Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović o Srebrenici: Opomena generacijama koje dolaze da se takva strahota ne smije ponoviti

Ovo stradanje je, po njegovim riječima, svjedočanstvo ''beščašća'', ali i opomena generacijama koje dolaze da se ''takva strahota više nikada ne smije ponoviti''

Ovo stradanje je svjedočanstvo beščašća, ali i opomena generacijama koje dolaze da se takva strahota više nikada ne smije ponoviti, poručio je u video obraćanju predsjednik Crne Gore Jakov Milatović povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Ovih dana se obilježava 28 godina od genocida u Srebrenici. U jednom od najvećih zločina na prostoru Evrope nakon II svjetskog rata, u Srebrenici su ubijeni ljudi, zbog drugačijeg imena, nacionalne i vjerske pripadnosti”, poručio je crnogorski predsjednik.

Ovo stradanje je, po njegovim riječima, svjedočanstvo “beščašća”, ali i opomena generacijama koje dolaze da se “takva strahota više nikada ne smije ponoviti”.

“Beskompromisno suočavanje sa svim tragičnim događajima iz prošlosti, uz jasno adresiranje odgovornosti, od ključnog je značaja za izgradnju međunacionalnih i međuvjerskih odnosa na ovim prostorima. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, svojim odlukama, dali su krivično- pravni odgovor u odnosu na genocid u Srebrenici, a svima nama ostaje i ljudska dužnost da odlučno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije”, dodao je Milatović.

Crnogorski predsjednik je naveo da mu je žao što zbog predstavljanja Crne Gore na NATO samitu, nije u mogućnosti da danas, posjeti Memorijalni centar u Potočarima i pokloni se sjenima nedužnih srebreničkih stradalnika.

“Svakako, to ću, kao Predsjednik Crne Gore, sa osobitim osjećajem pijeteta, učiniti prvom narednom prilikom”, poručio je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
kalimero
11.07.2023-14:45 14:45

Treba osuditi represije i zločine koje je činila Srpska žandarmerija Kraljevine Srbije od nelegitimne Podgoričke skupštine 1918godine do 1924 god., genocidom na mušku populaciju Crnogorca i zločinom nad njihovim porodicama, vešanjem, streljanjem, spaljivanjem, silovanjem, progonom, asimilacijom, etničkim čišćenjem teritorija od Crnogoraca., Srpska žandarmerija Kraljevine Jugoslavije je 1924 godine napravila genocid u miru nad Bošnjačkim stanovništvom, osuditi i podići spomenik da se desio genocid.

RIR
11.07.2023-14:56 14:56

…kome opomena …Srbima …!.?
napravili su genocid nad CRNOM GOROM 1918/iako nije postojao termin genocid-ustanovljen nakon II svj.rata /
napravili genocid u Srebrnici
pokolje i protjerivanja na KOS
nikom se nijesu izvinuli …i dan danas su OPAKI susjedi ĆORAVI upamet to samo ne vide !