Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Lekić i Rudović: Nastaviti rad u Odboru uprkos teškoćama

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović i predsjednik DEMOS-a poslanik Miodrag Lekić poručili su da treba nastaviti rad u Odboru za izborne reforme uprkos mnogim teškoćama.

Miodrag Lekić, Neđeljko Rudović

“Sve dok on ima smisla i kao takav ima podršku Evropske unije. Smatramo da ne treba dozvoliti da se ostvari krajnji cilj vlasti da se ništa ne promijeni u izbornim uslovima. Nihova taktika je očigledna – kupovanje vremena i čekanje opozicije na greškama.

Iako se izgubilo određeno vrijeme opozicione snage koje namjeravaju da rade u Odboru za unapređenje izbornih uslova i zakonodavstva još mogu, istina ne lako, da spriječe navedenu strategiju vlasti.

Izborna problematika nije materija za politička nadgornjavanja i taktiziranja s ciljem ostvarivanja parcijalnih partijskih interesa.
Smatramo da nam je, uz legitimne razlike u opoziciji, potreban makar minimum opozicionog konsenzusa. Zato nastojimo da tolerantno sagledavamo gledišta i poteze drugih, radujući se ukoliko dođu do osmišljenih i kredibilnih alternativa. Uostalom, svako je odgovoran za svoje javne poteze”, poručili su oni na konferenciji za novinare.

Kako se navodi u saopštenju uz DEMOS-a, uvjereni su da opozicione snage koje učestvuju u radu Odbora treba da doprinesu postizanju konkretnih demokratskih rješenja, radeći kompetenento i tako ostvare povjerenje kod domaće javnosti i involviranih međunarodnih adresa, prije svega EU.

“Na taj način se može nešto više računati i na njihovu podršku u fazi implementacije mogućeg sporazuma, onim što se zove tehnička ili prelazna vlada od koje ne treba odustajati. Ponavljamo, najlakše je sve zaustaviti i prostor za izborne prevare ostaviti po starom modelu. Na zadovoljstvo vlasti. Smatramo da im to ne treba dozvoliti”, poručuju poslanici, koji smatraju da je potrebno odgovornije djelovanje opozicionih subjekata, obustava međusobnih sukoba, elementarna komunikacija i koordinacija.

Oni su takođe najavili inicijativu za preispitivanje odluke o dodjeli stanova i kredita po povoljnim uslovima.

“Pošto se radi o neustavnom činu, koji direktno negira osnovni ustavni princip jednakosti građana, čitav postupak dodjele stanova i kredita, u nekim slučajevima po nekoliko puta, ima elementa udruženog poduhvata državne korupcije”, poručeno je na konferenciji za novinare.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve