Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Čuvajući ljudska prava i slobode, čuvamo Ustav i suverenitet naše Crne Gore i vrijednosti evropske civilizacije

Ističe da je 42. Vlada Crne Gore formirana kao demokratski odgovor višedecenijskom, jednopartijskom apsolutizmu koji je ugrožavao neke od osnovnih ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da su međunarodni principi poštovanja ljudskih prava i sloboda, čije ustanovljenje planetarno obilježavamo svakog 10. decembra, imperativni za sve zemlje i zasnovani na istini koja je iznad nedorečenosti nacionalnih jezika i prostornih granica država.

“Nesumnjiva, univerzalna ljudska prava su aksiom od kojeg počinju sva udruženja, organizacije i države, bilo da se nalaze na američkom kontinetu, u Aziji, ili na „brdovitom Balkanu” – Čovjek kao najveća vrijednost i njegova prava i slobode su neprikosnoveni. Crnogorsku istoriju obilježili su događaji i epohe koje su upravo prošle u naporima i požrtvovanju naših predaka da se izbore za prava i slobode koje je Generalna skupština UN-a 1948. godine proglasila za temelje na kojima je dužna da počiva svaka moderna država. Naša generacija i buduće, dužne su da tekovine ljudskih prava i sloboda čuvaju, kako zbog bezbrojnih žrtava na kojima počivaju, tako i zbog onih koji tek dolaze i koji bez zaštićenih, fundamentalnih društvenih vrijednosti, ne mogu biti nosioci građanske časti, dostojanstva i progresa. U tom pravcu, Crna Gora  se dodatno obavezala, jer je počastvovana članstvom u Savjetu UN-a za ljudska prava”, navodi Krivokapić.

Ističe da je 42. Vlada Crne Gore formirana kao demokratski odgovor višedecenijskom, jednopartijskom apsolutizmu koji je ugrožavao neke od osnovnih ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore.

“Posljednji građanski otpor institucionalnom nasilju koji je krunisan parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine, bio je najdostojanstveniji odgovor pritisku na ljudska prava i slobode u istoriji Crne Gore, a po svojim rezultatima jedan  od najznačajnijih u viševjekovnom trajanju ove države. Vlada čini sve, a činiće i ubuduće, da pravo na život, slobodu i sigurnost bilo kojeg građanina Crne Gore, pravo na zaposlenje i socijalnu sigurnost, pravo na učešće u kulturnom životu, lična sloboda i zaštita od torture, nehumanog odnosa, sloboda mišljenja, izražavanja, uvjerenja ili vjeroispovjesti, nikada više, bilo čijim nesavjesnim nečinjenjem, ili nečijim nedobronamjernim  činjenjem, ne budu dovedeni u pitanje. Čuvajuću ljudska prava i slobode, čuvamo Ustav i suverenitet naše Crne Gore i vrijednosti evropske civilizacije”, navodi Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
djuro vuci
10.12.2021-21:13 21:13

Vrh moj Krivokapicu.Kako se ne sramis gledati nas u oci Ti koji si nazvao CPC takozvanom i istovremeno njenih skoro 30% vjernika i podrzavalaca. Zar to nijesu osnovna ljudska prava.Kad tad ces odgovarat za nanesenu uvredu,pozivajuci se bas na tvoju pricu o ljudskim pravima ,i to najosnovnijim.Jedno je teorija a drugo je praksa ,suzavac,sok bombe i da ne pricam dalje.