Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Kabinet premijera: Sporazum vrijedan 350 hiljada eura Abazović potpisao bez ovlašćenja Vlade, pa je o tome upoznao naredne godine

''Kako je i zašto trošeno 350 hiljada eura novca građana Crne Gore kao i sve dalje pojedinosti ovog slučaja poslanik Abazović imaće priliku da, osim na društvenim mrežama, pokuša objasniti i pred nadležnim organima''

Svojim današnjim reagovanjem u kome se poziva na kopiju Zaključaka Vlade od 26. januara 2023. godine poslanik Dritan Abazović samo još jednom potvrđuje navode Kabineta predsjednika Vlade – da su prilikom ugovaranja usluga lobiranja prekršeni brojni pozitivno pravni propisi države Crne Gore, naveli su iz Kabineta premijera Milojka Spajića u reagovanju na navode poslanika GP URA.

Iz Kabineta su kazali da iz dokumenta koji je objavio jasno se vidi da je Vlada samo razmotrila Informaciju o Sporazumu za korišćenje usluga lobiranja za potrebe Vlade Crne Gore od strane kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

“Odnosno da Vlada, kako joj pripada, nije odlučivala o tekstu Sporazuma niti dala ovlašćenje za njegov potpis. Da članovima 43. Vlade nije ostalo ništa drugo do da se upoznaju sa postupanjem svog tadašnjeg predsjednika najbolje govori činjenica da je Sporazum potpisan 13. decembra 2022. godine a Vlada zaključke o upoznavanju sa istim donijela više od mjesec dana kasnije, odnosno 26. januara 2023. godine”, naveli su u reagovanju iz premijerovog kabineta.

Takođe, prema njihovim riječima, u Informaciji koju je potpisala šefica Abazovićevog Kabineta a koju je Vlada usvojila navodi se “Ovaj Sporazum zaključen je dana 1.12.2022. godine” dok se u kopiji Sporazuma po kom je postupalo Ministarstvo finansija prilikom isplata kao datum potpisivanja navodi 13. decembar – iz čega, kažu, jasno proizilazi da Vlada nije imala ni uvid u sam dokument, a kamo li da ga je imala u svojoj arhivi. Isti, kako ukazuju, nije ni sastavni dio usvojene Informacije.

“Očekivano, poslanik Abazović se i danas služi zamjenom teza kao jednom od metoda manipulacije objavljujući kopiju Zaključaka tvrdeći da je to nedostajući dokument, dok je originalni Sporazum koji je lično potpisao zapravo dokument koga nema”, dodaju iz Kabineta.

U konačnom, Kabinet predsjednika Vlade je, kako su i naveli zbog sumnji na nezakonitost, po službenoj dužnosti svu neophodnu dokumentaciju dostavio Savjetu za borbu protiv korupcije na uvid i dalje postupanje.

“Kako je i zašto trošeno 350 hiljada eura novca građana Crne Gore kao i sve dalje pojedinosti ovog slučaja poslanik Abazović imaće priliku da, osim na društvenim mrežama, pokuša objasniti i pred nadležnim organima. Takođe, ovo je ujedno i primjer koji govori mnogo o prividnoj transparentnosti 43. Vlade i načinu kako su se “pred očima javnosti” donosile odluke o trošenju sredstava građana”, ističu iz Spajićevog kabineta.

Današnji pokušaj ličnog obračuna sa premijerom Milojkom Spajićem, a u kontekstu ovog slučaja, Kabinet predsjednika Vlade neće komentarisati, vidjevši ga kao, kako kažu, “sastavni dio nezanimljivog spektakla u režiji njegovog prethodnika”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve