Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Injac: Važno je da žene budu posvećene izgradnji integriteta kroz ulaganje u obrazovanje i unapređenje profesionalnih sposobnosti

Ona učestvuje kao mentor na programu ''Žene u liderstvu'' koji je pokrenut u okviru Eurocities mreže

Veoma je značajno da žene identifikuju svoje prednosti i posebne vještine na čijem usavršavanju će raditi kako bi bile samouvjerenije, uspješnije i socijalno stabilnije. Značajno je da u tom procesu sazrijevanja žene kao lidera, one imaju dobre mentore koji će im pružiti podršku tokom pomenutih procesa i omogućiti im lakše pronalaženje prilika jer su one svuda oko nas, kazala je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice za ,,Politico” komentarišući uključenost žena u procese donošenja odluka, a povodom održavanja godišnje ,,Eurocities” konferencije u Rumuniji.

Ona učestvuje kao mentor na programu ,,Žene u liderstvu” koji je pokrenut u okviru Eurocities mreže. Cilj programa je da osnaži saradnju lokalnih samouprava u zemljama Evrope povezivanjem žena na rukovodećim pozicijama – posebno gradonačelnica i njihovih zamjenica. Namjera je stvoriti mrežu podrške koja olakšava razmjenu znanja, unapređuje vještine upravljanja i podstiče lični i politički rast

,,Bez liderstva i mentorstva, žene u svijetu lokalne politike kojom dominiraju muškarci sklone su podcijeniti svoje sposobnosti i osjetiti određeni strah u procesu suočavanja sa izazovima, a koji su pretočeni u određene kulturološke i sociološke norme, stereotipe, tradicionalne stege, ekonomske i strukturalne barijere. Iz tog je razloga, gradonačelnice i žene na liderskim pozicijama bi trebalo da rade zajedno kako bi se povezale, razvile programe liderstva i podsticale raznolikost u društvu”, kazala je Injac.

,,Kako bismo povećali zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama, posebno na nivou lokalnih vlasti, potrebno je da radimo na suočavanju sa ključnim sistemskim i društvenim preprekama i rasteretimo ulogu žene kao lidera ili političarke. Uvjerena sam da sa mjesta gradonačelnice svakodnevno podstičem druge žene da se aktivno uključe u društvena zbivanja jer samo na taj način možemo značajno uticati na obogaćivanje procesa donošenja odluka i graditi ravnopravno društvo”, zaključila je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve