Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Pored ogromnog problema Stijović se povukao u ilegalu ili se pravi mrtav

Problemi u stočarskom sektoru, posebno u sektoru mliječnog stočarstva se nagomilavaju a ministar Stijović povukao se u duboku ilegalu ili se pravi mrtav dok su njegovi prvi saradnici vrlo aktivni u relativizovanju problema i zamajavanju javnosti svojim nestručnim po poljoprivrednike uvredljivim stavovima, rekao je Mugoša

Problemi u stočarskom sektoru, posebno u sektoru mliječnog stočarstva se nagomilavaju a ministar Aleksandar Stijović koji je prvi pozvan da ove probleme makar ublaži ako već ne može da riješi povukao se u duboku ilegalu ili se pravi mrtav dok su njegovi prvi saradnici vrlo aktivni u relativizovanju problema i zamajavanju javnosti svojim nestručnim, nekompetentnim i po poljoprivrednike uvredljivim stavovima, saopštio je član Predsjedništva i predsjednik Odbora Glavnog grada SDP-a Budimir Mugoša.

“Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede već pet mjeseci ponavlja istu stvar, kako oni prate situaciju, upoznati su sa problemima i hvali se kako su pomogli otkup 700 tona krompira i za to izdvojili čitavih 35.000 eura. I to je jedina intervencija države, čitavih 35 hiljada eura odnosno 0,05 eura po kg i pri tome ponovo uzeli jedan cent PDV-a. Hoćemo konkretan odgovor gospodine državni sekretaru nemojte nas vući za nos skoro šest mjeseci”, navodi Mugoša.

Kako je naglasio, kulminacija ovih problema došla sa promjenjom vlasti, te sugeriše da se mora riješiti taj problem.

“Poštovani direktore direktorata, tačno je da problemi u ovom sektoru nijesu nastali danas ali se njihova kulminacija poklapa sa Vašim dolaskom na vlast i Vaša obaveza je da probleme riješite. Sa aspekta struke Vi kao inžinjer stočarstva morate znati da se proizvodnja i troškovi nikada ne obračunavaju na dnevnom već godišnjem nivou i da se uzdržne i proizvodne potrebe ne mogu miješati, a takođe aksiom u savremenom mliječnom govedarstvu je da proizvodnja ispod pet hiljada litara nije rentabilna”, poručuje Mugoša.

Takođe ističe, da jednokratna pomoć nije rješenje koje je obećano u toku prošle neđelje, za koje ističe da nije održana riječ.

“Mladi kolega morate znati, da sredstvima državne rezerve ne raspolaže ministar finansija kao što nema nadležnost ni ministar ekonomskog razvoja kojega ste ranije pominjali – već Vlada. Nema što ministar poljoprivrede da se obraća ministru finansija za pomoć i pokazuje kompleks niže vrijednost već direktno na vladi predloži tačku dnevnog reda “pomoć stočarima“ i argumentovano obrazloži svoj zahtjev a Vlada usvoji ili odbije. Ovako svaka priča je neozbiljna. Morate znati da je svaka pomoć poljoprivredi dozvoljena i izuzeta od kontrole državne pomoći tako da vam zakoni nijesu prepreka za rješavanje problema već neznanje ili nedostatak volje”, pominje Mugoša.

Napominje da podaci o poljoprivrednom zemljištu su nepouzdani kao i o obradljivom zemljištu.

“Drago mi je što ste svoje znanje i iskustvo u domenu proizvodnje stočne hrane nesebično podijelili sa nama kao i predloge za naše udruživanje. Koncentrovana hrana je poskupila svuda u svijetu ali su, za razliku od nas, evropske zemlje adekvatno reagovale. A Vi i dalje „pratite situaciju“ i ispratiti ćete nas u propast”, ukazuje Mugoša.

Ističe da neke od izjava Stijovića nijesu relevantne i nijesu primjerene jednom ministru.

“Vrhunac drskosti, koji nije viđen u ovom sektoru još od mog prethodnika, je Vaša izjava da mi ne držimo stoku zbog Vas već zbog sebe i svojih porodica, i koja se može mjeriti sa izjavom ministra o prevezivanju krava. Tačno je gospodine da mi držimo krave zbog sebe ali je takođe istina da vi u ministarstvu postojite zbog nas i da platu primate od poreza koji mi plaćamo. Mi možemo postojati i bez Vas posebno kada imate ovakve stavove i Vi bez nas ne možete kakvi god da smo mi. Takođe apostrofiranje da smo partneri je degutantno posebno u situaciji kada nama nije nikada bilo gore a vama nikada bolje. Da li će Vam plata biti manja ako rezultati poljoprivredne sezone budu loši”, navodi Mugoša.

Priča o poskupljenju mlijeka i eventualnom udruživanju, po njegovom mišljenju neće doći u skorije vrijeme.

“Ako smatrate da će bilo ko ko otkupljuje mlijeko povećati cijenu otkupa zato što smo se udružili onda Vi elementarno ne poznajete situaciju u ovom sektoru a takođe i na strani nabavke inputa udruživanjem nećemo mnogo postići u dogledno vrijeme. Udruživanje je neminovno i u savremenom svijetu već uveliko egzistira ali proteći će mnogo vremena dok se kod nas realizuje, po mom skromnom mišljenju, ukoliko Vi sa ovim imate više iskustva rado ćemo prihvatiti Vaše sugestije”, ocjenjuje Mugoša.

Pet mjeseci mi pokušavamo argumentima, dodaje Mugoša, korektnom komunikacijom i trudimo se da ne politizujemo problem a “Vi bez pardona kažete da nastupamo ucenjivački”.

“Ne znam kako vi mlađe generacije ovo nazivate ali moja generacija bi ovo nazvala bezobrazlukom. Što treba da uradimo? Da as molimo? Da Vam se divimo? Aplaudiramo? Da smo srećni što ste nas primili? Ne mladi kolega Vi dolazite i odlazite mi ostajemo, Vi živite od nas a ne mi od Vas. Ako smo mi već toliko neznaveni, a vi ste eksperti iskoristite sredstva budžeta i uđite u privatni agrobiznis sva trojica i pokažite svoju superiornost a ne da lijepo živite preko naših leđa i još nas vrijeđate”, zaključuje Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve