Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

MVP: Žalimo zbog otkazivanja susreta Krapovića i Anušića, važno je da se što prije sastanu

Podsjećamo, sastanak s crnogorskim ministrom odbrane Draganom Krapovićem otkazan je zbog njegovih izjava i o ploči u Morinju i o brodu Jadran

Ministarstvo vanjskih poslova žali zbog otkazivanja susreta od strane ministra odbrane Republike Hrvatske Ivana Anušića, zemlje koja je naš susjed, ali i prijatelj i saveznik, sa ministrom odbrane Crne Gore. Podsjećamo, sastanak s crnogorskim ministrom odbrane Draganom Krapovićem otkazan je zbog njegovih izjava i o ploči u Morinju i o brodu Jadran.

“Ukazujemo da je temeljno opredjeljenje vanjske politike Crne Gore njegovanje dobrosusjedskih odnosa i spremnost na otvoren i iskren dijalog o međudržavnim pitanjima. Uvjereni smo da je to okvir u kojem možemo razmjenjivati argumente i razgovarati o svim neriješenim pitanjima, uključujući i ona oko kojih imamo različite pozicije”, navodi se u saopštenju MVP.

Spremnost za rješavanje svih pitanja u duhu prijateljskih odnosa i NATO savezništva potvrđena je u razgovorima dva ministra vanjskih poslova tokom nedavne, zvanične posjete MVP Crne Gore Filipa Ivanovića Hrvatskoj, kao i tokom boravka MVP Hrvatske Gordana Grlića Radmana u Crnoj Gori, povodom obilježavanja Dana hrvatskog naroda.

“Podsjećamo da postoji obostrani interes za trajno rješavanje otvorenih pitanja, prvenstvenobilateralnim putem, kroz pregovore, ili, ukoliko se, bilateralnim dijalogom ne dođe do rješenja, posredstvom nekog od uobičajenih međunarodnih instrumenata za prevazilaženje ovakvih i sličnih izazova. Na toj liniji, pozdravljamo i jučerašnju izjavu ministra Grlića Radmana koji je potvrdio takav pristup definisanju rješenja prihvatljivih za obje strane”, ističu u MVP.

Podsjećaju, takođe, da je, tokom posjete Hrvatskoj, bilo riječi i o pitanju Prevlake, uz saglasnost da se obje strane dodatno aktiviraju, u cilju pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja.

“S tim u vezi, očekuje se da se uskoro formira nova međuresorska Komisija koja će se, između ostalog, baviti pokretanjem bilateralnih razgovora o ovom pitanju. U vezi sa spomen obilježjem u Morinju, više puta smo ukazivali da spomen-ploča treba da postoji. Razlog, još uvijek, neriješenog statusa su procedure za njeno postavljanje, kojima se bave nadležne institucije. Intencija Ministarstva vanjskih poslova, o kojoj otvoreno razgovaramo sa hrvatskom stranom, jeste da se založi za postojanje spomen-ploče u Morinju, uz puno poštovanje zakonskih procedura i uz prethodni dogovor i saglasnost dviju strana”, poručuju iz MVP.

Ističu da su kontakti i susreti zvaničnika dvije zemlje na visokom nivouredovni, dobri i intenzivni.

“U tom kontekstu, cijenimo važnim da se uskoro sastanu i dva ministra odbrane, kako bi u duhu prijateljskih i savezničkih odnosa, razgovarali o svim neriješenim pitanjima. Crna Gora će, kao odgovorna i kredibilna članica NATO i predvodnik u procesu EU integracije u regionu, nastaviti da baštini otvoreni dijalog sa savezničkom Hrvatskom”, kazali su iz MVP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve