Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Održan sastanak dva odbora sa delegacijom Odbora za Evropu i međunarodne poslove Parlamenta savezne pokrajine Baden – Virtemberg

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović naglasio je značaj usvajanja evropskih standarda koji bi omogućili da Crna Gora u što skorijem roku postane punopravna članica EU, imajući u vidu da je članstvo Crne Gore u EU prioritet

Predsjednici i članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije održali su danas zajednički sastanak sa delegacijom Odbora za Evropu i međunarodne poslove Parlamenta savezne pokrajine Baden – Virtemberg, koju predvodi predsjednik Odbora Vili Štehele.

“Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić izrazio je zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom sa predstavnicima pokrajine Baden – Virtemberg, te ocijenio da ovi susreti imaju obostranu korist. On je upoznao sagovornike da u Crnoj Gori postoji konsenzus po pitanju evropskih integracija, dodajući da ne želimo nezasluženo da pristupimo Evropskoj uniji, već zaista težimo dostizanju evropskih standarda, u interesu naših građana. Lekić je naveo da je ključno riješiti pitanja koja su uređena pregovaračkim poglavljima 23 i 24, te podvukao značaj uspostavljanja nepristrasnog pravosudnog sistema”, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović naglasio je značaj usvajanja evropskih standarda koji bi omogućili da Crna Gora u što skorijem roku postane punopravna članica EU, imajući u vidu da je članstvo Crne Gore u EU prioritet.

“Kada je u pitanju podrška za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, Gvozdenović je istakao da postoji jasna želja i namjera da se taj cilj ostvari, kako od strane većine političkih aktera, tako i od strane građana. Gvozdenović se osvrnuo na aktivnosti Odbora za evropske integracije kroz njegov rad na nadzoru procesa pristupanja Crne Gore u EU, usklađenosti domaćeg zakonodavsta sa pravnom tekovinom EU i procjene usklađenosti zakona koji se podnose u Skupštini Crne Gore od strane poslanika”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora za Evropu i međunarodne poslove Parlamenta savezne pokrajine Baden Viremberg Vili Štehele poručio je da je stabilna Vlada osnov za pozitivan razvoj, te naglasio da država mora biti stabilna prilikom ulaska u Evropsku uniju. Izrazio je nadu da će se jedinstvo u okviru EU održati i nakon završetka rata u Ukrajini, zaključujući da će Evropska unija biti dodatna ojačana nakon pristupanja Crne Gore.

“Učesnici sastanka su se saglasili da Crna Gora i Njemačka njeguju partnerski i prijateljski odnos, blisko sarađuju na spoljno-političkom planu i njeguju otvoreni dijalog”, dodaje se u saopštenju.

Poslanici su razmijenili mišljenja i stavove na aktuelne teme koje se tiču izbora sudija u pravosudnom sistemu Crne Gore, energetike, klimatskih promjena, vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Berlinskog procesa i inkluzivnosti saradnje država Zapadnog Balkana u cilju bržeg puta ka EU.

Na sastanku je učestvovao i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Nj. E. Peter Felten.

“Osim predsjednika dva odbora, sastanku su prisustvovali i zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Slaven Radunović, Tamara Vujović, Aleksandra Vuković i Suljo Mustafić, kao i članovi Odbora za evropske integracije Branko Radulović i Predrag Sekulić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve