Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša: Obesmišljava se kontrolna uloga parlamenta

Mugoša kaže da je uspostavljena praksa garantovala najmanje dva kontrolna saslušanja u toku redovnog zasijedanja Skupštine

Nakon juče održane sjednice Kolegijuma Skupštine, šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša saopštio je da vladajuća većina i dalje insistira na ograničavanju definisanih prava opoziciji na kontrolno saslušanje i na taj način suštinski obesmišljava Poslovnik Skupštine i njenu kontrolnu ulogu.

“Poslovnik je potpuno jasan. On je i definisao prohodnost manjinskih inicijativa, što znači da na inicijativu pet poslanika opozicije za kontrolnim saslušanjem postoji obaveza da se donese odluka o tom kontrolom saslušanju”, poručio je Mugoša.

On kaže da je uspostavljena praksa garantovala najmanje dva kontrolna saslušanja u toku redovnog zasijedanja Skupštine.

“Takva praksa je bila predmet pohvale naših međunarodnih partnera, a sada je namjera da se to prekine. Svako kontrolno saslušanje, i pored toga što Poslovnik štiti prohodnost inicijative opozicije, očigledno sad zavisi od toga da li će se predstavnicima vladajuće većine dopasti tema o kojoj opozicija želi da se raspravlja”, istakao je.

Mugoša je istakao važnost kontrolne uloge parlamenta i u smislu evropskog puta Crne Gore, jer zauzima značajno mjesto u ocjenjivanju napretka naše države. Ocijenio je da će uloga parlamenta, ukoliko većina ostane pri stavu da blokira ovaj kontrolni mehanizam opozicije, ozbiljno biti degradirana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dada
05.03.2024-10:44 10:44

Ti si hrabar i mudar političar
Sve simpatije