Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Crna Gora pokazala svoju posvećenost ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja

Svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o opredjeljenju sredstava Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore

Crna Gora je pokazala svoju posvećenost ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja podsticanjem ove inicijative i podrškom implementaciji strateškog okvira koji su dogovorili Vlada Crne Gore i Ujedinjene nacije, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanosti povodom potpisivanja Sporazuma o opredjeljenju sredstava Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore.

“Izrazito mi je zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu povodom ove značajne prilike, kada se okupljamo da obilježimo i proslavimo novo partnerstvo na platformi Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore. Ovaj Fond nije samo finansijski mehanizam, već moćno sredstvo uticaja, pošto se neprimjetno usklađuje sa našim nacionalnim razvojnim programom, pojačavajući našu sposobnost da postignemo Ciljeve održivog razvoja”, ističe Milatović.

Kako je dodao, današnje okupljanje označava snagu našeg partnerstva i značaj koji pridajemo saradnji sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom i partnerskim zemljama.

“Naša zemlja je pokazala svoju posvećenost ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja podsticanjem ove inicijative i podrškom implementaciji strateškog okvira koji su dogovorili Vlada Crne Gore i Ujedinjene nacije. Takođe smo poslali jasan signal da je Crna Gora fokusirana na razvoj u strateškim oblastima dajući značajan doprinos Fondu i utirući put drugim zemljama da to urade. Izazovi sa kojima se suočavamo u današnjem svijetu su složeni, od klimatskih promjena i ekološke održivosti do pitanja mira i bezbjednosti, humanitarnih kriza i globalnih zdravstvenih prijetnji i nijedna zemlja nije imuna na sve ove promjene”, navodi Milatović.

Stoga su, ističe, veoma srećni što vide da nam naši partneri, Evropska unija i Vlada Austrije, pomažu da unaprijedimo ovu misiju i podijelimo svoju viziju.

“Vaš doprinos i stručnost vodiće nas i podržavati u reformama vezanim za EU i implementaciji Agende održivog razvoja za 2030. godinu, imajući u vidu da ova dva procesa treba u potpunosti uskladiti.

On je uputio poziv svim relevantnim akterima u Crnoj Gori, zajedno sa privatnim sektorom, da budu dio naše posvećenosti stvaranju snažnog mehanizma za dostizanje održivosti.

“Siguran sam da će samo zajednički rad obezbijediti resurse potrebne za povećanje naših napora, investiranje u inovativna rješenja i rješavanje kritičnih praznina koje bi mogle da ometaju naš napredak. Kao zaključak, dozvolite mi da izrazim zahvalnost našim novim partnerima za njihovu velikodušnost i saradnju i Ujedinjenim nacijama na njihovoj ulozi ključnog saveznika u našoj potrazi za demokratskim upravljanjem i ekonomskim prosperitetom. Siguran sam da će današnje partnerstvo i uzajamno opredjeljenje ubrzati napredak Crne Gore ka agendi 2030. A što je još važnije, obezbijediće srećniji, zdraviji i prosperitetniji život za sve naše građane”, poručio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve