Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

LP odala poštu žrtvama deportacije u Herceg Novom, izgraditi spomenik i kulturu sjećanja

Nismo izgradili kulturu sjećanja, nismo dovoljno radili na obrazovanju i edukaciji novih generacija, kako se zločini više nikada ne bi ponovili

Delegacija Liberalne partije (LP) je na platou Odjeljenja bezbjednosti Herceg-Novi i ove godine odala poštu žrtvama zločina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore.

Tim povodom iz LP su podsjetili da je zločin od strane MUP Crne Gore izvršen 1992. godine, a komemoraciju su kao i prethodnih godina organizovale NVO HRA, CGO i ANIMA.

Predsjednik LP Vatroslav Belan i generalni sekretar Esad Šainović položili su cvijeće u znak sjećanja.

“Duboko verujemo da ne možemo govoriti o suočavanju sa prošlošću ukoliko se i sami ne suočimo sa zločinima koji su počinjeni na našoj teritoriji i od strane organa Crne Gore. Usvajanjem Rezolucije UN o Srebrenici Crna Gora pokazala je da je spremna da bude dio procesa suočavanja sa prošlošću i to nas obavezuje na priznanje da je tadašnja Crna Gora izručila bošnjačke civile, izbjeglice, zločinačkoj politici presuđenih ratnih zločinaca Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, koji su ih pogubili”, kazao je Belan tom prilikom.

Da nismo dovoljno radili na suočavanju sa našim grijesima, prema riječima Belana, govori i “porazna statistika koju je objavila NVO HRA”.

“Da samo 33 odsto građana Herceg Novog podržava podizanje spomenika žrtvama deportacije u ovom gradu, dok čak 36 odsto ispitanih ne zna ništa o ovom događaju. Nismo izgradili kulturu sjećanja, nismo dovoljno radili na obrazovanju i edukaciji novih generacija, kako se zločini više nikada ne bi ponovili. Zato pružamo punu podršku izgradnji spomen obilježja u znak sjećanja na stradale civile ove deportacije i sramnu epizodu u istoriji naše države. Takođe i obrazovni sistem mora jasno istaknuti ovake događaje i obrazovati nove generacije kakve su posljedice politika zla koje se više nikada ne smiju ponoviti”, poručio je Belan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve