Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Ivanović – Johanis: Crna Gora ostvarila značajan napredak, članstvo u EU donosi brojne koristi

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sagovornici su se saglasili da se veoma dobri bilateralni odnosi, osnaženi savezništvom, u kontinuitetu unaprjeđuju i kroz sveobuhvatnu podršku Rumunije integraciji Crne Gore u EU

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas u Bukureštu sa predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom, čime je završio zvaničnu posjetu toj zemlji, a u fokusu razgovora bila je evropska perspektiva Crne Gore, koristi i prednosti koje proizilaze iz članstva u Uniji, kao i dalje unaprjeđenje bilateralnih odnosa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sagovornici su se saglasili da se veoma dobri bilateralni odnosi, osnaženi savezništvom, u kontinuitetu unaprjeđuju i kroz sveobuhvatnu podršku Rumunije integraciji Crne Gore u EU.

Ivanović je kazao da je Rumunija važan prijatelj i saveznik Crne Gore, što potvrđuje dinamika bilateralnih kontakata i političkog dijaloga na visokom nivou.

“Istakao je značaj podrške prijatelja i partnera u Evropskoj uniji, koji se proaktivno zalažu da trud i napredak Crne Gore, ali i ostalih zemalja kandidata, budu prepoznati”, navodi se u saopštenju.

Posebno važnom ocijenio je snažnu podršku Rumunije afirmaciji politike proširenja, koja prati nastojanje Crne Gore da postane prva naredna članica EU.

„U duhu naših savezničkih i prijateljskih odnosa, vjerujemo da ćemo u skoroj budućnosti biti zajedno u još jednom klubu – Evropskoj uniji”, kazao je Ivanović.

Johanis je izrazio zadovoljstvo sveukupnim odnosima dvije države, istakavši da su Rumunija i rumunski narod prijatelji Crne Gore, koji snažno podržavaju njen evropski put.

Pozdravio je punu usklađenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i ukazao na važnost savezništva u aktuelnim geopolitičkim okolnostima.

“Rumunija će nastaviti da pruža podršku procesu evropske integracije Crne Gore, ali i Zapadnog Balkana, regiona koji je od strateškog značaja za evroatlantski prostor i bezbjednost i stabilnost evropskog kontinenta”, kazao je Johanis.

Sagovornici su, zaključuje se, razmijenili mišljenja i o regionalnim prilikama, uz ocjenu da je integracija u EU najbolji i najsigurniji put za stabilnost i dalji napredak Zapadnog Balkana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve