Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Milović Abazoviću: Vašim djelovanjem pokazali ste kakvo nam pravosuđe i ANB ne treba; Abazović: Vi želite da se vrati vrijeme Peruničića i Veljovića

''Nama, gospodine Abazoviću, treba ANB koja će kad joj SDT traži snimak razgovora između jednog bivšeg ministra i državnog sekretara, dostaviti to i neće vršiti blokadu takvih zahtjeva da bi se nastavila istraga o švercu koja će doći - i već je došla do interesantnih saznanja'', rekao je Milović

Nakon rasprave o Predlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, u Skupštini Crne Gore počela je rasprava o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore.

Ministar pravde i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Andrej Milović na današnjoj sjednici parlamenta poručio je bivšem premijeru i aktuelnom poslaniku Građanskog pokreta Ura Dritanu Abazoviću da će biti interesantnih podataka o švercu cigara, te da će se dokazati ponešto zanimljivo.

”Nama, gospodine Abazoviću, treba ANB koja će kad joj SDT traži snimak razgovora između jednog bivšeg ministra i državnog sekretara, dostaviti to i neće vršiti blokadu takvih zahtjeva da bi se nastavila istraga o švercu koja će doći – i već je došla do interesantnih saznanja. Već je došla.. Jedan izvještaj govori da nedostaje 5.000 paketa, a drugi devet – to je jedan interesantan predmet koji se trenutno radi. Dokazaće se neke interesantne radi”, podvukao je Milović.

Rekao je da je Abazović svojim djelovanjem pokazao kakvo nam pravosuđe ne treba.

”Nama treba pravosuđe i bezbjednosni sistem gdje šef policijskog odjeljenja neće ići s nalogom i tražiti tužioca koji će da potpiše da se uhapsi budući premijer jedne države ili politički oponent, i da to radi u saradnji sa aktuelnim premijerom koji čini sve da njegov najveći oponent završi ni kriv ni dužan u zatvoru samo da bi on dobio više procenata i bio dio Vlade”, poručio mu je Milović.

Takvo nam, podvlači, pravosuđe treba.

”Vi ste u Vašem djelovanju pokazali kakvo nama pravosuđe ne treba. Nama treba pravosuđe, gospodine Abazoviću, koje u predmetu Do Kvon đe ministar neće zvati jednu predsjednicu suda da ona zove rukovodioca ODT-a da mišljenje ODT-a za koje mu treba dvije nedelje da isti dan i da ODT isti dan da mišljenje o jemstvu i vrši se na taj način uticaj. Treba nam sudstvo da postupajući sudija neće zvati postupajućeg tužioca i da moli da u predmetu Do Kvon izjašnjenje o jemstvu odmah završi – a ne u 10 do 15 dana kakva je procedura. Pitanje Agencije za nacionalnu bezbjednost: Dvije ekipe ljudi su promijenjene da bi se dalo pozitivno mišljenje na pristup tajnim podacima Vašem glavnom inspektoru kojeg je imenovala Vlada. Pokazli ste kakva ANB ne treba da bude”, naveo je Milović.

Saopštio je da su poslanici PES-a praćeni za mandata Abazovićeve Vlade.

”Ne želimo taj sistem, da meni neko raportira gdje se neko kreće. Nama treba sistem gdje ANB se brine o nacionalnim interesima, da se bave vjerskim terorizmom, trgovinom ljudima, da pomažu SDT i SPO kada treba, da se šef SPO ne sveti ljudima pa skida neke s predmeta… Želimo jak sistem, nezavisne tužioce, da ne unapređujemo policajca koji prati poslanike Pokreta “Evropa sad” i recimo u Nikšiću raportira ministru kretanje poslanika pa dobiju unaprjeđenje.. Garantujem da ću se zalagati za bezbjednosni sektor koji se neće baviti Vašim privatnim životom. Ko je dao pare kome.. ko je sa kim što i kako”, naveo je Milović.

Pokazao je, kaže, sve ono što oni žele da bude suprotno.

”Nama treba ANB koja će, kad joj SDT traži snimak razgovora između jednog bivšeg ministra i državnog sekretara, dostavi to i ne vrši blokadu takvih zahtjeva da bi se nastavila istraga o švercu koja će doći i već je došla do interesantnih saznanja. Već je došla.. Jedan izvještaj govori da nedostaje 5.000 paketa, a drugi devet – to je jedan interesantan predmet koji se trenutno radi. Dokazaće se neke interesantne radi”,  podvukao je Milović.

Abazović mu je odgovorio da nikad nikoga nije zvao ni za jedan predmet, kao i da ne smatra da će sa Milovićem doći do nezavisnih institucija.

”Nemojte da isporučite čovjeka dok se ne riješi Vaša krivična prijava protiv mene i kolega. Vi ste rekli da imate dokaze, pominjali nekog doktora Abdula, ja volio bih da se on pojavi jer kad se taj epilog dobije mi ćemo morati da podnesemo krivičnu prijavu protiv Vas za javno prijavljivanje.. Dajte tome prioritet, ja nikada nisam zvao nikad nikoga ni za jedan predmet – što za Vas ne bi mogao da tvrdim”, rekao je on.

Istakao je da staje u zaštitu šefa SPO (Predraga Šukovića).

”To je čovjek na koga je pucala crnogorska mafija, koji je bio ranjeni udaljen iz službe za vrijeme Veselina Veljovića i koji je vraćen da pomogne borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, tu je postavljen na zahtjev GST Vladimira Novovića”

Rekao je podržava izbor Maje Jovanović za VDT jer je ona nagovijestila promjene u tužilaštvu.

”Njenim izborom pokrenut je talas izmjena”, dodao je Abazović.

“Vi želite sve da uradite da se vrati vrijeme Dejana Peruničića i Veselina Veljovića”, dodao je Abazović.

Kazao je da je cilj Milovića da se CG vrati na staro.

“Cilj građana nije da se CG vrati na staro”, rekao je Abazović.

Milović: Predlog izmjena i dopuna krivičnog zakonika prošao sa najboljim mogućim opcija EK

Ministar pravde Andrej Milović istakao je da je Predlog izmjena i dopuna krivičnog zakonika prošao sa najboljim mogućim opcija EK, da uvodi 17 novih krivičnih djela, i pooštrava neka od djela koja su već bila propisana.

Posebno, dodaje, raduju pooštravaja iz raznih seksualnih i krivičnih djela, čime će kaže, ženski dio populacije biti dodatno zaštićen.

Ovim će se pokazati politička zrelost opozicije i vlasti kad su jako bitne teme u pitanju, kazao je Milović.

“Mislim da treba da štitimo Crnu Goru i njene simbole, koji se svakodnevno vrijeđaju”, naveo je on.

Rekao je da se nada da će poslanici poslati poruku Briselu da su jedinstveni iza izmjena i dopuna zakona, koje nije radila samo ova vlada već četiri vlade.

Knežević: Nikad nisam skrivao svoje stavove pa neću ni sad

Poslanik DNP-a Milan Knežević rekao je Živkoviću da ta partija nije potpisala koalicioni sporazum tumačeći ga na način na koji ga tumači DPS, a to je da je Kosova međunarodna i priznata država.

“Imate podršku DNP-a za kontrolno saslušanje, na odboru, kako bi se razriješila situacija u bezbjednosnom sektoru. Lično sam zainteresovan jer sam još uvijek predmet raznih analiza, koje su se vodile da se DF zabrani”, kazao je Knežević.

Kazao je nije skrivao svoje stavove, a neće ni sad, po cijeni da ga, kako kaže, maknu iz vlade i izbace iz sporazuma.

“Neka piše Danijel Živković umjesto mene, samo ću vas zamoliti da se potpišite ćirilicom”, dodao je Knežević.

Živković ga je pozvao da ne bježi od odgovornosti.

Živković: Skupština nije mjesto gdje se treba raspravljati o Sky prepiskama

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da Skupština nije mjesto gdje se treba raspravljati o Sky prepiskama.

“Kome je interes da na ovaj način stavi ove informacije u uvid javnosti, a u koje uvid treba da imaju samo nadležni organi? A zvanični procesi teku pred nadležnim organima i pred sudom”, kazao je Živković Miloviću, nakon njegove najave da ima dokument koji dokazuje prepisku bivšeg ministra i Europola.

Milović: Rado ću se odazvati saslušanju

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da kad je govorio o uticaju na tužilaštvo, mislio na slučaj Do Kvona, ali da će se rado odazvati saslušanju.

Govoreći po šefu SPO, Milović je kazao da ima dokument koji dokazuje prepisku bivšeg ministra i EUROPOLA, gdje se, kaže, traži kršenje sporazuma sa Europolom, i da se ekskluziva u razmjeni informacija daje aktuelnom SPO, a postoji i kontekst da je cijela prepiska procurjela u javnost.

Najavio je da će sa Kosovom potpisati tri sporazuma, od kojih se jedan odnosi na bilateralnu saradnju po pitanju izručenja i to je, navodi, nešto što mora odmah da se desi.

Živković: Investitori neće doći da ulažu u CG zbog sive liste

Poslanik DPS-a Danijel Živković rekao je da se večerašnja rasprava pokušava prevesti na teren odgovornosti. Dodao je da je ostalo samo da DPS optuže još i za to kakve će biti vremenske prilike ili neprilike, nakon optužbi da će se zbog njih Crna Gora naći na sivoj listi.

“Siva lista znači da će biti otežan pristup investitorima u Crnoj Gori. To znači da investitori neće doći da ulagažu sredstva zbog sive liste”, objasnio je Živković.

Upitao je zašto nisu u posljednje tri godine doveli do kraja proces evropskih integracija, umjesto što prebacuju odgovornost na DPS.

“DPS je mogla da uradi više kad je imala vlast, to je tačno, ali nijesam prijetio niodkoga od vas da ustane i prizna dio odgovornosti za prethodne tri godine”, rekao je Živković.

Živković je najavio da će ta partija tražiti kontrolno saslušanje Milovića kao ministra pravde, direktora ANB-a, doskorašnjeg direktora UP i šefa SPO.

Dodao je da ima pravo da kaže da je neko iz izvršne vlasti, što će kaže biti utvrđeno na saslušanju, direktno uticao na rad tužilaštva i na to kad će neko biti priveden i protiv koga će se pokretnuti postupci.

“To je sva suština priče koju ste vi iznijeli, i optužbe uputili ka bivšem premijeru Abazoviću. To ćemo sve ispitati na saslušanju”, rekao je Živković Miloviću.

Abdić: Napad na zdravstvenog radnika nije sakcionisan kako bi trebalo 

Poslanik DPS Nermin Abić pitao je Milovića da li će za njega važiti “niko nije iznad zakona?”

On je kazao da napad na zdravstvenog radnika u ovom zakonskom rješenju nije sakcionisan onako kako bi trebalo.

Moramo, kako kaže, svakodnevno svojim primjerima da pokažemo kako da ispravimo određene anomalije u društvu.

“Građani su danas imali priliku da gledaju pojedine diskusije – sigurno ne služimo kao dobar primjer ni djetetu, ni studentu, ni penzioneru, ni radniku ni bilo kom drugom profesionalcu u svom poslu. Treba da napravimo nešto inoviativno, drugačije, da društvo bude bolje”, dodao je Abdić.

Zirojević: Sramna presuda suda optuženom za ubistvo Zumrite Nerde

Poslanik SD-a Nikola Zirojević podržao je izmjene i dopune Predloga zakona, navodeći da se nada da će njime doprinijeti smanjenju stope krivičnih djela za teška ubistva.

Osvrnuo se na, kako je kazao, sramnu presudu suda optuženom za ubistvo Zumrite Nerde.

“Zaista vas molim da obratite pažnju na ovaj i slične slučajeve, jer ako jedna ovakva stvar prođe sa samo 12 godina kazne koja će vjerovatno biti umanjena shodno zakoniku, i ako se ne može tretirati ništa drugo nego kao nasilje u porodici, vjerujem da ohrabruje sve koji danas tuku svoje supruge da nastave sa takvim ponašanjem”, rekao je Zirojević ministru Miloviću.

Vukićević: Glasaćemo za usvajanje ovog Predloga zakona

Maja Vukićević iz ZBCG navela je da podržava izmjene koje su izvršene u posebnom dijelu Krivičnog zakonika, uvođenje novih krivičnih djela, definisanje postojećih i povećanje kazni kod određenih krivičnih djela.

Mišljenja je da se predlog zakona mogao ranije naći pred poslanicima. Kazala je da se ne slaže sa izmjenom oko uslovnog otpusta.

Istakla je da će glasati danas za usvajanje ovog Predloga zakona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve