Petak, 12 Avgusta, 2022
Rubrika:

Marović: Ponosna sam na reakciju Crne Gore u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu

Ministarka odgovara na pitanja poslanika

Ministarka evropskih poslova i potpredsjednica Vlade Jovana Marović odgovarala je  u Skupštini na pitanja poslanika. Juče su na pitanja poslanika odgovarali premijer Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Dejana Đurovića zašto su uvedene sankcije Rusiji uz komentar “da nam nije ništa trebalo da se zamjeramo velikim silama”, ministarka Marović je kazala da je uvođenja sankcija Rusiji potpuno u skladu sa mjerama EU.

“Rusija je nesporno izvršila agresiju na Ukrajinu”, dodala je Marović.

Đurović je kazao da se postavlja pitanje da li se Crna Gora, sa aspekta međunarodnog prava, pridružila nelegalnim sankcijama.

Đurović licemjernim ocjenjuje to što od, kao navodi, 20 najvećih uvoznika energenata u prvih stotinu dana rata u Ukrajini 14  pripadaju NATO-u.

Ministarka Marović navodi da se Crna Gora pridružila sankcijama jer je to njena obaveza i dijeli evropske vrijednosti.

“Vi bi ste teško objasnili to što govorite građanima Crne Gore, vidjeli ste koliku i kakvu su solidarnost pokazali prema građanima Ukrajine”, kazala je Marović Đuroviću.

“Šta Vlada radi kako bi ubrzala integracioni proces” bilo je pitanj DPS-ovog Andrije Nikolića.  Ministarka Marović je kazala da sa vše optimizma možemo čekati zaključke Evropskog Savjeta. Takođe navodi da žele da ojačaju i rekonstruišu pregovaračku struktruru.

“Želimo da iskoristimo naučene lekcije. Pregovaračka struktura ne može biti više tako glomazna i mora biti efikanija”, navodi Marović.

Nikolić kaže da se nalazimo u presudnom momentu za EU integracije.

“Samit EU nije dao konkretne rezultate, jer u regionu se nije još dogodila kvalitetna društvena transformacija. U Crnoj Gori izglasavanje manjinske Vlade predstavlja korak ka kompromisu, popravllja se demokratski imidž Crne Gore. Mi smo podržali manjinsku Vladu da bi deblokirali pregovarački proces”, navodi Nikolić.

Poslanik Fronta Jovan Vučurović, prije nego je pstavio pitanje, čestitao je Vidovdan i kazao da je “Crna Gora bila i ostaće čuvar Kosovskog zavjeta”.

Ministarka Marović kazala je, odgovarajući na pitanje Vučurovića,  da ne očekuje da će Hrvatska otvarati bilo kakva bilateralna pitanja i da neće bti kočničar Crne Gore nap utu integracija.

Poslanik Jovan Vučurović pitao je ministarku Marović kako komentariše  “stav Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sadržan u dokumentu koji nosi nazvi “Prilozi za zastitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju’.

U tom dokumentu, kako navodi, najvaznije hrvatske naučne i kulturne institucije, koji je upućen predsjedniku i premijeru Hrvatske  i koji je praktično obrazac i putokaz kako se odnositi prema Crnoj Gori, navodi se, izmedu ostalog, da Crna Gora treba da ustupi Hrvatskoj djelove svoje teritorije, traži se ratna odšteta zbog navodne agresije, izvinjenje zbog „počinjenog zla”, poziva se Crna Gora da ne prisvaja neku „hrvatsku kulturnu baštinu” ovim prostorima, prijeti se blokadom integracija, ucjenjuju se gradani i drzava Crna Gora,.. Da li je ovo najava da ce Crnoj Gori biti blokiran nastavak EU integracija od strane Hrvatske?”, navodi Vučurović u pitanju.

Marović u odgovu, između ostalog navodi:

“Samo istinskim zalaganjem svih parlamentarnih partija mozemo dati sustinski podstrek pregovarackom procesu s EU i ispuniti ono sto preko 75% gradanki i gradana od nas zahtijeva, a to je ulazak Crne Gore u porodicu evropskih drzava. Na tom fonu, smatram da treba da budete rasterećeni od bilo koje brige da će bilateralni odnosi s Republikom Hrvatskom, ili nekom drugom državom saveznicom, biti razlog za usporavanje evropske integracije Crne Gore. Naprotiv, dosadašnje iskustvo prilikom saradnje s Hrvatskom karakteriše iskrena namjera da se naše reformske obaveze sprovode na cjelishodan i kvalitetan nacin, što potvrduje značajna ekspertska i politička podrška koju je Crna Gora imala na svim nivoima od prvog dana pregovarackog procesa”, navodi Marović u odgovoru Vučuroviću.

Poslnik DPS-a Nikola Janović  pitao je ministarku Marović kakav je njen stav  kao potpredsjednice Vlade, ministarke evropskih poslova, a posebno kao dugogodignje aktivistkinje civilnog drustva u oblasti EU integracija na temu otvorenog Balkana iskljucivo iz ugla nacionalnih interesa Crne Gore?

U odgovoru Janoviću Marović, između ostalog, navodi da je u središtu inicijative potencijalna ekonomska korist.

“Crna Gora je prvo ishitreno donijela odluku da neće da učestvuje. Smatram da je najbolji pristup da uradimo intersektorsku analizu da razmotrimo inicijativu sa svih strana. Nas prvenstveno zanima da budemo članica EU a ostale inicijative samo ukoliko služe ti svrsi”, navela je Marović.

“Otvoireni Balkan ne bih a priori prihvatala, ali ne bih ni odbacivala”, kazala je ministarka Marović.

Najnovije

Željka Cvijanović uputila saučešće povodom tragedije na Cetinju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je saučešće narodu Crne Gore, ističući da je duboko potresena viješću o tragediji koja se danas dogodila na...

Navijači Budućnosti istakli transparent povodom tragedije na Cetinju

Navijači podgoričke Budućnosti, "varvari", večeras su istakli transparent povodom današnje tragedije na Cetinju. "Varvari dijele bol sa Cetinjem", stoji na transparentu koji je istaknut na...

U petak promjenljivo oblačno i nestabilno

Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera, tokom procesa...

Fudbal se ovog vikenda neće igrati u Crnoj Gori

Fudbalski savez Crne Gore donio je odluku o odlaganju utakmica koje su prema rasporedu takmičenja trebalo da se odigraju u subotu i nedjelju, s...

Osmani Đukanoviću: Stojimo uz građane Crne Gore u ovom tužnom trenutku

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani uputila je večeras izraze saučešća predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i porodicama tragično nastradalih u pucnjavi na Cetinju. “Tužna sam...

Najčitanije

Povezano

EUSAIR: Zajednički problemi traže zajednička rješenja

Zemlje članice Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) dijele isto more, rijeke, povezane su planinskim masivima zato treba da se zajedno suočavaju sa problemima...

Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi potpisalo 36 poslanika

Klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali su u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore. Inicijativu je potpisalo...

Turistička sezona minimalno uspješnija nego 2019. godine

Sastanak Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje na temu „Izazovi – turistička sezona 2022. godine“, koji je danas održan u Budvi bio...

Na zahtjev 40 poslanika: Đurović zakazala vanrednu sjednicu Skupštine za 16. avgust

Predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović sazvala je vanrednu sjednicu parlamenta za 16. avgust u 13 sati. Ona je vanrednu sjednicu sazvala na zahtjev, kako je navela,...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve