Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Kvalitetna saradnja policija Crne Gore i Belgije

Zahvalivši na pomoći koju Belgija u kontinuitetu pruža Crnoj Gori na putu ostvarivanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji, Nuhodžić je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u prethodnom periodu uspješno sprovodilo aktivnosti koje su doprinijele unapređenju sistema u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, naročito u strateškom i zakonodavnom dijelu

Bilateralna saradnja Crne Gore i Belgije zasnovana je na prijateljskim i partnerskim odnosima, a u narednom periodu biće dodatno osnažena na planu unutrašnjih poslova, poručeno je na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića i ambasadora Belgije u Crnoj Gori, Konrada Adama.

Zahvalivši na pomoći koju Belgija u kontinuitetu pruža Crnoj Gori na putu ostvarivanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji, Nuhodžić je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u prethodnom periodu uspješno sprovodilo aktivnosti koje su doprinijele unapređenju sistema u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, naročito u strateškom i zakonodavnom dijelu.

Takođe je naglasio da su značajni rezultati postignuti na polju borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, nasilnog esktremizma i terorizma, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar je ocijenio da je policijska saradnja dvije zemlje sadržajna i kvalitetna, te da to potvrđuje znatan broj razmijenjenih informacija i izrazio očekivanje da će se trend dobrih rezultata nastaviti i u narednom periodu, a u cilju stvaranja preduslova za uspješnu borbu protiv globalnih bezbjednosnih prijetnji.

Ambasador Adam je pohvalio napore koje Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova ulažu na očuvanju bezbjednosti i stabilnosti u Crnoj Gori, i čestitao na napretku na planu pristupanja Evropskoj uniji.

Dinamika procesa evropskih integracija u velikoj mjeri zavisi od napretka u poglavljima 23 i 24, a doprinos koji daje MUP je više nego vidjljiv”, saopštio je ambasador. Dodao je da razmjena mišljenja na najvišem nivou i operativna saradnja bezbjednosnih službi potvrđuju kvalitet odnosa dvije zemlje.

Sagovornici su se saglasili da je u predstojećem periodu potrebno održavati blisku saradnju i komunikaciju, kako bi se već stvoreni dobri institucionalni osnovi dodatno unapređivali, zaključuje se u saopštenju.

Brajović-Adam: Belgija snažno podržava evropski put Crne Gore

Crna Gora i Belgija imaju odlične odnose i postoje sve pretpostavke za dalje snaženje sveukupne saradnje, posebno na polju ekonomije, čemu značajan doprinos može dati jačanje parlamentarnih veza, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa ambasadorom Belgije Konradom Adamom.

Brajović je istakao da očekuje da će novi sastav Evropskog parlamenta i Komisije zadržati politiku proširenja visoko na svojoj agendi.

“Crna Gora ne očekuje povlašćeni položaj, već objektivno prepoznavanje napora koje ulaže u procesu integracije u EU, uz puno poštovanje principa regate”, dodao je on.

Adam je istakao da njegova zemlja snažno podržava evropski put Crne Gore i regiona, pri čemu naša država po mnogim parmetrima predstavlja primjer koji ostale države kandidati treba da slijede.

Takođe se osvrnuo i na uspješnu organizaciju Konferencije mladih parlamentaraca EU i Zapadnog Balkana u Podgorici, i još jednom naglasio da je Parlament mjesto za održavanje političke debate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve