Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša: Neophodnost sprovođenja strukturnih reformi na EU integracionom putu

Mugoša je istakao da je poslednji Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru vrlo detaljno i konkretno mapirao brojne izazove koji stoje pred Crnom Gorom na njenom putu EU integracija, ukazavši na potrebu odlučnog sprovođenja brojnih strukturnih reformi usmjerenih na poboljšanje standarda građana

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša, sastao se danas sa Majkl Milerom, šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Mugoša je istakao da je poslednji Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru vrlo detaljno i konkretno mapirao brojne izazove koji stoje pred Crnom Gorom na njenom putu EU integracija, ukazavši na potrebu odlučnog sprovođenja brojnih strukturnih reformi usmjerenih na poboljšanje standarda građana.

On je potencirao je i značaj novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je nedavno usvojila Evropska komisija, apostrofirajući neophodnost efikasne pripreme svih neophodnih preduslova za dobijanje značajnog iznosa sredstava iz navedenog evropskog fonda.

“To zahtijeva zajednički rad svih relevantnih društveno-političkih činilaca i grana vlasti, kako bi smo zaista sproveli adekvatne sistemske reforme i realizovali kapitalne projekte od kojih će ogromne koristi imati građani Crne Gore”, naveo je Mugoša.

U smislu brže integracije u EU, predsjednik kluba poslanika SD-a istakao je i značaj Berlinskog procesa, ukazavši i na potrebu da u Crnoj Gori imamo mnogo više renomiranih investitora iz zemalja EU.

Miler je naglasio potrebu da svi politički akteri ubrzaju reforme povezane sa EU, kao i da iskoriste trenutni zamah politike proširenja EU, naročito radeći zajedno, iznad partijskih interesa, na ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava 23 i 24.

Reforme vladavine prava, naveo je Miler, su takođe od presudne važnosti za sprovođenje planiranog Plana rasta EU za Zapadni Balkan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve