Utorak, 14 Maja, 2024
Rubrika:

Lolla: Revizionistima poput Zekovića se neću izviniti

Kako je kazala, iznešen stav na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, o važnosti razlikovanja simbola, je imao za cilj da ukaže na pokušaj relativizacije čina isticanja i značenja konkretne trobojke u danas okupiranoj kancelariji predsjednika Skupštine Crne Gore

Povodom „otvorenog pisma“ odbornika u Skupštini Glavnog grada Podgorice, Aleksandra Zekovića, putem kojeg traži moje izvinjenje svim građanima i građankama Crne Gore i zauzimanje „odgovornog i činjenično utemeljenog odnosa prema istorijskim zastavama Crne Gore i simbolima“, obratiću se članovima Demokratske partije socijalista, koji su mi dali glas i koji se zalažu za očuvanje kako ličnog, tako i državnog integriteta i dostojanstva, saopštila je predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore i poslanice u Skupštini Crne Gore, Drita Lolla.

“Vi ste mi dali povjerenje da vas predstavim u Skupštini Crne Gore, kao što ste i toj osobi dali glas da postane odbornik u Skupštini Glavnog grada, ali za razliku od njega, zastupaću vaš interes shodno uvjerenjima i principima koji nas spajaju”, navela je Llolla.

Kako je kazala, iznešen stav na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, o važnosti razlikovanja simbola, je imao za cilj da ukaže na pokušaj relativizacije čina isticanja i značenja konkretne trobojke u danas okupiranoj kancelariji predsjednika Skupštine Crne Gore, posebno u kontekstu ideološke opredijeljenosti i politike koju Andrija Mandić decenijama unazad želi da afirmiše u Crnoj Gori. Nije moj cilj bio da komentarišem razliku u značenju različitih zastava i simbola tokom istorije Crne Gore, za to postoje referentne analize onih koji su stručni za tu oblast.

“Moj komentar, čak i istrgnut iz konteksta, u suštini podržava istinsko sagledanje i ocjenjivanje specifičnosti svih simbola kroz razne periode istorije. Takav pristup predstavlja jedini odgovoran i ispravan način da se društvo odupre istorijskom revizionizmu. Što se tiče konkretne trobojke, jednostavnom pretragom je moguće utvrditi da je ona bila obilježje (para)vojnih formacija i pohoda tokom mračnih devedesetih, a i dan-danas je moguće uočiti po crnogorskim gradovima, sa natpisima poput “kad se vojska na Kosovo vrati””, kazala je Lolla.

Stoga, ocjenjuje, maliciozno je i tendenciozno izjednačiti moj stav koji se usprotivi legitimisanju tog simbola strane osobe koja je učestvovala u ratovima devedesetih, i čiji stavovi prema dešavanjima s tog perioda su javnosti dobro poznati, sa nacional-šovinistima kojih danas “nekim čudom” imamo u raznim oblicima i na svim nivoima.

“Građani Crne Gore koji žele mir i prosperitet, i čiji pogled je okrenut ka Evropi, ne prihvataju rehabilitaciju tog simbola. Podržavam otvoren dijalog baziran na istini i činjenicama, ali i usprotiviću se svim pokušajima relativizacije i licemjerstva. Na takve pokušaje reagovaću jasnim i principijelnim stavovima”, istakla je ona.

Predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore poručuje kako se ne plaši od traženja izvinjenja.

“Traženje izvinjenja i sam čin izvinjenja su vrijednosti u našem društvu. Ali, revizionistima, poput ove osobe, koji i taj čin koriste u svrhu manipulacije, nikad neću i ne pada mi na pamet da se izvinim”, zaključila je Lolla.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
jeli
17.02.2024-18:03 18:03

Ovo moguće da Saša Zekovic štiti ove četnike i to na jedan providan način. Podržavam Lolu i potpuno je u pravu, jer trobojka je 90ih poslužila kao osvajački simbol i ona nikada više ne treba biti u bilo kojoj opciji da se u CG ističe..to me podsječa na krvave ratove po Hrvatskoj i BIH…zato tražim da se Zekovic izvine Loli ili ču smatrati da su ga četnici kupuli..?