Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

Mladi Evrope: Vrijednosti Dana Evrope i Dana pobjede putokaz daljeg razvoja Crne Gore

Žrtve koje je Crna Gora dala u borbi protiv fašista, prema njihovim riječima, moraju ostati vječito nadahnuće u stremljenju ka pripadnosti civilizovanim društvima

Na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom slavimo vrijednosti mira, demokratije i slobode kao putokaz daljeg razvoja Crne Gore, poručuju Mladi Pokreta Evrope sad (PES).

“Kada je prije gotovo osam decenija američki predsjednik Heri Truman, u radio prenosu, obznanio kraj rata u Evropi, potvrdivši predaju nacističke Njemačke, počelo je najprogresivnije poglavlje u istoriji svijeta. Poslijeratno iskustvo potvrdilo je da nekadašnji neprijatelji mogu biti primjer u izgradnji mira, a udruženim snagama i predvoditi svijet na putu ka demokratiji. Međutim, trenutna ratna dešavanja na obodu Evrope podsjećaju da koliko god uzvišene i neprikosnovene vrijednosti mira i slobode bile, ne smijemo posustati u misiji njihove odbrane”, naveli su u čestitci.

Žrtve koje je Crna Gora dala u borbi protiv fašista, prema njihovim riječima, moraju ostati vječito nadahnuće u stremljenju ka pripadnosti civilizovanim društvima.

“Ovovremena odlučnost građana Crne Gore i naše države u pogledu pristupanja Evropskoj Uniji ukorijenjena je upravo u našem antifašističkom nasljeđu, a članstvom u NATO demonstriramo odanost ideji globalne sigurnosti, očuvanja mira i sprječavanja budućih konflikata. Zajednička istorija obavezuje nas da uz evroatlantske partnere i danas i u budućnosti na izazove u globalnom kontekstu odgovaramo udruženo vođeni vrijednostima koje nas okupljaju”, dodaju Mladi PES-a.

Zato, danas i do pobjede, navode da ostaju solidarni uz narod Ukrajine koji se bori za svoju i zajedničku evropsku budućnost.

“Upravo evropska budućnost Crnoj Gori je danas bliža nego ikada. Nakon godina zastoja, proevropska 44. Vlada Crna Gora obnovila je povjerenje evropskih prijatelja u integracionom procesu. Zato vjerujemo da je vrijeme da ostvarimo viziju Crne Gore kao evropske države mira, sigurne budućnosti i razvijene demokratije, države za mlade i države mladih”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve