Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

RAJO EVROPA PRIZNAO DA SRBIN NIJE NACIONALNA KATEGORIJA: U prošlosti u Crnoj Gori svi pravoslavci su bili Srbi

Mandić je pri tom priznao da je termin Srbin, u prošlosti označavao vjersku, a ne nacionalnu kategoriju, čime je maltene potvrdio ono što crnogorski istoričari govore godinama - da se u današnjim vremenima vrši nacionalni inženjering preko srpstva i svetosavlja, koji se na silu pokušavaju nametnuti pravoslavnim Crnogorcima.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić, koji je nakon što je izdao svoja velikosrpska načela postao poznat kao RAJO EVROPA, kazao je za Prvu televiziju da je bivši režim koristio različite metode za “obračun sa srpskim narodom Crne Gore”.

Mandić je pri tom priznao da je termin Srbin, u prošlosti označavao vjersku, a ne nacionalnu kategoriju, čime je maltene potvrdio ono što crnogorski istoričari govore godinama – da se u današnjim vremenima vrši nacionalni inženjering preko srpstva i svetosavlja, koji se na silu pokušavaju nametnuti pravoslavnim Crnogorcima.

Pri tom velikosrpska propaganda krije činjenicu da pojmovi ,,Srbin” ili ,,srpstvo” prije svega imaju i kroz istoriju su imali vjersku, a ne nacionalnu konotaciju, što je Mandić danas razjasnio.

„Kada govorimo o prošlosti, nekadašnji naši preci u vrijeme Knjaževine i Kraljevine – svi pravoslavci su bili Srbi. Bivši režim se tako obračunavao sa prošlošću. Imali ste i obračun sa Crkvom koji se završio veličanstvenim litijama. Dobro je što je vrijeme strahovlade prošlo“, podvukao je ideološki preporođeni Mandić koji je priznao da su se u prošlosti izjednačavali pojmovi srbin i pravoslavac, čime je pojasnio mnoge istorijske nedoumice.

Tvrdi i da svako na popisu treba da se izjasni kako hoće – sva prava svima.

„Svako neka se osjeća onako kako hoće. Kako će neko da se izjasni ne smije uticati na to kakva će prava uživati u Crnoj Gori“, kazao je on.

Od 30. avgusta kada je jedan opasni režim u vremenu neograničene vlasti je potrebno naći tačke dodira koje nas spajaju, jasan je Mandić i tvrdi da to ne važi za mafiju.

„Nema pomirenja sa tim – tu treba da se primijene zakoni i oni moraju odgovarati. Odgovornost takvih pojedinaca djelovaće edukativno na mlađu generaciju. Ne možete se preko noći obogatiti i da prođete nekažnjeno. Ovi koji odgovaraju za ta krivična djela idu da izvrše kazne kako bi se vratili kao bolji ljudi“, kazao je Mandić.

Za sve presude u Crnoj Gori za koje je bio zainteresovan vrh bivšeg režima – one su bile kakvi su oni željeli, kazao je Mandić i dodaje da je sva sreća što nisu bili zainteresovani za sve.

„Ono što se uradilo Milanu Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i meni, kao i državljanima Srbije je primjer. Oni su imali politički cilj da oslabe opoziciju udarajući na najjaču opozicionu snagu. Imamo i slučaj Nebojše Medojevića. Sve su to primjeri“, kazao je Mandić.

Tvrdi i da je sa kolegama u nekadašnjoj opoziciji vodio duele u parlamentu sa ljudima koji su bili mnogo uspješniji poslanici DPS-a, od onih sadašnjih.

„Nemam potrebu da se raspravljam sa mladim ljudima. Nadam se da će ih proći taj period“, kazao je Mandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
04.12.2023-17:02 17:02

Mi nijesmo bivsi rezim..no Crnogorski..suverinisti..CG su stvorili Crnogorci..a ne zlikovci-cetnici..

Doclea
04.12.2023-17:36 17:36

Nas nekoliko docleatkinja čitamo tvoje Tarakomentare.Odusevljeni smo tvojom pismenošću ,kulturom i poznavanjem historije. Svako jutro uz kafu i kolače čitamo samo tvoje komentare . One najbole po nekoliko puta ,i to naglas. Kad završimo ustanemo i svi ujedan glas povičemo E VIVA TARA! Pozdravljate Gara,i baba Mara i komšinica Sara.

Tara
05.12.2023-15:09 15:09
Reply to  Doclea

i ja sam odusevljena..vasim niskotiraznim srbijanskim fasizmom ..

Dragan PV
04.12.2023-19:08 19:08

Vojvodo kada tvoji popovi iz Spc i ti budete priznali da ste zajedno realizovali projekat Velika Srbija i Nacertanije, pokajete se i priznate Crnogorce može se pričati dalje. A stari režim nikoga nije više progonio u CG od Slavka Perovića i LSCG.

xxy
04.12.2023-21:05 21:05

Pri tom velikosrpska propaganda krije činjenicu da pojmovi ,,Srbin” ili ,,srpstvo” prije svega imaju i kroz istoriju su imali vjersku, a ne nacionalnu konotaciju, što je Mandić danas razjasnio.

Da li je CPC u to vrijeme bila autokefalna ? …Kako vjernici CPC po vjeri mogu biti Srbi , znaci nije bila autokefalna!?

Sta su onda po vjeri Srbi Muhamedanci i Srbi Rimokatolici a tada su se tako izjasnjavali a tako i pise u Zemljopisu i ostalim udzbenicima Kraljevine i Knjazevine Crne Gore.

COL
05.12.2023-08:24 08:24

Da se drug Rajo pita ne bi bilo ni Crne Gore ni Crnogoraca…

Tara
05.12.2023-15:12 15:12
Reply to  COL

Rajo-Pipun..i ona Borovinicka..su jedna tuzna prica..zatuceni nacisti-fasisti..a oni koji biraju fasiste..su jos gori..