Četvrtak, 23 Marta, 2023
Rubrika:

Lekić: Crna Gora sa pažnjom prati dešavanja u vezi sa sukobom Palestine i Izraela

Alhantuli je naveo da zabrinjava oklonost da se veoma kompleksno palestinsko-izraelsko pitanje ogleda u ''selektivnom poštovanju međunarodnog prava dijela međunarodne zajednice''

Crna Gora sa pažnjom prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić tokom današnjeg susreta sa ambasadorom Palestine Rabijem Alhantulijem.

“Crna Gora sa pažnjom prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela, na žalost svjedočeći eskalaciji tenzija i gubicima života, kako u prethodnoj, tako i početkom tekuće godine, istakao je Lekić. Naša država nastoji da u najvećoj mogućoj mjeri vodi izbalansiranu politiku, što potvrđuje činjenica da godinama unazad ima principijelnu odrednicu po pitanju predmetnog konflikta, koja je usaglašena sa pozicijom Evropske unije u onim slučajevima gdje je EU jedinstvena,” naglasio je Lekić.

Alhantuli je naveo da zabrinjava oklonost da se veoma kompleksno palestinsko-izraelsko pitanje ogleda u “selektivnom poštovanju međunarodnog prava dijela međunarodne zajednice”.

“Postoji uvjerenje da se rješenje ovog pitanja nalazi u njihovoj političkoj principijelnosti, koja vodi do unificirane potvrde okupacije palestinske teritorije, čime bi se izvršila eliminacija duplih standarda i napravio konkretan korak ka trajnom rješenju višedecenijskog antagonizma i stradanja”, istakao je Alhantuli.

Iz Skupštine navode da su sagovornici izrazili uvjerenje da međunarodni napori, oličeni i u aktuelnim posjetama najviših američkih predstavnika, kao i porukama drugih međunarodnih aktera, “mogu doprinijeti deeskalaciji situacije i vratiti mir narodima koji žive na tom području”, što u konačnom predstavlja, kako su konstatovali, “preduslov za stabilnost hronično nestabilnog regiona i ujedno nesmetano snaženje tradicionalno prijateljskih odnosa između dvije prijateljske države, kakve su Crna Gora i Palestina”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve