Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Održano prvo zasijedanje Romskog parlamenta

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović naglasila je da je to događaj kojim se želi skrenuti posebna pažnja na prava romske zajednice i probleme sa kojima se njeni pripadnici svakodnevno susrijeću

U Skupštini Crne Gore danas je, u susret 8. aprilu – Međunarodnom danu Roma, održano prvo zasijedanje Romskog parlamenta. Otvarajući Prvi Romski parlament, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović naglasila je da je to događaj kojim se želi skrenuti posebna pažnja na prava romske zajednice i probleme sa kojima se njeni pripadnici svakodnevno susrijeću.

“Kada je riječ o integraciji Roma u crnogorsko društvo, posebna pažnja je usmjerena na šest ključnih oblasti: obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje, pravni status, socijalni status i porodičnu zaštitu i kulturu, identitet i informisanje, u kojima je ostvaren značajan napredak, kazala je predsjednica Đurović i dodala da, uprkos mjerama i aktivnostima preduzetim na unaprjeđenju položaja romske i egipćanske populacije koje su dale značajne rezultate, istraživanja javnog mnjenja o percepciji diskriminacije pokazuju da su Romi u vrhu liste najdiskriminisanijih grupa u crnogorskom društvu.

„Iako je povećan broj romske djece koja pohađaju školu, nije uspostavljena precizna baza podataka o djeci izvan školskog sistema, niti postoji adekvatna metodologija nadgledanja kvaliteta obrazovanja, ranog napuštanja škole i neredovnog pohađanja nastave. Nizak nivo ekonomske aktivnosti, visoka stopa nezaposlenosti, te gotovo potpuna isključenost iz organa javne vlasti karakteristike su života Roma i Egipćana, što je uslovljeno niskom stopom opšteg i stručnog obrazovanja“, podsjetila je Đurović.

Takođe, dodala je da romske i egipćanske zajednice nema u političkom odlučivanju u Crnoj Gori, jer Romi nemaju autentične predstavnike u Skupštini Crne Gore, niti u skupštinama lokalnih samouprava.

„Pa ipak, to ne znači da se poslanici ovog i prethodnih saziva parlamenta ne zalažu za poštovanje i unapređenje prava pripadnika romsko-egipćanske populacije. Nadležni Odbor za ljudska prava i slobode je u skoro decenijskom radu tokom ovog i prethodnih saziva kroz kontrolnu ulogu parlamenta i brojne druge aktivnosti posvetio veliku pažnju unapređenju položaja romsko-egipćanske populacije multisektorskim pristupom, uz učešće nadležnih državnih organa, Ombudsmana, međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori, nevladinog sektora i istaknutih aktivista, pripadnika romsko-egipćanske populacije. Značajan doprinos unaprjeđenju njihovog položaja, naročito Romkinja dao je i Odbor za rodnu ravnopravnost”, istakla je predsjednica Đurović.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Đurović se zahvalila je predstavnicima međunarodne zajednice za doprinos sjajnim rezultatima u dostizanju ciljeva u statusu raseljenih i interno raseljenih lica ostvarenih u Regionalnom stambenom programu: UN agencijama, Savjetu Evrope, Evropskoj uniji, Banci Savjeta Evrope za razvoj, OEBS-u, SR Njemačkoj, NVO HELP, Ambasadi SAD-a.

Zahvalnost je uputila i svim učesnicama i učesnicima Prvog Romskog parlamenta riječima da država mora učiniti sve da Romi budu integrisani, poštovani i ravnopravni članovi društva. Iskoristila je priliku i svim pripadnicama i pripadnicima romske zajednice čestitala Međunarodni dan Roma, koji se obilježava u čast Prvog svjetskog kongresa Roma, održanog u Londonu od 8. do 12. aprila 1971. godine, što je predstavljalo jedan od najvažnijih događaja u njihovoj istoriji.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se po prvi put u Crnoj Gori održava sjednica Romskog parlamenta. On je istakao uvjerenje da će ova aktivnost biti upisana kao jedna od ključnih prekretnica u ostvarivanju prava pripadnika i pripadnica romsko-egipćanske populacije u Crnoj Gori, te da će u skorijem vremenskom periodu imati i autentičnog poslanika iz redova romsko-egipćanske zajednice koji će aktivno učestvovati u radu Skupštine Crne Gore.

„Uvjeren sam da ćemo i u okviru ove aktivnosti razmjenom mišljenja i iskustava zajednički utvrditi dalje pravce djelovanja i saradnje u cilju unapređenja položaja pripadnika romsko-egipćanske populacije“, naglasio je Vučurović.

Ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka pozdravio je prvo zasijedanje Romskog parlamenta navodeći da je to veliki uspjeh za Crnu Goru kao i za sve koji predano rade na unapređenju položaja romske i egipćanske zajednice.

„Osmog aprila posebno proslavljamo romsku kulturu, istoriju i jezik, ali ne zaboravljamo da istaknemo sve one probleme sa kojima se i dalje suočavaju ove zajednice“, podsjetio je ministar Đeka i dodao da „ukoliko želimo društvo jednakih mogućnosti moramo zajedno sačuvati kulturne i etničke raznolikosti naše zemlje. Asimilacija jedne zajednice nije put za razvoj građanskog demokratskog društva“.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Đeka je takođe naglasio da je zajednička obaveza da se romskoj i egipćanskoj zajednici omogući da njeguje svoju kulturu, koristi svoj jezik, praktikuje svoje običaje te bolji i sadržajniji kvalitet života.

„Neka nam bude cilj da zajednički radimo na unapređenju njihovog socio-ekonomskog položaja, ali i da im pomognemo da se uključe u društveni i politički život Crne Gore“ zaključio je ministar uz želju da se praksa saziva Romskog parlamenta ustanovi.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković upozorio je da je položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori još uvijek nepovoljan u svim ključnim aspektima života, od socijalnog i ekonomskog statusa do obrazovanja i isključenosti iz političke participacije.

Kako je precizirao, rezultati dostupnih istraživanja javnog mnjenja o percepciji diskriminacije pokazuju da su Romi u vrhu liste najdiskriminisanijih grupa u crnogorskom društvu, te da je marginalizacija i društvena isključenost Roma dominantno uzrokovana nedostatkom održivih rješenja u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i socio-ekonomskog statusa, što je, kako je kazao, dovelo do generacijskog siromaštva koje se ne može prevazići bez primjene adekvatnih mjera afirmativne akcije. Bjeković je takođe upozorio na činjenicu da su pripadnici romske i egipćanske populacije i dalje izolovani od ostatka stanovništva i uglavnom žive u naseljima koja su odvojena od naselja sa neromskim stanovništvom, što ističe, uslovljava rast i svakog vida socijalne distance i isključivanja.

Bjeković je ocijenio i da je činjenica da u odnosu na učešće u političkom i društvenom životu, romska i egipćanska zajednica nema predstavnika/cu u političkom odlučivanju u Crnoj Gori, jedan od suštinskih uzroka njihove onemogućenosti da sudjeluju u donošenju odluka u onim oblastima života i djelovanja koje ih se direktno tiču.

Nacionalni koordinator za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021. – 2025, Sokolj Beganaj, istakao je da održavanje prvog Romskog parlamenta još jednom potvrđuje veliku posvećenost Crne Gore romskoj i egipćanskoj populaciji, te upućuje na spremnost države da agendu o integraciji i unapređenju položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori podigne na najviši nivo kako bi se ova populacija postepeno uključila u društveni i politički život i time smanjio jaz između pripadnika ove nacionalne manjine i ostalog stanovništva.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

On je naglasio da je suštinski važno konstatovati da je Crna Gora prepoznala poteškoće i izazove sa kojima se ova manjinska i etnička zajednica srijeće, u prvom redu da su Romi i Egipćani podvrgnuti ekstremnom siromaštvu, anticiganizmu i višestrukoj diskriminaciji što su i razlozi za društvenu isključenost, ali i upozorio na činjenicu da iako su postignuti značajniji rezultati u cilju unapređenja položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori i dalje rezultati nisu na zadovoljavajućem nivou. Tako, kako je naveo, veliki broj Roma i Egipćana nema nikakvo obrazovanje, a veliki broj romske i egipćanske djeca ne poznaje službeni jezik, te ocijenio da je upravo nedostatak obrazovanja ove manjinske etničke zajednice posledica, a istovremeno i uzrok njihovog t
teškog materijalnog položaja.

Beganaj je podsjetio na sve ono što je u minulom periodu urađeno u Crnoj Gori u cilju poboljšanja položaja Roma i Egipćana.

On je poručio da problemi i poteškoće sa kojima se Romi i Egipćani suočavaju ne mogu i ne smiju biti isključivo samo njihovi, te ,,da se moraju još više i značajnije povećati napori za uključivanje Roma i Egipćana u crnogorsko društvo, ali i poboljšati njihov ekonomski i socijalni položaj u zemlji”.

,,Neka nam cilj bude da zajedno sarađujemo u integracijama romske i egipćanske populacije, da učestvujemo zajedno u borbi protiv svakog oblika diskriminacije, gdje će svi građani imati istu važnost, gdje neće biti superiornijih i inferijornijih, gdje ćemo na putu ka Evropskoj uniji obezbjediti odgovarajuće pravne instrumente koji će garantovati svim osobama potpuno uživanje ljudskih prava”, zaključio je Beganaj.

Današanjem zasijedanju prisustvovali su predstavnici ministarstava u Vladi Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, te predstavnici romsko-egipćanske populacije.

Prvo zasijedanje Romskog parlamenta realizovano je u organizaciji Odbora za ljudska prava i slobode, a u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, pod pokroviteljstvom predsjednice Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve