Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Novićević: Zakoni u Crnoj Gori moraju se jednako primjenjivati na sve

Kako je istakao, najveću odgovornost za nizak stepen vladavine prava imaju poslanici u Skupštini Crne Gore

Dok se u Crnoj Gori već decenijama govori o uspostavljanju vladavine prava, čini se da se malo toga poboljšalo u praksi. Zakoni se nerijetko primjenjuju selektivno, u zavisnosti od toga da li je određena osoba u poziciji moći. Često se dešava da javni funkcioneri prolaze bez posljedica ako upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, budu uhvaćeni u kupovini glasova ili ako nezakonito zaposle članove porodice. Sve to urušava povjerenje u crnogorsko pravosuđe, kazao je Spasoje Novićević, član Preokreta.

Kako je istakao, najveću odgovornost za nizak stepen vladavine prava imaju poslanici u Skupštini Crne Gore.

“Njihovim glasovima se biraju lica od čijeg djelovanja zavisi funkcionisanje pravnog sistema u državi”, istakao je Novićević.

Nedavno su, kaže, napravljeni pomaci u obezbjeđivanju nezavisnosti tužilaštva, dok je stanje u sudstvu nažalost i dalje nepromijenjeno.

“Sjetimo se samo sage sa izborom sudija Ustavnog suda, kada su političke partije više od godinu dana pregovarale i dogovarale sastav ovog suda, kako bi po njihovim projekcijama osigurale politički uticaj u njemu. To je obeshrabrilo mnoge pravne stručnjake da konkurišu za te funkcije, zbog čega smo dobili nepotpun sastav Ustavnog suda”, navodi Spasoje Novićević.

Prema njegovim riječima, da su funkcije u pravosuđu predmet trgovine najbolje pokazuje činjenica da je u prethodne dvije godine u svakom trenutku jedna od političkih stranaka u Skupštini oprstruirala sjednice na kojima je trebalo da se raspravlja o sudijama Ustavnog suda, dok su na drugim sjednicama bile prisutne.

“Osim višedecenijske partitokratije, naše pravosuđe karakteriše i netransparentnost sudske vlasti, nezadovoljavajuća učinkovitost, pa i manjak stručnosti. Kao posljedica toga, građanima nije omogućena puna pravna sigurnost i jedinstvo pravnog poretka. U sudstvu postoje ljudi koji časno i profesionalno obavljaju svoj posao, ali koji su veoma često bili ili su i dalje marginalizovani”, navodi Novićević.

Kako je istakao, zbog lošeg stanja u oblasti vladavine prava, naročito u sudskoj vlasti, građani nemaju povjerenja u pravosudni sistem, jer osjećaju da pred zakonom nijesu svi jednaki.

“Na građanima Crne Gore je da to stanje preokrenu na način što će podršku dati onim političkim subjektima koji će se zalagati da se zakoni jednako primjenjuju na sve, i koji će na odgovorne funkcije birati ljude koji su stručni, a nikako ne one koji su njima bliski ili koji su određene nacije, vjere ili druge pripadnosti. Kada se zakoni budu jednako primjenjivali na sve, a sudovi budu pravični i efikasni, građani će se prema njima odnositi sa najvećim stepenom uvažavanja. Upravo to će dovesti do značajnog povećanja efikasnosti, kvaliteta i nezavisnosti u radu sudova”, ističe on.

Preokret će se, navodi, svom političkom djelovanju boriti za pravnu sigurnost svih građana i građanki Crne Gore.

“To će prije svega podrazumijevati glasanje za pravosudne funkcije isključivo u interesu građana, a ne političkih partija. Kao što Ustav Crne Gore kaže, svi su pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo. Vrijeme je da to postane naša realnost”, zaključio je Novićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve