Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Kordić: Vidimo šta znači nekompletan Ustavni sud, izbori 11. juna izvjesni

Troje sudija je glasalo da Đukanovićev ukaz predstavlja pojedinačni pravni akt, troje je bilo protiv, a za odluku je bilo potrebno da je podrži četvoro sudija

Predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je ADRIA Televiziji da Ustavni sud danas nije mogao da donese odluku o ukazu odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta, što pokazuje kakve su sve posljedice nekompletnog sastava te najviše sudske instance.

Podsjetimo, Ustavni sud trenutno ima šest sudija. Troje je glasalo da Đukanovićev ukaz predstavlja pojedinačni pravni akt, troje je bilo protiv, a za odluku je bilo potrebno da je podrži četvoro sudija.

Kordić ističe da ta činjenica ukazuje da hitno treba kompletirati Ustavni sud.

„Imajući u vidu da je šest sudija, u omjeru tri prema tri, imalo različita mišljenja o odluci, znači da je proces tog odlučivanja da odluke nema. Ustavni sud sa šest sudija može da odlučuje, on sa šet sudija ima kvorum za rad i legailtet da vodi postupke. Ali činjenica da nije izabran sedmi sudija prouzrokuje veću vjerovatnoću da dođe do ovakvih situacija“, kazala je ona.

On je podvukla da to znači u ovom trenutku nemamo jasno ustavno tumačenje, odnosno nikakav jasan stav Ustavnog suda.

Prema ukazu Đukanovića, vanredni parlamentarni izbori zakazani su za 11. jun. Kordić smatra da su, nakon neizjašnjavanja Ustavnog suda, ti izbori izvjesni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dzenana
07.04.2023-20:43 20:43

Po tvojoj  i Abazovicevoj prici da je bio jos jedan sudija iz Bosnjackog naroda mislite da bi daoi podrsku vama da i dalje CG unistavate ! Esad je sve vidjeno sreca pa 15 godina imaju mandat !Jos samo taj sedmi iz Bosnjackog naroda da se izabere i slobodna CG moze mirno da spava !Ne mozete cinjet vise sto ocete i zakone donosit kako vama odgovara-SUD ZA SVE VAZI S i VI GA MORAJU UVAZAVAT I POSTOVAT  OD URA PA DO DF!

Martin
07.04.2023-20:43 20:43

Izgleda da i ova srpska pravnica zna više od sudija Ustavnog suda.
Doduše ima ona neko sudsko iskustvo braneći supruga pred Haškim tribunalom.

Muka
08.04.2023-04:57 04:57

Samo jos ti izbjeglica iz Republike Srpske koja si branila i zastupala zlocinacke cetnike pred sudom u Hag ne dajes tvoj sud CG  -Dosije Hag !Sama vidis sta CG radite u HN od vase mrznje sve sto nije CETNICKO!