Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

ODT će provjeriti ko je i po kojem osnovu dozvolio Abazoviću, Kovaču i Adžiću da ”izviđaju” tunel

Rukovodilac ODT-a Duško Milanović kazao je da će se oni odrediti u slučaju da se utvrdi da je prekršeno neko pravilo procedure

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) će provjeriti ko je i po kojem osnovu dozvolio odlazećem premijeru Dritanu Abazoviću i njegovim ministrima Filipu Adžiću i Marku Kovaču da danas izvrše “izviđaj” tunela koji vodi do depoa u Višem sudu.

Rukovodilac ODT-a Duško Milanović kazao je Pobjedi da će se oni odrediti u slučaju da se utvrdi da je prekršeno neko pravilo procedure.

“Juče smo izuzeli materijalne dokaze i proslijedili na vještačenje. Policija obezbjeđuje lice mjesta. Niti nas je ko pitao za dozvolu da posjeti – niti smo znali dok to nijesmo vidjeli u medijima”, rekao je Milanović.

Odgovarajući na pitanje Pobjede cijeni li ODT da lica koja neovlašćeno pristupaju mjestu forenzike mogu da kontaminiraju mjesto istrage, utiču na njen tok ili potencijalno prikriju postojeće tragove Milanović je istakao da im je fokus trenutno na tome da se pronađu odgovorni za iskopavanje tunela.

“Onda ćemo gledati da li je bilo čijih propusta ili nije”, zaključio je Milanović.

Podsjećamo, povodom izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, nakon obilaska prostorija Višeg suda “da je neko iz Višeg suda morao biti uključen u ove aktivnosti, jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda”, te da će tražiti odgovornost predstavnika ove institucije, reagovali su zajedničkim saopštenjem iz Vrhovnog i Višeg suda, rekavši da olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo biti način postupanja visokih državnih funkcionera.

“Ovo naročito, ako se uzme u obzir da premijer svakako zna čija je nadležnost obezbjeđivanja objekata, a to je Sektor za obezbjeđenje ličnosti, objekata i diplomatskog korpusa. Premijer dakle propušta da istakne da li postoji odgovornost nekih drugih organa za sve ono što se dešavalo u periodu iskopavanja tunela i ko je trebalo da prepozna te aktivnosti”, naveli su oni.

U međuvremenu, iz Vlade su reagovali, tvrdeći da je Abazović uz sve mjere predostrožnosti ostvario neposredan uvid u činjenično stanje.

Navode da je kako je javnosti poznato – predsjednik Vlade sa ministrima i rukovodstvom Uprave policije posjetio prostorije Suda i to, uz prethodnu saglasnost predsjednika Višeg suda Borisa Savića, dobijenu u komunikaciji sa Ministarstvom pravde.

Napominju da je, uzimajući u obzir kompleksnost ovog pitanja, Abazović prije ove aktivnosti zatražio i mišljenje odnosno saglasnost Uprave policije, kako svojim prisustvom ne bi potencijalno ugrozio lice mjesta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Che
13.09.2023-19:23 19:23

Mozda je brat abaz narucio te dokaze samo za sebe, kad ode u opoziciju i da bi ucjenjivao ili proslijedio dalje… pa sad gleda i cudi se gdje to zapelo

Tara
13.09.2023-21:05 21:05

Bas ovi sto izlaze iz zgrade su mi sumnjivi..pogledajte lice Abazovica..i njegovu mimiku..sve govori..dje idu stope..To se mora detaljno ispitati..

Srecnik
13.09.2023-22:55 22:55

Kad se ovijem- stetocinama- kriminalcima -pocne klupko odmotavat koliko su CG ojadili i sprzili bit ce da sami sebe ne vjeruju !