Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Knežević: Vladu da sastavi većina od 30. avgusta, ZBCG da dobije mjesto predsjednika parlamenta

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović završio je konsultacije sa predstavnicima Demokratske narodne partije (DNP) o izboru mandatara za sastav nove vlade. Sastanku su prisustovali predsjednik DNP-a Milan Knežević i njegov stranački kolega Predrag Bulatović

Čelnik DNP-a Milan Knežević rekao je da ta stranka i savez “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) žele da vide vladu u Crnoj Gori od nekadašnje tridesetoavgustovske većine i da njenu osnovu treba da čine PES, ZBCG, Demokratska Crna Gora i stranke manjinskih stranaka. Kazao je da bi najastabilnija vlada bila ona koju podržava 49 poslanika. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović završio je konsultacije sa predstavnicima Demokratske narodne partije (DNP) o izboru mandatara za sastav nove vlade. Sastanku su prisustovali predsjednik DNP-a Milan Knežević i njegov stranački kolega Predrag Bulatović.

Knežević je rekao da nova vlada treba da bude posvećena ekonomskim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je ponovio da ZVCG treba da dobije mjesto predsjednika parlamenta.

Na pitanje da prokomentariše navode PES-a da im je “žao što dio koalicije ZBCG misli kao DPS” po pitanju podrške Milojku Spajiću da bude mandatar, Knežević je kazao da nema specijalan komentar.

“Mi smo dali pun doprinos ovim pregovorima, posebno u dijelu koji se odnosi na princip broj sedam a tiče se toga da će se raspodjela funkcija, resora, ići u skladu sa demokratskim standardima, a to je da će se uvažavati broj osvojenih glasova. Ali izgleda da princip broj sedam ne važi samo za koaliciju ZBCG. Još smo spremni da pristanemo na određene ustupke, ali nijesmo spremni na bilo kakva poniženja ili devalvaciju izborne volje građana. Podsjetiću da smo u 42. vladi činili 67 odsto skupštinske većine, pa smo podržali vladu Zdravka Krivokapića, bez ijednog ministra u toj vladi.

Prethodno je Milatović održao konsultacije sa predstavnicima Bošnjačke stranke o izboru mandatara za sastav nove 44. vlade. Nakon sastanka predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da će ta stranka podržati Milojka Spajića da bude mandatar za sastav nove vlade.

Ranije danas, Milatović je obavio konsultacije i sa predstavnicima Demokrata o izboru mandatara za sastav nove vlade. Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić nakon konsultacija je saopštio da Demokratska Crna Gora daje saglasnost predsjedniku Jakovu Milatoviću da povjeri mandat za sastav nove vlade Milojku Spajiću očekujući da će on u narednom periodu naći zajednički jezik sa drugim koalicionim partnerima.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović održaće sjutra u rezidenciji predsjednika na Cetinju konsultacije sa predstavnicima Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, Socijalističke narodne partije i Hrvatske građanske inicijative o mandataru za sastav nove vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve