Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

I SDP za bojkot popisa: Nacionalizam buja, lažiraju se podaci

Prema njegovim riječima, popis je već više godina za to projektovan i pripreman, a sada se uz podršku predsjednika države i smijenjenog premijera namjerava sprovesti

Popis u Crnoj Gori u lošim političkim prilikama, spoljnjim miješanjima i metodološkom i tehničkim pripremom ne treba održati, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

“U uslovima bujanja nacionalizama, zaoštravanja podjela i neskrivenih aktivnosti Vučićevog režima, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njihove posluge u Crnoj Gori da preoblikuju svijest dijela građana i lažiraju podatke o nacinalnoj strukturi, održavanje popisa nije bezazleno tehničko prikupljanje statističkih informacija nego krupan prilog daljoj destabilizaciji”, smatra zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović.

Prema njegovim riječima, popis je već više godina za to projektovan i pripreman, a sada se uz podršku predsjednika države i smijenjenog premijera namjerava sprovesti.

Banović je kazao da su građani, bez ikakve zaštite od sopstvene države i njenih institucija, svakodnevno izloženi gruboj propagandi, lažiranju istorijskih činjenica, negiranju pa čak i vrijeđanju po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti.

“Bez ijedne riječi upozorenja, a kamoli preduzimanju zakonskih mjera iz Vlade, Ministarstva za kulturu i medije, državnog tužilaštva ili Monstata, na raznim skupovima, u raznim medijima, pa i onim iz inostranstva koji emituju programe u Crnoj Gori, čuju se najgrublje, zakonom kažnjive uvrede”, dodao je Banović.

On je ocijenio da se popis želi iskoristiti da se propagandnom i manipulativnim prikazom podataka o nacionalnoj strukturi stvori osnov za dalje nacionalističke i hegemonističke politike, dalje podjele unutar zemlje, pa i same države.

“To je osnovna svrha ovakvog popisa, jer da je drugačije, Vučićeva i SPC većina u Skupštini bi ispoštovala zahtjev i evropski standard da se iz popisa isključe pitanja o nacionalnoj pripadnosti, ili bi prihvatili odlaganje, jer popis ni tehnički nije pripremljen za sprovođenje”, kazao je Banović.

On je naveo da je tek prije nekoliko dana usvojena metodologija i upoznata javnost, da ne postoji nikakva kontrola procesa, da nedostaje više stotina popisivča, a većina prijavljenih je regrutovana po partijskoj pripadnosti.

“Očekivati da će bez kontrole koja je prilikom ranijh popisa vršene od Eurostata i od opozicije, ovaj biti sproveden tačno i bez lažiranja podataka je iluzirno. I evropski parlament s pravom ukazuje na te probleme”, rekao je Banović.

Za SDP, kako je rekao Banović, identitetska, nacionalna, vjerska, kulturna svojstva su civilizacijski standard i osnovna prava svakog građanina.

“Garantovanje svakom Crnogorcu, Srbinu, Bošnjaku, Albancu, Hrvatu, Muslimanu i pripadnicima svih drugih nacija koji u Crnoj Gori žive, da ih bez diskriminacije uživaju i ispoljavaju je obaveza države”, dodao je Banović.

On je rekao da tu obavezu aktuelno državno rukovodstvo i državne institucije ne ispunjavaju.

“Zato se popis ne treba sprovesti i ne treba u njemu učestvovati dok se ne stvore politički pošteni i tehnički korektni uslovi za njegovo održavanje”, poručio je Banović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
20.10.2023-12:09 12:09

…nije samo dovoljno BOJKOT !
Treba osmisliti da se zna tacna brojka građana koji su podržali bojkot-ako bojkotuje npr.sto pedeset hilada gradjana ,oni mogu da objave trideset hiljada bojkotovalo pa namjeste da je popisano mnogo vise nego što su stvarno popisali …mora biti sve transparentno inače nema “fajde” ako su “fingirani rezultati” kod njih…
I nemogu se nikako kontrolisati …njih nije briga za upotrebljivost takve statistike …njih jednostavno tri pitanja znače -odnosno njih ce prikazati koliko procenata njima treba …!