Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Krapović: Nastavićemo snažno da promivišemo integraciju regiona u evropske i evroatlantske strukture

Krapović je, kako je saopšteno iz njegovog resora, istakao doprinos ovog tijela podsticanju dijaloga, kao i unaprjeđenju razumijevanja ciljeva i djelovanja Alijanse

Nastavićemo snažno da promivišemo integraciju regiona u evropske i evroatlantske strukture, poručio je ministra odbrane Crne Gore Dragan Krapović tokom današnjeg susreta sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Delegaciju Parlamentarne skupštine NATO predvodi potpredsjednik Podkomiteta za transatlantsku bezbjedno-odbrambenu saradnju, Fernando Gutieres.

Krapović je, kako je saopšteno iz njegovog resora, istakao doprinos ovog tijela podsticanju dijaloga, kao i unaprjeđenju razumijevanja ciljeva i djelovanja Alijanse.

“Crna Gora kao kredibilna saveznica, ostaje snažno posvećena realizaciji zadataka koji proizilaze iz članstva u NATO, posebno imajući u vidu aktuelni bezbjednosni kontekst”, kazao je ministar.

Dajući osvrt na predstojeći Samit lidera u Vašingtonu, Krapović je istakao da je pred saveznicama veoma ambiciozna agenda, kao i da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se ubrzao započeti proces transformacije i unaprijedila kolektivna odbrana.

“Crna Gora će nastaviti sa kontinuiranim doprinosom jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu, kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj”, kazao je Krapović.

Budući da uspješna realizacija svih predviđenih zadataka zavisi i od stabilnog investiranja, naveo je da će naša država ove godine izdvojiti najmanje dva odsto BDP za odbranu, od čega će, kako je kazao, skoro trećina biti usmjerena za potrebe modernizacije i opremanje Vojske.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, Krapović je istakao značaj očuvanja trajnog mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope i naglasio da “ćemo nastaviti snažno da promivišemo integraciju regiona u evropske i evroatlantske strukture”.

Iz MoD su naveli da predstavnici Parlamentarne skupštine NATO, kazali su da je “Crna Gora prepoznata kao odgovorna i kredibilna saveznica”.

Navodi se da su predstavnici iskoristili priliku da iskažu dodatno interesovanje za pitanja stabilnosti Zapadnog Balkana i istakli važnost uloge koju Crna Gora ima u promociji dijaloga i saradnje među zemljama regiona.

U kontekstu savremenih bezbjednosnih izazova, naglasili su značaj “koherentnog djelovanja svih međunarodnih aktera, posebno NATO i EU”.

Iz resora su podsjetili da Parlamentarna skupština NATO je transatlantska organizacija koja okuplja predstavnike nacionalnih parlamenata zemalja članica NATO, kao i partnerskih zemalja.

“Mada nezavisna od NATO, Skupština predstavlja značajnu vezu između Alijanse i nacionalnih parlamenata, podiže parlamentarnu svijest o bezbjednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i promoviše zajedničke vrijednosti na kojima počiva Alijansa”, ukazuju iz resora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve