Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Izbori u Podgorici i Zeti 23. oktobra

Đukanović je stao na stanovište da su se stekli potrebni uslovi za donošenje nove Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Zeta, koji će biti održani 23. oktobra tekuće godine

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je zauzeo stanovište da su se stekli potrebni uslovi za donošenje nove Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Zeta, koji će biti održani 23. oktobra tekuće godine, saopštio je savjetnik Predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja, Boris Bastijančić.

“Pošto je prethodno ukazima proglasio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu, a isti su u ponedjeljak, 22. avgusta objavljeni u ,,Službenom listu Crne Gore” i tada stupili na snagu, te imajući u vidu svoju Odluku o izboru odbornika od 2. avgusta ove godine, Predsjednik Crne Gore je, pravovremeno postupajući, juče donio Odluku o djelimičnom poništavanju (prednje) Odluke o raspisivanju izbora za odbornike, isključivo u skladu sa svojim utvrđenim ustavnim prerogativima, dosledno slijedeći važeće odnosne pravne akte i valjano cijeneći precizno definisane rokove crnogorskog izbornog zakonodavstva”, saopštio je Bastijančić.

Predsjednik Crne Gore jučerašnjom Odlukom, kako dodaje, poništio je tačke kojima su raspisani izbori za odbornike u Skupštini opštine Golubovci i u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

“Konkretno, Predsjednik Crne Gore je, jučerašnjom Odlukom, polazeći od inovirane činjenične osnove, u okrilju dejstva Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore (član 16 tačka 8), Zakona o Glavnom gradu (član 2) i Zakona o upravnom postupku (član 139 stav 1 tačka 3), poništio tačku 1 alineja 4 – kojom su raspisani izbori za odbornike u Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i alineja 9 – kojom su raspisani izbori za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, obje sadržane u Odluci o raspisivanju izbora donesenoj 2. avgusta 2022. godine”, pojasnio je Bastijančić.

S obzirom na sve prethodno navedeno, a uvažavajući dodatno smisao i duh člana 38a Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, predsjednik je, kazao je Bastijančić, stao na stanovište da su se stekli potrebni uslovi za donošenje nove Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Zeta, koji će biti održani 23. oktobra tekuće godine.

“Odluka o djelimičnom poništavanju Odluke o raspisivanju izbora za odbornike i nova Odluka o raspisivanju izbora za odbornike (u Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Zeta) stupile su na snagu danom donošenja, a biće objavljene u ,,Službenom listu Crne Gore’’ i u ,,Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi’’”, zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve