobrom pravcu.

Aktuelna Vlada bi, ističe, trebala dobro da se zabrine i razmisli šta ove poruke govore, kakvu su oni politiku vodili godinu dana i šta su uradili na planu poboljšanja životnog standarda građana Crne Gore?

“Crnogorski ministri i Vlada trebali bi ozbiljno da shvate poruke iz istraživanja CGO-a jer nije dobro ako vam više od polovine stanovništva šalje jasnu poruku da se država ne kreće u dobrom pravcu. Imamo konstantno poslednjih nekoliko mjesecu porast cijena goriva i osnovnih roba i namirnica. Nažalost, nijesam primijetio da iz resornog ministarstva nešto ozbiljnije rade na ovom planu”, kazao je Omeragić.

Potrebna je, naglašava, hitna reakcija i da se što prije zakaže sjednica Skupštine Crne gore na kojoj bi se razgovaralo o smanjenju akciza.

“Pozivam Vladu da ovom problemu pristupi veoma ozbiljno i da obezbjedi isplatu jednokratne pomoći svim penzionerima koji imaju penziju ispod 250 eura i svim zaposlenim koji primaju minimalnu zaradu kako bi sva ova povećanja lakše podnijeli”, apelovao je Omeragić.

On dodaje da je i izvještaj CGO pokazao da građani osjećaju i politički revanšizam iako je aktuelna većina uvjeravala da do njega neće doći.

“To smo dosta osjetili mi u Bošnjačkoj stranci jer smo u poslednjih 10 mjeseci imali sječu kadrova posebno onih koji dolaze iz redova manjinskih naroda. Na to je jasno ukazao i Izvještaj EK”, rekao je Omeragić.

U kakvom se stanju nalazi aktuelna većina, kaže, najbolje govori podatak da je poslednji zakon u Skupštini usvojen u maju ove godine.

“U ovom trenutku mi nažalost imamo blokadu institucija i blokadu parlamenta od strane DF-a. Crna Gora je u dubokoj političkoj krizi koja je ovaj put rezultirala neslaganjima unutar same vladajuće većine. O rekonstrukciji Vlade slušamo već dva tri mjeseca ali do danas nije poznato u kojem smjeru idu ti pregovori”, kazao je Omeragić.

U Bošnjačkoj stranci su i dalje pri stavu da bi, kako je rekao, u datim političkim okolnostima, na osnovu ovog izbornog rezultata koji imaju iz avgust, formiranje manjinske ili prelazne Vlade bilo optimalno rješenje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve