Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
Rubrika:

NAKON IZBORA U BUDVI: Najava političkih dešavanja koja nadilaze lokalni nivo

Za NSD, DNP, SNP i gomilu manjih partijica stižu teški dani i u Budvi i u Crnoj Gori. Gotovo sve što imaju su bacili na Budvu. Od širokog saveza desetak partija (koje će željeti parče vlasti ukoliko se uđe u nju), do neviđene podrške Vučićeve baze glasača (koja je najveća u Budvi), preko specijalizovanih agencija, medijskih savjetnika, internet timova i ostaloga dovučenog u ovu opštinu, smještenih u jednom hotelskom lancu iz kojeg su se svakodnevno slivali podaci u ''centar''.

Piše: Neven Mitrović

Izbore u Budvi obilježilo je nekoliko stvari koje će predstavljati osnovicu za buduća politička dešavanja u Crnoj Gori i koja značajno nadilaze lokalni nivo. Za sve koji nijesu iz Budve, stvari nijesu ovako jednostavne kao što “analitičari” ovlaš komentarišu.

U Budvi su se nadmetale partijske infrastrukture i krupni politički i biznis interesi. Ko nije imao čvrsto i odano biračko tijelo, prošao je kao PES.

Druga stvar je da lista Budva naš grad (BNG), koja je suštinski pobjednik izbora nije DF, više nego li je Momirov SNP bio DPS. Nosilac liste BNG Nikola Jovanović se jasno distancirao od Andrije Mandića  Milana Kneževića i uspio da od sebe napravi lokalnog lidera koji uživa podršku temeljnih budvanskih porodica, ali i onu najbitniju u ovom momentu – od Mila Božovića. Lista koja je nastupila kao Budva naš grad je obilato koristila partijsku infrastrukturu nekadašnjeg DF-a i uspjela skoro da je ugasi u mnogim sredinama. BNG je ostvarila prednost ili egal u svim sredinama osim Jaza i Sv.Stefana jedina dva preostala uporišta NSD, koje kontroliše dio ljudi za koje se sumnja da su sa one strane zakona.

Obilato koristili partijsku infrastrukturu nekadašnjeg DF-a

Za NSD, DNP, SNP i gomilu manjih partijica stižu teški dani i u Budvi i u Crnoj Gori. Gotovo sve što imaju su bacili na Budvu. Od širokog saveza desetak partija (koje će željeti parče vlasti ukoliko se uđe u nju), do neviđene podrške Vučićeve baze glasača (koja je najveća u Budvi), preko specijalizovanih agencija, medijskih savjetnika, internet timova i ostaloga dovučenog u ovu opštinu, smještenih u jednom hotelskom lancu iz kojeg su se svakodnevno slivali podaci u “centar”. JP Morsko Dobro i HG Budvanska rijevijera su bili korišćeni u partijske svrhe do krajnjih granica, a radi se o dvije najznačajnije kompanije u gradu. Jedna raspolaže plažama i ima 500 radnika, druga je najveća hotelska grupa sa oko 1.200 radnika u sezoni. Plus EPCG, CEDIS, SOLAR, Aerodromi Podgorica i Tivat i desetine drugih državnih i paradržavanih grupacija.

Sve u svemu, Rajo Mandić može polako da se pakuje, jer je sa ovakvom podrškom i sa Kneževićem, Jokovićem, Milačićem, Danilovićem, Dajkovićem i cijelom plejadom “istaknutih Srba” završio maltene iza bivšeg portparola DNP-a. Podatak o propasti NSD koji najbolje govori zašto su namrčene face na press konferenciji – NSD je poslije posljednjih lokalnih izbora imala 12 mandata, sad ima četiri. Nije pomogla ni cijela medijska mašinerija usmjerena na Mikijelja, koji se tako ”dobro snalazi’’ u javnom nastupu da nije otišao ni na jedno sučeljavanje. Tako se ne postaje ni predsjednik mjesne zajednice, a ne najbogatije crnogorske opštine.

Rajo Mandić može polako da se pakuje

Drugi gubitnik je PES, koji je za samo godinu dana izgubio četiri od pet glasova u Budvi, a u međuvremenu je okusio što znači kad se ne snalaziš kao vlast. Jer sad imaju premijera, Vladu pod kontrolom, najveći poslanički klub, ministre, direktore, javna preduzeća, “uticajne analitičare” i podršku vladinih medija, prije svega RTCG. Sa osvojenih 6.99 odsto i dva mršava mandata, uspjeli su da unište i glavnog pregovarača Zenovića, koji poslije ovoga nema što da traži na starom poslu, a u Budvi je možda i zbog njega ostvaren koji glas više, inače bi ostali na jedan mandat. Duplo golo, što bi se reklo.

PES najveći gubitnici u Budvi: Najava sve lošijih rezultata i na državnom nivou

DPS je nastavio sa istim načinom, samo što sada konačno shvataju da ne mogu korupmirani i neznaveni da nose listu. Profesor ekonomije je pravo rješenje, ali za DPS i dalje ostaje problem nedostatak bilo kakvog koalicionog kapaciteta. To je zaključana pozicija, koju će morati da riješe kad smognu snage da se zahvale nekim starim korumpiranim i istrošenim licima, ali i nekim mladim koje ne glasaju ni oni iz kuće, ali žele da se pitaju. Sa sedam mandata je izvjesno da ukoliko ne budu vlast pred njima predstoje teški dani, jer ovako dugoročno ne mogu izdržati. Zato umjesto stupidnog ponavljanja “da bez njih nema vlasti”, treba realno da sagledaju političku scenu i nađu svoje mjesto na lokalu, makar i manjinski podržali neku građansku vlast, ako to znači da NSD, DNP i ostali idu u debelu opoziciju.

URA preživaljava, ali do kad će ne znamo. Poslije udarca u najvećem uporištu – Ulcinju, gdje su zbog političke alavosti ostali bez gradonačelnika i vlasti, sada su opet od obećanih četiri mandata ugrabili jedan. Morsko dobro, apsolutna vlast na državnom nivou, zapošljavanja, sumnjiva kupovina trajekta i preko 100.000 eura uloženih u kampanju doveli su do mršavog rezultata, partije koja sve više liči na sektu obožavatelja Dritana Abazovića, nego na sistemski organizovanu političku strukturu.

Pozitivan iskorak pravi novoformirani pokret SDP-SD-LP koji je bio blizu drugog mandata i pokazao da se na njih u građanskom smislu može itekako mnogo očekivati. Budva je uz Herceg Novi vjerovatno najgora sredina za ove tri partije, koje su pokazale da sa jakim lokalnim liderom mogu biti ravnopravan takmac mnogo jačim listama. Njihova prava slika nije ni Cetinje, ni Plav ni Bar (đe su najjača lokalna struktura), već će to biti Kotor, prvi naredni ciklus izbora. Ukoliko uspiju da poduplaju rezultat iz Budve, postaće ozbiljan igrač na političkoj sceni. Potpuno suprotno od DPS – najpoželjniji partner za formiranje nove vlasti. Bukvalno i bivši DF bi sa njima pravio koaliciju, o ostalima da i ne pričamo. Moraju ostati čvrsti na potencijalne ponude koje bi se kosile sa ideološkim potkama saveza inače će ga dobro ugroziti.

CEP Novaka Adžića je vjerovatno mogao izabrati i bolju sredinu za prvi nastup, ovako jedna dosta jasna i jaka kampanja ne daje preko dva odsto u konačnom i dovodi do prosipanja 234 čvrsto crnogorska glasa. Da je bilo više pameti, mogli su ostvariti status i kroz koaliciju sa nekom suverenističkom listom, ali su se odlučuli za rizičniji put. Od sljedećeg nastupa na lokalnim izborima će se znati da li imaju političku budućnost i zbog toga je bitno da procijene koji će to grad biti. Veće partije mogu sebi dopustiti luksuz da ne uđu u parlament, one tek formirane – ne.

Koalicioni kapacitet najveći problem DPS-a

Za Demokrate od danas kreće prelomnih mjesec dana. Slab rezultat i ponovoljen broj mandata, sa četiri koji je uhvaćen po Donthovoj metodi jasno je da će sve veća opozicija dvojcu BB željeti da skida rukovdstvo. Partija koja ima dva potpredsjednika Vlade, pet ministara, 27 direktora javnih preduzeća, pet gradonačelnika i hiljade uhljebljenih aktivista u Budvi je na svega 1.000 glasova. Jedno od glavnih uporišta od kad su formirani, sad pokazuje da je njihov zenit prošao i da će morati grčevito da se bore da održe relevantnost na političkoj sceni.

Umjesto zaključka – za sad se čini da BNG i Za budućnost Budve ne mogu praviti vlast. Isto tako da će mandat SDP biti odlučujući u svakoj ostaloj kombinatorici. Ukoliko se ne dođe do rješenja koje bi podrazumijevalo jasnu građansku vlast – ne treba isključiti i nove izbore. Svakako, ukoliko se napravi nova vlast na neprincipijelnim osnovama, ona će trajati manje od godinu dana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
PelevBrijeg
27.05.2024-13:58 13:58

Znaci ovako se tjesite zbog loseg izbornog rezultata. Ne brinite, Srbi ce se svadjat medjusobno ka vazda, ali nema vise povratka dps-u i privescima. Manje glasova nego na proslim izborima, na sljedecim ce bit jos manje.

On
27.05.2024-14:45 14:45

Trt Milojko

cetinje
27.05.2024-17:10 17:10

Zaboraviste “pomenuti”u grupi Raja Kolenice ovu balegu Dejana Djurovica nesoja i nikogovinu,ma mu ga i “kuca daje”svi u familiji mogu cojstvo nositi bez “PODLIMACE”.