Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Marković: Crna Gora posvećena intenziviranju saradnje sa EU u oblasti odbrane

Crna Gora je posvećena intenziviranju saradnje sa Evropskom unjom (EU) u domenu odbrane, kazao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Marko Marković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Marković je, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Žozepa Borelja, učestvovao na ”Šumanovom forumu za bezbjednost i odbranu” u Briselu.

Tokom Foruma, Marković se sastao sa Boreljom i zamjenikom generalnog sekretara za zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku i pružanje odgovora na krizne situacije u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Šarlom Frizom.

Marković je, kako je saopšteno, izazio zahvalnost visokom predstavniku Borelju na pozivu, te istakao značaj održavanja ove vrste Foruma, kao važne platforme za traženje najboljih rješenja za uspostavljanje dugotrajnog mira na globalnom nivou.

“Ujedno, on je ukazao na dragocjenost diplomatskog iskustva koje je Borelj podijelio sa prisutnima u domenu izgradnje trajnih partnerstava i stabilnosti u svijetu”, dodaje se u saopštenju.

Prilikom razgovora sa Frizom, Marković je istakao punu posvećenost 44. Vlade Crne Gore Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici (CSDP).

“Govoreći o odbrambenoj dimenziji EU, državni sekretar je posebno ukazao na značaj Evropskog mirovnog instrumenta (EPF), kao mehanizma EU koji doprinosi jačanju odbrambenih kapaciteta partnerskih država, kao što su zemlje Zapadnog Balkana. U vezi sa tim, zahvalio se na podršci koju EU pruža ovom regionu kroz EPF i ponovio posvećenost Crne Gore da intenzivira saradnju sa Unijom u domenu odbrane, kroz implementaciju zajedničkih projekata, a u skladu sa prioritetima i potrebama Vojske Crne Gore”, saopštili su iz Ministarstva.

Friz je, dodaje se, istakao značaj učešća naše zemlje u međunarodnim misijama i operacijama EU, “čime doprinosimo globalnom miru i stabilnosti i izrazio spremnost EEAS da nastavi sa pružanjem podrške regionu Zapadnog Balkana i Crnoj Gori”.

“Forum je okupio veliki broj ministara odbrane država članica EU, partnerskih zemalja iz cijelog svijeta, kao i predstavnika međunarodnih i regionalnih organizacija, uticajnih tink-tenk organizacija i akademskih institucija. To je ujedno bila prilika da se na visokom političkom nivou razgovara o modalitetima za pružanje odgovora na savremene bezbjednosne prijetnje i izazove, kroz osnažena partnerstva”, zaključuje se u saopštenju.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve