Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Nema kompromisa oko države

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković najavio je u narednoj godini izmjenu više poreskih zakona kako bi se država efikasnije borila protiv sive ekonomije. Crnogorski premijer ocjenjuje da je, osim promjene zakonskog okvira, neophodna sinergija državnih institucija.

“Vlada mora da izmijeni zakone kako bi se izbjeglo pretjerano poresko administriranje i biznis barijere, što ćemo i učiniti naredne godine kroz izmjenu više poreskih zakona. Međutim, mislim da će najbolji odgovor na problem sive ekonomije dati sinergija institucija zaduženih za ovu oblast, dakle inspekcija, policije i tužilaštva”, kazao je Marković u razgovoru za Pobjedu.

On ocjenjuje da je početak rada Vlade Crne Gore obilježila vrlo složena politička situacija nakon neuspjelog pokušaja destabilizacije oktobra 2016. i opozicionog napuštanja parlamenta.

“Politička situacija na početku mandata 41. Vlade Crne Gore je bila najkompleksnija u našoj novijoj istoriji. Uspjeli smo da spriječimo teroristički akt planiran za 16. oktobar 2016. godine, koji je mogao da sruši sve što smo mukotrpnim radom postigli od obnove nezavisnosti. Djelovanje opozicije nakon tog poraza bilo je nezrelo i gurnulo ih je u neuspjeli bojkot parlamenta”, kaže Marković.

Premijer govori o nužnosti dijaloga unutar institucija sistema.

“Namjera mog uvijek otvorenog poziva za dijalog je da opozicione subjekte otrgnemo od privrženosti političkoj getoizaciji, koja prirodno – ne doprinosi prosperitetu društva i dobrobiti građana. Dakle, pozivam ih zato što samo u institucijama možemo zastupati interese građana i zbog toga što sam uvjeren da bojkot, bez obzira na motive, minira politički sistem i demokratiju”, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore.

A na pitanje o čemu ne može biti dijaloga Marković odgovara:”Vrlo je jasno – nema kompromisa oko države i onih pitanja koja su interes svih njenih građana”.

“Trasirali smo pravce razvoja koji su usmjereni na evropski kvalitet života. Podaci koje sam prethodno pomenuo govore kakav je stav većinskog javnog mnjenja na tu temu. U onoj ravni u kojoj se ova dva interesa poklapaju, prestaje svaka mogućnost za kompromise sa onima koji misle ili priželjkuju suprotno tom interesu Crne Gore i svih njenih građana, bez obzira na političku opredijeljenost, nacionalnu ili vjersku pripadnost. Kad bi bilo drukčije, onda bismo govorili o nekim tuđim i drugim vrijednostima, a toga u današnjoj Crnoj Gori ne može biti”, poručio je premijer.

Marković je poručio da za efikasnu borbu protiv sive ekonomije treba sposobna administracija i spremnost poslovnih ljudi da plaćaju puni porez.

“Kada je siva ekonomija u pitanju, možemo govoriti samo o procjenama, ali ne i o egzaktnim procentima. Važnije od procenata jeste kako se izboriti sa njom. Vlada mora da izmijeni zakone kako bi se izbjeglo pretjerano poresko administriranje i biznis barijere, što ćemo i učiniti naredne godine kroz izmjenu više poreskih zakona. Međutim, mislim da će najbolji odgovor na problem sive ekonomije dati sinergija institucija zaduženih za ovu oblast, dakle inspekcija, policije i tužilaštva. Najbolja ilustracija problema je podatak da u Crnoj Gori posluje 9.000 preduzeća koja imaju samo jednog zaposlenog. Vjerujem da to nije realna slika potreba i rezultata tih privrednih subjekata. Zamislite da u svakom od tih preduzeća radi samo po još jedan zaposleni. Bilo bi 9.000 novih radnih mjesta i 9.000 manje nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, naglasio je on.

Na pitanja hoće li u narednoj godini definitivno biti data koncesija na Aerodrome Crne Gore, te da li očekuje da će to izazvati krizu koalicione vlasti Marković je odgovorio da je Crna Gora u periodu nakon obnove nezavisnosti, a posebno tokom posljednje dvije godine doživjela turistički bum.

“I ne samo u turizmu, naša zemlja bilježi ozbiljan rast i u drugim sektorima naše ekonomije. Međutim, stanje naše infrastrukture je ozbiljno ograničenje daljem dinamičnom razvoju. Od bivše države nijesmo naslijedili ni jedan metar auto-puta, a ono što smo naslijedili su loši magistralni i regionalni putevi, nerazvijena željeznička mreža, nedovoljna energetska infrastruktura. Zbog toga ulaganje u infrastrukturu i njeno hitno uzdizanje na neophodni nivo nema alternativu. Posebno nemamo vremena da arbitriramo o različitim političkim pristupima. U tom kontekstu hitan razvoj i valorizacija aerodroma je nužnost, upravo zato što blizu dvije trećine onih koji dolaze u Crnu Goru, dolaze preko naših aerodroma. Treba li nam kakva dalja elaboracija”, naglasio je premijer.

Odgovarajući na pitanje da se u crnogorskoj javnosti, u opozicionim krugovima i kroz analize pojedinih medija, govori o političkim mimoilaženjima između Mila Đukanovića, predsjednika države i predsjednika DPS-a i njega, premijera i zamjenika DPS-a, Marković ističe da spekulacije na račun odnosa između njih dvojice nijesu novost.

“One traju onoliko dugo koliko traje politička zabluda naše političke konkurencije o krahu Demokratske partije socijalista zbog unutrašnjih sukoba. Vidimo da u međuvremenu snaga i uticaj DPS-a rastu, a Vlada ostvaruje odlične rezultate. Međutim, primjećujem u posljednje vrijeme da ove spekulacije ne dolaze samo od političke konkurencije, i zasnovane su na najprizemnijim interesima”, zaključio je on.

izvor Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve