Nedjelja, 2 Oktobra, 2022
Rubrika:

OLENIK ZA AKTUELNO: Nikšićki izbori test maligne politike “srpskog sveta”, građani imaju istorijsku priliku da pokažu snagu CG

Trenutno vladajuća koalicija pokušava da od nezavisne i građanske Crne Gore napravi još jednu srpsku državu po ugledu na dio BiH i zato će učinit sve u cilju vještačkog dokazivanja da su Srbi većinski narod u Crnoj Gori. To im je prvi i najvažniji zadatak koji su dobili iz Beograda, i to je u suština politike tzv. ''srpskog sveta'' u CG, ali i u regionu. Uspjeh u toj namjeri bi potpuno negirao postojanje Crne Gore kao nezavisne i građanske države, rekao je Olenik

Izbori u Nikšiću su samo formalno lokalni, ali ako se pogleda cio kontekst onda je jasno da je ovo prvi ozbiljan test za dalje sprovođenje maligne politike tzv. “srpskog sveta” u Crnoj Gori, ali i u BiH, odnosno u regionu. Građani Nikšića imaju istorijsku priliku da pokažu snagu i vitalnost crnogorske građanske države, kaže u razgovoru za portal Aktuelno Aleksandar Olenik, advokat i građanski aktivista iz Srbije.

Za Olenika nema nikakve sumnje da je nosilac političkog projekta “srpski svet” Aleksandar Vučić, ocjenjujući da se ne radi ni o kakvoj novoj politici, već samo novom imenu stare gubitničke politike tzv. “Velike Srbije” koje, kako kaže, se Vučić nikada nije odrekao.

“Pored pravoslavno – bojkotaške opozicije u Srbiji, u sprovođenju ove štetne politike mu najviše pomaže kolaciona vlast i SPC u Crnoj Gori, kao i vlast i opozicija u dijelu BiH, Republici Srpskoj. Nakon srećnog i slučajnog osvajanja jednog mandata više na parlamentarnim izborima i nakon što je SPC odredila premijera CG, lokalni izbori u Nikšiću su prvi ozbiljan test za nacionaliste iz vladajuće koalicije u CG”, kaže Olenik.

Aleksandar Olenik

Aktuelno: Da li su izbori u Nikšiću, kako se to predstavlja u pojedinim srpskim medijima, pitanje “života i smrti”?

Olenik: Nije tajna da u ovoj kolaciji postoje velike razlike i da ona opstaje samo zbog uticaja (novca) režima u Srbiji i SPC. Vjerovatna pobjeda DPS na lokalnim izbrima u Nikšiću bi bila inicijalni akt za raspad vladajuće koalicije i na državnom nivou, što niko i ne krije, i zato je instrumentalizovam cjelokupni potencijal režima u Srbiji i SPC kako bi se izvršio ogroman pritisak na građane Nikšića koji imaju istorijsku priliku da pokažu snagu i vitalnost Crnogorske građanske države.

Aktuelno: Zašto Srbija isključivo lobira za Demokratski front, tj za koaliciju „Za budućnost Nikšića“, dok sa druge strane maltene ismijavaju premijera Zdravka Krivokapića i do skoro vrlo omiljenog potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića?

Olenik: U pitanju je otvoreni pokušaj daljeg disciplinovanja premijera i potpredsjednika vlade postavljenih od strane SPC, jer nacionalisti iz “spskog sveta” ne trpe nikakvo odstupanje od politike koja je dovela do genocida u Srebrenici. Mada po našem mišljenju, i premijer i njegov potpredsjednik se ističu u sprovođenju srednjevjekovne nacionalističke politike. Vjerovatno Vlada CG, postavljena od strane SPC, ne ispunjava sve dogovoreno ali ne treba zanemariti ni post-izbrnu koalicionu kombinatoriku za Nikšić.

Aktuelno: U medijima su se pojavile informacije da je u Nikšiću u biračkom spisku upisano preko 970 građana koji imaju dvojno, tj srpsko i crnogorsko državljanstvo. Kako se ovaj podatak može odraziti na izborni razultat u Nikšiću, ukoliko izborni spisak ne bude očišćen?

Olenik: Zagovornici štetne i opasne politike “srpskog sveta” u Crnoj Gori zajedno sa ljudima poslatim iz Srbije, a to su režimski aktivisti ali i aktivisti bojkot opozicije, u Nikšiću primjenjuju dobro poznat scenario sa izbora u Srbiji, a to je: ogroman pritisak na birače preko javnih preduzeća, kupovina glasova, fizička prisila ali i dovođenje novih, provjereno režimskih glasača iz okolnih mjesta, što je sve viđeno na poslednjim lokalnim izborima u Beogradu. Uvidom u birački spisak za beogradske izbore je jasno vidljivo da je broj glasača naglo porastao baš u onim gradskim opštinama gdje je SNS imao najmanju podršku. Naravno, za ovakvu akciju je potrebna pomoć nekoliko ministarstava, što nije bio problem u Beogradu, a sada se može uraditi i u Nikšiću. Tako da ne očekujem uređenje biračkih spiskova u Nikšiću, već je osnovano pretpostaviti da će se naglo povećati broj upisanih birača koji podržavaju trenutni režim u Podgorici. Građani Nikšića, ako hoće da odbrane svoju volju, moraju izaći na izbore u najvećem mogućem broju jer samo u tom slučaju upis novih birača neće uspjeti da dovoljno utiče na rezultate izbora.

Aktuelno: Premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić nedavno je najavio izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu, kako bi se omogućilo uvođenje dvojnog državljanstva. Međutim, veliki broj javnosti ovo vidi kao uvod u predstojeći popis stanovništva. Kako Vi vidite ovu najavu crnogorskog premijera?

Olenik: Trenutno vladajuća koalicija pokušava da od nezavisne i građanske Crne Gore napravi još jednu srpsku državu po ugledu na dio BiH i zato će učinit sve u cilju vještačkog dokazivanja da su Srbi većinski narod u Crnoj Gori. To im je prvi i najvažniji zadatak koji su dobili iz Beograda, i to je u suština politike tzv. “srpskog sveta” u CG, ali i u regionu. Uspjeh u toj namjeri bi potpuno negirao postojanje Crne Gore kao nezavisne i građanske države, čime bi se istorijski točak vratio u srednji vijek sa dugoročnim štetnim posledicama za sve građane CG ali i za region. Ne smije se zaboraviti da je Crna Gora jedina građanska država regiona, jedina članica NATO i trenutno najbliža članstvu u EU i da zato predstavlja trn u oko svih nacionalista, posebno režimu ali i pravoslavnoj bojkot opoziciji u Srbiji.

Aktuelno:  Delegacija Vlade Crne Gore predvođena premijerom Krivokapićem 2. marta položila je vijenac na grob Kralja Nikole povodom stogodina od njegove smrti. Građani su dočekali predstavnike Vlade salvom uvreda i poruka da su izdajnici i da ne poštuju ništa crnogorsko. Kako komentarišete ovakve poruke građana? Kako bi trebalo da ih shvate predstavnici vlasti?

Olenik: Ovakva reakcija građana nije iznenađenje, već je najbolji podsjetnik vlasti da su spletom okolnosti npr. pandemija ali i lažnim predstavljanjem nekih stranaka kao građanskih dobili samo jednog poslanika više, te da je po mom dubokom uvjerenju, većinska Crna Gora građanska, i da će se to pokazati na izborima u Nikšiću. Prosto, ta vrsta prevare građanski orijentisanih građana na parlamentarnim izborima se ne može ponoviti jer su već sada svi članovi vladajuće kolacije pokazali svoja prava nacionalistička i populistička lica.

Aktuelno: Nedavno ste prokomentarisali da „populizam Vučićevog “srpskog sveta” uništava Crnu Goru, na naše oči i uz pomoć pravoslavne bojkot opozicije“. Na šta ste sve konkretno mislili ovakvom objavom?

Olenik: U pitanju je moja reakcija na javni i čisto propagandni zahtjev gospodina Abazovića kojim traži smanjenje zarade funkcionerima i povećanje plata ljekarima. Ovo je klasičan primjer ‘’Robih Hud’’ populizma, gdje se pokušava predstaviti kako neko uzima od bogatih i daje siromašnima. Nažalost, od 2012. godine, u kontinuitetu gledamo i živimo isti takav populizam u Srbiji. Takav medijski način upravljanja je doveo do ekonomske propasti najvećeg dijela građana Srbije i do korupcije neviđenih razmjera jer se jedan čovjek pita za sve, od spomenika, udžebenika pa do plata i presuda i to je najbolji primjer Vučićevog tzv. “srpskog sveta”. Imam utisak da gospodin Abazović radi isto, samo ne znam da li je u pitanju zadatak ili samo kopiranje političke matrice koja garantuje dugoročnu vlast i lično bogaćenje na račun građana. Nama u Srbiji je još zanimiljivije da ovdašnja bojkot ili pravoslavna opozicija, kada je u pitanju Crna Gora, Kosovo ili dio BiH – Republika Srpska u svemu podržava Vučića i njegovu politiku tzv. srpskog sveta, javno i ovoreno, a onda se ta ista, nazovi opozicija, preko svojih medija u Srbiji prikazuje kao alternativa Vučiću, što je uvreda za sve građane.

Aktuelno: Nedavno je Srpska pravoslavna crkva dobila novog patrijarha koji je izjavio da su „Bogu hvala“ uspjeli da sačuvaju svetinje u Crnoj Gori. Da li ova rečenica ustvari pokazuje da se odnos SPC prema Crnoj Gori neće mijenjati i da će uticaj srpske crkve na aktuelnu vlast u CG i dalje biti izuzetno značajan?

Olenik: Novi patrijarh je tek izabran i još je rano davati neke precizne ocjene. Ono što je vidljivo i ono što se zna je da je sadašnji patrijarh na prethodnom službovanju Zagrebu ostavio pozitivan utisak da je bio više okrenut građenju mostova nego širenju vjerske netrpeljivosti, a što je najočiglednije bilo baš u CG. Takođe, prve izjave novog parijarha, kao što je čestitika Đokoviću ili saučešće porodici Balašević i posebno javno priznanje da država Srbija nije prisutna na Kosovu i da se mora razgovarati sa Albanicima, ostavljaju utisak razlike u odnosu na prethodnike. Međutim, pravi test za novog parijarha je baš Crna Gora odnosno pitanje novog mitropolita i tek nakon rješavanja ovog pitanja možemo davati neke ozbiljnije ocjene o novom patrijarhu.

Aktuelno: Reakciju crnogorske javnosti izazvala je izjava sveštenika SPC Velibora Džomića da Crna Gora ima više popova nego vojnika. Kako Vi gledate na ovu izjavu?

Olenik: Sa tačnim brojevima nisam upoznat, ali je djelovanje SPC u Crnoj Gori čisto političko sa ciljem rušenja građanske države i nametanjem nacionalističke politike tzv. Srpskog sveta. Na moju žalost, SPC je do sada bila veoma uspješna, pa je čak postavila sadašnjeg premijera. Vrijeme je da građani Nikšića pokažu pravu političku volju Crnogoraca.

A.Šofranac

Najnovije

Zirojević o hapšenju Miloševića: Dobra vijest za sve trafike, akumulatore i bickla u Crnoj...

Portparol SD Nikola Zirojević prokomentarisao je akciju SDT u kojoj je uhapšen direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević. -Dobra vijest za sve trafike, akumulatore...

Mugoša: Taman kad je smijenjeni premijer poželio da rekonstruiše smijenjenu Vladu, sada će možda...

- Taman kad je smijenjeni premijer poželio da rekonstruiše smijenjenu Vladu, i to u kako reče “igri šaha”, sada će možda da podnese ostavku...

Konjević objavio fotogafiju Adžića, Abazovića i Miloševića: Slika govori više od ispraznih riječi

Ministar odbrane i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Raško Konjević objavio je fotografiju koja je nastala tokom akcije spaljivanja cigareta u Nikšiću na kojoj...

Akcija SDT na sprječavanju krijumčarenja cigareta: Uhapšen Rade Milošević

U večerašnjoj akciji sprječavanja krijumčarenja cigareta koju je u Nikšiću sprovelo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) uhapšeni su direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević...

U neđelju pretežno sunčano

Pretežno sunčano, uz slabu i umjerenu oblačnost. Ujutru ili prijepodne u sjevernim predjelima magla ili povećana oblačnost. Vjetar, prijepodne mjestimično umjeren do pojačan, sjevernih...

Najčitanije

Povezano

Predizborna tišina u BiH: Sjutra opšti izbori

U Bosni i Hercegovini (BiH) jutros je počela predizborna tišina pred opšte izbore, a trajaće do zatvaranja biračkih mjesta sjutra u 19 sati. Izborna kampanja...

Lista Demokratski front – Za budućnost Podgorice nije potvrđena: Rok od 48 sati da se isprave nepravilnosti

Izborna komisija Glavnog grada Podgorica je konstatovala da izborna lista „Demokratski front – Za budućnost Podgorice“ Demokratski front–Nova srpska demokratija (NSD), Demoktatska narodna partija (DNP), Pokret...

Kraj igre

Piše: Nikola Samardžić Diktatori su okruženi poltronima, i gube jasne uvide u stvarnost. Do njih stižu iskrivljene informacije, njima se prenose samo vesti koje oni...

CDT: Opštinske izborne komisije samo šturo o izborima

"Opštinske izborne komisije (OIK) i u ovom izbornom procesu nastavljaju sa starim praksama netransparentnosti i lošeg i neredovnog informisanja građanki i građana o svojim...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
grana
09.03.2021-19:39 19:39

Pa sta se ovo desava u Crnoj Gori?? Zasto dozvoljavate uplitanje druge zemlje? Da li je ovo vec unapred dogovoreno da se Crna Gora predaje Srbiji?

Nikšićki izbori test maligne politike “srpskog sveta”, građani imaju istorijsku priliku da pokažu snagu CG – Crna Gora Today
10.03.2021-04:49 04:49

[…] “Pored pravoslavno – bojkotaške opozicije u Srbiji, u sprovođenju ove štetne politike mu najviše pomaže kolaciona vlast i SPC u Crnoj Gori, kao i vlast i opozicija u dijelu BiH, Republici Srpskoj. Nakon srećnog i slučajnog osvajanja jednog mandata više na parlamentarnim izborima i nakon što je SPC odredila premijera CG, lokalni izbori u Nikšiću su prvi ozbiljan test za nacionaliste iz vladajuće koalicije u CG”, kaže Olenik za Aktuelno. […]

OLENIK ZA AKTUELNO: Nikšićki izbori test maligne politike “srpskog sveta”, građani imaju istorijsku priliku da pokažu snagu CG – Crna Gora Today
16.03.2021-07:33 07:33

[…] Aleksandar Olenik Cijeli razgovor na Aktuelno.me […]